Популярне

Як розпізнати недобросовісного роботодавця?

Тривалий період пошуку нової роботи й конкуренція серед пошукачів на ринку праці підштовхують українців на необдумані вчинки в процесі працевлаштування. Багато хто забуває про елементарну обережність і уважність, як наслідок, нерідко стає легкою здобиччю шахраїв. Експерти Міжнародного кадрового порталу hh.ua дають рекомендації, як розпізнати недобросовісного роботодавця й уникнути обману.

Підозрілі пропозиції
• Насторожіться, якщо відсутня будь-яка інформація про роботодавця: немає ані назви компанії, ані посилання на сайт. У разі, якщо замість пропозиції надіслати резюме на електронну пошту вас просять відправити смс-повідомлення або подзвонити, не робіть цього. Шахраї можуть списати всі кошти з вашого рахунку на телефоні. Те саме стосується дзвінків на контактні номери, які починаються з коду 070 або 090.
• Не довіряйте оголошенням, у яких ідеться про обмежену кількість вакантних місць, де обіцяють неправдоподібно високий оклад, але при цьому вимоги до пошукачів дуже занижені. На українському ринку праці немає такої жорсткої нестачі кваліфікованих кадрів, щоб на серйозну посаду з високим окладом брали людину без досвіду роботи й проф. навичок, спираючись лише на цілеспрямованість, комунікабельність і порядність.
• Оминайте пропозиції, де назва вашої майбутньої посади й обов’язки вказані туманно, а інформацію про умови праці замовчують узагалі.
• Добросовісний роботодавець на етапі розгляду вашої кандидатури ніколи не попросить надати копію паспорта або ідентифікаційний код і переслати їх поштою.
• Оголошення про працевлаштування, розташовані на стовпах, парканах і зупинках повинні викликати, як мінімум, додаткову пильність у пошукача.
• Якісне оголошення про вакансію повинне містити повну назву компанії, сферу діяльності, назву посади, чіткі вимоги до кандидата, його обов’язки, умови роботи, адекватну заробітну платню й повну контактну інформацію.
Сумнівне місце зустрічі
• Вам пропонують зустрітися не в офісі компанії, а в кав’ярні, в парку на лавочці або в приватній квартирі. Пояснювати це можуть тим, що в офісі начебто ведуться ремонтні роботи, або компанія переїжджає. Насправді найчастіше так чинять шахраї, адже добросовісний роботодавець дбає про імідж компанії та не дозволить собі проводити співбесіди деінде.
• Якщо прийшли в назначене місце й бачите, що офіс знаходиться у підвальному приміщенні, а назва компанії написана на затертій табличці або надрукована на аркуші А4, краще залишіть це місце до початку співбесіди.
• Зверніть увагу на внутрішнє оздоблення офісу. Якщо офіс виявиться напівпорожнім неструктурованим на робочі місця простором з кількістю людей, що в рази перевищує ці робочі місця, а ще немає окремих кабінетів для співробітників різних відділів, переговорних, кухні й відсутній навіть ресепшн — солідної та надійної компанії тут не шукайте.
Неприємне знайомство
• Співбесіди, які збирають велику кількість людей і починаються із розмов про успіх і мрію, мають на меті дезорієнтувати кандидатів психологічними методами й вплинути на процес прийняття рішення.
• Якщо при зустрічі замість того щоб розповісти про ваші посадові обов’язки у компанії, вас наполегливо просять заповнювати анкети, бланки та заяви із зазначенням особистої інформації, відмовтеся це робити.
• Серйозний роботодавець при першій зустрічі не буде 70% часу приділяти інформації про штрафи й санкції на випадок незначних провин. А також не почне знайомство із розповіді про те, що перед вами посаду посідав безвідповідальний співробітник, який звільнився і не завершив складну задачу, рішення якої перекладуть на ваші плечі.
• Якщо інформація на співбесіді не відповідає заздалегідь озвученій вам по телефону або прописаній в електронній пошті, подумайте тричі: чи хочете ви працювати з людьми, які неправдиві з вами від самого початку.
Вас працевлаштують, якщо заплатите
• Корпоративне навчання на старті пропонують чимало компаній. Але річ у тому, що сумлінний роботодавець робить це за рахунок компанії. Шахраї нав’язують платне навчання, навряд чи чомусь корисному навчать і, звісно ж таки, не працевлаштовують.
• Добросовісні роботодавці не вимагають заплатити «певну» суму, стверджуючи, що це необхідно для оформлення документів з працевлаштування, придбання навчальної літератури або організації робочого місця. Якщо йдеться про це, ви маєте справу із шахраями. Якщо вам пропонують придбати стартовий набір продукції за власний кошт (косметика, бади, побутова хімія, підручники тощо) шахрайська схема, швидше за все, працює так. Люди купують товар для продажу і, намагаючись компенсувати свої витрати на придбання в більшості випадків неякісної продукції, залучають до процесу всіх своїх близьких і знайомих.
Особливий випадок
• Якщо ви плануєте працювати на фрілансі, обов’язково подбайте про те, щоб замовник робіт уклав із вами договір. Якщо роботодавець відмовляється підписати угоду, вам необхідно отримати бодай якесь письмове підтвердження ваших домовленостей. Наприклад, лист у електронній пошті. Також щоб убезпечити себе, можна домовитися з роботодавцем про отримання оплати за надані послуги частинами по мірі виконання дорученої ним роботи. Таким чином, можна перевірити його на чесність.

Так склалося, що на ринку праці є пропозиції роботи як від порядних роботодавців, так і від шахраїв. І для того, щоб не бути обманутим і оинути гіркий досвід, треба зберігати пильність. Вивчайте інформацію про роботодавця, який розмістив вакансію, до того, як відправляти резюме: прогляньте сайт компанії, почитайте відгуки про неї в інтернеті, розпитайте знайомих і друзів. Довіряйте лише надійним і перевіреним джерелам. Усі компанії, які розмістили вакансії на hh.ua, проходять ручну модерацію.

Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією