Популярне

В Україні зростає відсоток «білих» зарплат

У порівнянні з 2014 роком в Україні зріс відсоток легальних зарплат. Тепер практично кожен другий офісних співробітник отримує «білу» зарплату. Проте значній частині населення, як і раніше, платять «у конвертах». У більшості випадків неофіційна зарплата складає весь заробіток або більшу його частину. Такі дані отримані в результаті нового дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua

Високі податки примушують український бізнес іти «в тінь». Особливо складно вижити малому і середньому бізнесу, який, за даними Держкомстату, дає роботу близько 70% українців. Ухилення від сплати податків у тому числі передбачає виплату зарплат «у конверті», що тягне за собою порушення трудових прав значної частин населення країни.
Особливо виразно це виявляється під час кризи, коли компанії переживають складні часи, і щоби бодай якось триматися на плаву, вимушені вести подвійну бухгалтерію. Як показало опитування hh.ua, саме у 2014 році відсоток легальних зарплат знизився до критичного рівня. Тоді «білу» зарплату отримували всього лиш дещо більше третини офісних співробітників.
До 2016 року ситуація змінилася у кращий бік. Подолання піка кризи сприяло тому, що роботодавці почали частіше зазначати розмір винагороди в оголошеннях про вакансії. А результати опитування офісних співробітників свідчать про те, що тепер практично кожен другий отримує «білу» зарплату. Більше за все таких щасливців серед працівників у сфері телекомунікації, страхування, у нафтогазовому і банківському секторах, а також серед держслужбовців.
І все ж таки до повної легалізації заробітних плат українцям далеко. Дещо менше третини «білих комірців» отримують «сіру» (частину «в конверті», а частину — офіційно) і незначно більше п’ятої частини — «чорну» зарплату.

Якщо співробітник отримує неофіційну зарплату, то, як правило, вона складає весь заробіток або значну його частину (50-70% від зарплати). Значно рідше виплачують «у конверті» бонуси і премії. Існує ще одна цікава тенденція — чим вищий розмір зарплати, тим більша ймовірність, що вона буде неофіційною. Наприклад, якщо серед лінійних спеціалістів усю суму «в конверті» отримують 20% співробітників, то серед топ-менеджерів таких удвічі більше.

 

Міжнародний кадровий порталHeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією