Популярне

Як без проблем навчити дитину вимовляти літеру "Р"

У сучасному світі дуже важливо говорити красиво. Адже зустрічають людину не лише по одягу, але і по вимові. Проте є певний відсоток людей, у яких вимова букви «р» викликає проблеми. Таких людей ще називають картавими.

Проблема картавості зароджується зазвичай  у дошкільному періоді, а в підлітковому віці прогресує і зміцнюється з роками. Але як же не упустити момент зародження дефекту і як навчити дитину вимовляти літеру «р» вчасно?
До виправлення вимови букви «р» треба приступати якомога раніше, залучаючи до цього логопедів або використовуючи спеціальні методики. Дорослій людині самостійно позбавитися дефекту дуже складно, а іноді й нереально.
Коли ж в ідеалі дитина повинна почати вимовляти дану букву?  Багато батьків починають бити на сполох, коли їх малюк у віці одного року не може вимовити букву «р». Але варто зрозуміти, що до трьох років такий складний звук йому просто важко освоїти. У такому віці дитина тільки починає засвоювати  мову, тому букви можуть просто «проковтуватись».
А ось якщо він в 4 роки зовсім ігнорує усі звуки, що гарчать, то тут слід вжити заходів. Для цього можна займатися з ним удома самостійно, а можна звернутися до логопеда. Якщо ж дитина вже досягла шкільного віку, то тут просто необхідна допомога фахівця.
Пам’ятайте, підхід до проблеми має бути комплексним. Вправи з фахівцем повинні обов’язково чергуватися із заняттями удома. А зараз спробуємо розібратися, де корінь даної проблеми.
Основними дефектами при вимові букви «р» виступають:
- невиразне закінчення;
- упущення в деяких словах букви «р»;
- заміна «р» на букву «л»;
-  гортанна вимова.
Причиною цієї проблеми можуть бути:
1. Фізіологічні проблеми. Для виключення або підтвердження цього варіанту зверніться до стоматолога. Іноді у дитячого язичка може бути коротка вуздечка, або ж м’язи обличчя не занадто добре розвинені. В такому випадку приписуються  вправи для язика, а в особливо складних випадках - можливе навіть хірургічне втручання;
2. Слабо розвинений артикуляційний апарат. Щоб це підтвердити, відвідаєте логопеда. Він проведе обстеження на наявності патологій, що вражають кору головного мозку. Якщо вони відсутні, то дитині приписується комплекс вправ, що дозволяють виправити неправильну вимову букви «р».
Часто дитина не говорить букву «р» і з вини батьків. Вони самі вимовляють її нерозбірливо, а дитина просто копіює їх манеру. Також проблеми можуть виникнути і через відсутність слуху, оскільки він просто не розуміє, як треба вимовляти цю букву.
Для виправлення даної проблеми у домашніх умовах найкраще підійдуть ігрові вправи - кращий помічник батьків.
Якщо ви взялися учити дитину говорити букву «р», то важливо зробити це так, щоб для неї все проходило в ігровій формі. Ні в якому разі не застосовуйте грубий тон, навіть у тому випадку, якщо у дитини щось не виходить. І ніколи не думайте про те, що ваша затія провальна, оскільки невпевненість малюки відчувають дуже добре.
До маленької дитини, яка тільки почала говорити, пред’являйте менше вимог. Цілком можливо, що  ваша допомога в освоєнні цієї складної букви йому і не знадобиться. Якщо ж ви все-таки боїтеся упустити момент, то пограйте з дитиною в слова.
Підготуйте картки з тваринами, фруктами і рослинами, в яких є присутнім цей звук  і акцентуйте увагу на ньому в процесі гри. Малюкові така гра буде цікавою, тому він і сам з часом захоче пограти в неї.
Декілька способів, що дозволяють освоїти букву «р».
Якщо ви вирішили  таки справлятися з проблемою самостійно, то розглянемо основні вправи для вимови букви «р»:
 - «Моторчик». Для цього треба покласти великий палець під язик. Рухаючи язиком від щоки до щоки, постарайтеся «гарчати»;
- «Язичок чистить зубки». Зробіть широку посмішку і проводьте по задній стінці зубів язичком. У цій вправі треба стежити, щоб нижня щелепа не рухалася;
- «Конячка». Тут просто треба зображувати стук копит, цокаючи язиком;
- «Хуліган». Висовуйте розслаблений язичок і, рухаючи ним  вгору-вниз, намагайтеся гарчати. Ця вправа малюкові сподобається, адже можна подражнити маму безкарно!
- «Змійка». Тягніться до підборіддя і носа язиком, покусуйте кінчик язика, щоб активізувати потрібні м’язи.
Цей комплекс вправ розрахований на розтяжку зв’язок у роті, а також розслаблення язика на час вимови деяких звуків. Це є базою, перш ніж виправити вимову букви «р».
Після цього можна виконувати вправи, спрямовані саме на вимову важких звуків:
- повторюйте почастіше словосполучення із звуками «т» і «д»;
- намагайтеся вимовляти з дитиною скоромовки, в яких є буква «р»;
- щодня вимовляєте з розслабленими губами «брр»!, а потім дзвінко вистрілюйте «тррр»!.
Результат таких вправ не змусить себе довго чекати, якщо ви проводитимете їх регулярно. Якщо ж зусилля залишаються безрезультатними, то вам все-таки знадобиться допомога фахівця.
Якщо ви намагаєтеся навчити дитину говорити літеру «р», то обов’язково стежте за тим, як він вимовляє слова з нею. Якщо ж ви помічаєте, що дитина просто лінується, то ні в якому разі не сваріть його!
Зробіть вигляд, ніби ви його зовсім не розумієте, і попросіть чітко повторити сказане. Найкращі результати таких вправ можна отримати тільки в процесі гри, коли малюк не стомлюється.
 А мені залишається тільки побажати вам прекрасних результатів!
 

Оксана Москалюк
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією