Популярне

Вплив музики на психіку людини

Вчені знайшли безліч підтверджень тому, наскільки сильно музика впливає на емоційний стан людини.

Більшість процесів нашого організму протікають у своєму певному ритмі. Наприклад, ритм спокійного дихання дорівнює 25-35 вдихам у хвилину. Проте ритм біологічних циклів організму може змінюватися під час прослуховування музики. Повільна, заспокійлива музика спонукає нас дихати рідше і глибше. У такому ритмі людина спокійна, здатна контролювати свої емоції і глибоко мислити. Швидка і гучна музика викликає зворотний ефект: дихання людини частішає і починає збиватися. Таке дихання може бути причиною розсіяного мислення, імпульсивної поведінки та ухвалення помилкових рішень.
Музика впливає і на ритми кровоносної системи, від чого може змінюватися частота пульсу і кров’яний тиск. Як і у випадку з диханням, спокійна музика діє на серці заспокійливо, а енергійна і гучна - збуджує і прискорює його ритми. Спокійне серцебиття здійснює заспокійливий вплив на мозок і сприяє відновленню організму. Звукові хвилі впливають на наші м’язи. Вони можуть як розслабляти їх, так і збільшувати в них напругу. Розслаблене тіло, у свою чергу, сприяє хорошому самопочуттю.
Музика також впливає на температуру тіла. Швидка, гучна мелодія може сприяти підвищенню температури нашого тіла на декілька градусів. Справедливо і зворотне - спокійна музика знижує температуру.
Також є вплив музики на мозок. Вона стимулює його до вироблення ендорфіну  - так званого «гормону щастя». Ендорфін сприяє утворенню хімічних сполук, які посилюють імунну реакцію організму. Ендорфін послаблює відчуття болю і стресу. Спостереження анестезіологів підтверджують, що регулярне прослуховування спокійної, розслабляючої музики зменшує концентрацію гормонів стресу в крові. Високочастотні звуки також можуть сприяти збільшенню в крові концентрації лімфоцитів, які підвищують опірність організму хвороботворним мікроорганізмам і таким захворюванням, як герпес, кір, лейкемія і мононуклеоз.
Музика здатна задати темп нашим діям. Адже не даремно марші написані в досить швидкому темпі, щоб той, хто йде прискорював свій крок. За допомогою класичної музики можна досягти зворотного результату. Музика впливає на наше сприйняття часу. Вона здатна «зупинити» або прискорити його.
Якщо виконувати фізичні вправи під музику, то це поліпшить самопочуття і тонус. Слухаючи правильно підібрану музику, можна поліпшити здатність до навчання і запам’ятовування. Деяким людям спокійна фонова музика допомагає зосередитися на чомусь.
Музика - це потужний інструмент. Мудро підходячи до її вибору, можна поліпшити своє самопочуття, підвищити настрій і добитися успіху.
 

Оксана Москалюк
Всі статті автора

Здоров`я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією