Популярне

На Прикарпатті цвинтарних вандалів засуджено до позбавлення волі

Образливе ставлення та зневага до місць поховання є великим гріхом не тільки з точки зору релігії. При оскверненні поховань повністю нівелюються моральні засади суспільства в частині поваги до померлих та їхніх близьких і рідних. А дії осіб, які наважилися на вчинення таких дій, як наруга над могилою, кваліфікуються як злочин.

Подібні прикрі випадки на Прикарпатті, в області, де люди характеризуються високим рівнем набожності, на щастя, трапляються нечасто. Утім, нещодавно Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області у відкритому судовому засіданні розглядав кримінальну справу про обвинувачення двох місцевих мешканців саме у вчиненні такого цинічного злочину, як наруга над могилами.

У вересні минулого року у Коломийський райвідділ міліції зателефонував мешканець райцентру.  Як повідомив чоловік, проходячи повз міський цвинтар, він побачив двох чоловіків, які спилювали металевий хрест. На місце події негайно прибула  слідчо-оперативна група працівників міліції. На кладовищі правоохоронці затримали двох чоловіків, які на той момент вже зрізали два металевих хрести. В ході перевірки з’ясувалося, що пошкодження могил зловмисники скоїли за попередньою змовою та  з корисливих мотивів.  Зранку чоловіки зустрілися на автовокзалі, де разом вживали спиртні напої. Домовилися про зустріч на кладовищі з метою збирання металобрухту. В подальшому співучасники вчинення злочину мали наміри здати атрибутику з цвинтаря на пункт приймання металобрухту. Перевозити металеві хрести вандали збиралися за допомогою велосипеда.

Варто зазначити, що один з підсудних не визнавав свою вину у судовому засіданні і пояснював, що, мовляв, певний період часу неофіційно підробляв на кладовищі, а хрести не були закопані в землю. Проте, ці покази виявилися недостовірними. Інший фігурант кримінальної справи щиро розкаявся у вчиненому злочині.

Вина підсудних коломиян знайшла своє підтвердження в судовому засіданні. Їхні дії були кваліфіковані за ч.2 статті 297 Кримінального кодексу України (наруга над могилою, вчинена за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів). За обставину, що обтяжувала покарання підсудних, суд прийняв стан алкогольного сп’яніння. Водночас обставинами, що пом’якшили покарання одного з підсудних, стали щире каяття, визнання вини та сприяння розкриттю злочину, а також утримання матері похилого віку.

Таким чином, 35-річного жителя Коломийщини визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 статті 297 Кримінального кодексу України і у відповідності до ст.69 Кримінального кодексу України призначено покарання більше м’яке, ніж передбачено законом – 3 місяці арешту.

Другого підсудного суд засудив до більш жорсткого покарання. 39-річний чоловік вже мав судимості за вчинення інших злочинів і у 2010 році був умовно-достроково звільнений від відбуття покарання. І оскільки, під час умовно-дострокового звільнення він вчинив новий злочин, то остаточне покарання йому призначили за  сукупністю вироків у вигляді позбавлення волі на 3 роки та 1 місяць. Пише firtka.if.ua

Івано-Франківськ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією