Популярне

Українські волонтери-рятівники стали кращими

5 вересня в Івано-Франківську відбувся Перший міжнародний Кубок медиків-волонтерів Мальтійської Служби Допомоги. У змаганнях брали участь 12 команд з України, Польщі та Німеччини. КНК вже звертав увагу на підготовку та знання домедичної допомоги для всіх бажаючих. Більше того: ми самі набираємо групу та влаштовуємо такий тренінг!

Змагання-маневри мали вигляд квесту. В чотирьох пунктах Івано-Франківська були розгорнуті сюжети певних екстремальних ситуацій за участю акторів. За виконанням командами завдань слідкували судді-рятувальники з Європейського Союзу. Присутніми були й коментатори, які озвучували всі дії учасників змагань. Тобто звичайні люди, які прийшли повболівати за команди, могли отримати цікаву та корисну інформацію з навичок надання домедичної допомоги.

Переможцем мала стати та команда, яка виконала всі завдання якомога швидше та якісніше. Призові місця розподілились так:

1 місце — команда зі Львова.
2 місце — команда з Німеччини.
3 місце — команда зі Львова.

Слід зазначити, що учасниками змагань стали лише студенти Навчального курсу з кваліфікованої медичної допомоги. Волонтери кілька місяців навчались опановувати хвилювання та швидко надавати допомогу постраждалим з різноманітними травмами.

Любомир Солом’яний, волонтер Мальтійської служби:

«Я є волонтером Мальтійської служби давно, і коли мені запропонували пройти курс навчання, я, безперечно, погодився. Курс складався з понад 80 годин лекційного матеріалу і практичних занять на надсучасному обладнанні, що надали нам наші польські партнери. Навчання проходило згідно з положеннями Польської Ради Ресусцитації та Європейської Ради Ресусцитації. Закінчивши курси, я здобув право проводити навчання з домедичної допомоги. Безперечно, конкурувати на нещодавніх змаганнях з командами Польщі та Німеччини, які регулярно працюють в цьому напрямі, було складно. Але команди зі Львова, Києва та Івано-Франківська виступили на достойному рівні. Є велика надія, що цей проект приживеться в Україні й буде мати своє продовження і розширення на інші міста України.

Працюючи вчителем за основним місцем роботи, я маю можливість навчати своїх учнів не тільки фаховому предмету, але й правилам надання домедичної допомоги, основам діагностування проблем зі здоров’ям та методам надання домедичної допомоги, оскільки швидкість приїзду карет швидкої допомоги в Україні залишає бажати кращого, а найціннішими є перші хвилини після отримання травми потерпілим. Від цього залежить збереження його життя і здоров’я. Правильне реагування на відповідну позаштатну ситуацію дозволить зменшити навантаження на швидку допомогу та сприятиме розбудові соціального суспільства.

Найголовніше в наданні домедичної допомоги — це опанувати себе психологічно, привести думки до свідомого стану і застосувати всі ті знання і уміння, які набуті на тренінгах. Людина мабуть ніколи не звикне до чужого болю та біди, але вміти надати допомогу ми зобов’язані».

Експрес-курс та власне змагання були організовані Міністерством Закордонних Справ Польщі, Медичною Службою Суверенного Мальтійського Ордену в Польщі та Мальтійською Службою Допомоги України.

Andrea Freeman, рятівник-волонтер Національної Служби Цивільного Захисту Італії (до складу якої входить і Товариство Червоного Хреста Італії та Італійська Служба Порятунку Мальтійського Ордену):

«Волонтери порятунку Червоного Хреста чи Мальтійського Ордену в західному світі (країни ЄС), як і пожежники, теж вважаються рятівниками і мають на погрудді уніформи відповідний прямокутний шеврон з написом РЯТІВНИК. Це пояснюється також і тим, що ЧХ та МО є однією з оперативних структур Національної Служби Цивільного Захисту тієї чи іншої країни ЄС. В Україні, натомість, існує інший гібрид, монополіст, яким є ДСНС.

В ЧХ не всі волонтери мають кваліфікацію рятівників, і не всі здійснюють порятунок. Кваліфікацію рятівника мають лише ті волонтери порятунку, які безпосередньо займаються порятунком, тобто парамедики, водолази, кінологи, скалолази, спелеологи.

Те, що я хочу донести до всіх в Україні, це розуміння того, що волонтери порятунку ЧХ чи МО, які здійснюють запобіжні заходи чи заходи порятунку, теж є рятівниками так само, як і держслужбовці ДСНС, лише їх функції є іншими. До українського навчального курсу мальтійців я ставлюся дуже позитивно, оскільки сфера, у якій ми здійснюємо нашу діяльність як волонтерів порятунку, вимагає від нас відмінних знань, а отже необхідного професійного вишколу та тренувань. Цей базовий та всі поточні курси є вкрай необхідними для тих, хто хоче бути рятівником-волонтером».

Комітет Народного Контролю вірить в успіхи наших волонтерів-рятівників на подальших змаганнях в Польщі, та бажає їм витримки, вдачі і, звичайно, перемоги. Ми закликаємо до розширення подібної програми та навчання правилам надання домедичної допомоги все більшої кількості волонтерів! Дуже важливо вміти допомогти людині до приїзду карети швидкої допомоги, адже згаяний час може стати вирішальним у долі постраждалого.

Посипкіна Анастасія
Всі статті автора

Івано-Франківськ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією