Популярне

Факти і докази рейдерства у вищій освіті

12 листопада об 11.45 відбулася прес-конференція: "Рейдерство у вищій освіті: факти і докази".  (Зала 1)

 

Підсумкові матеріали:

Звільнений в. о. ректора НАУ просить Порошенка і Яценюка "навести лад" у Міносвіти

Рімвідас Хращевський, нещодавно звільнений  з посади в.о. ректора Національного авіаційного університету України, скаржиться на незаконні, на його думку, дії міністра освіти і науки Сергія Квіта щодо вишу і просить Президента та Прем’єра розібратися в ситуації.

Про це Хращевський заявив на прес-конференції в Укрінформі.

"Я звертаюся до Президента України, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора із проханням навести лад у Міністерстві освіти і науки. Також треба запезпечити для вузів право обирати собі ректорів самостійно, як це визначено законом про вищу освіту. Думаю, що лише вибори зупинять це свавілля і беззаконня, яке проходить у НАУ", - сказав Хращевський.

Він зауважив, що про своє звільнення дізнався зі ЗМІ, перебуваючи у відрядженні. "Моєму розчаруванню не було меж, бо напередодні, розмовляючи з радниками міністра, ніхто навіть мови не вів про те, що я звільнений. Тому підписання заднім числом наказів про моє відсторонення з посади просто не знаходить жодних пояснень", - додав він.

Так, Хращевський розповів, що був призначений на свою посаду 20 серпня і одразу отримав завдання від МОН звільнити увесь проректорський склад вишу.

"Переді мною було поставлене завдання одразу звільнити проректорський склад. Звичайно, я їх звільнив. Дякую цим людям, що, незважаючи на наказ про звільнення, вони продовжували працювати. Це фахівці високого рівня, які вболівають за Національний авіаційний університет", - підкреслив він.

Згодом, за поданням помічників міністра освіти було сформовано новий проректорський склад НАУ, але пізніше, як підкреслив Хращевський, МОН звільнив і цих людей.

"Я вбачаю своєю провиною, що на першому етапі не розібрався з ситуацією, і під гаслом боротьби з корупцією піддався на провокативні дії. Останньою краплиною було те, що 5 листопада мене хотіли змусити звільнити директорів інститутів НАУ... Розуміючи, що без управлінської ланки університет далі жити не може, я вирішив повернути той проректорський склад, який попередньо звільнив. Того, що заявляли радники міністра освіти про цих людей, виявлено не було", - наголосив він.

Хращевський запевнив, що жодних фінансових махінацій у НАУ немає і не було.

"У НАУ було здійснено велику кількість перевірок, у тому числі внутрішнім аудитом, який, начебто, виявив низку порушень. Але хочу вам зазначити, що, з ознайомлених актів, вини особового складу і усіх підрозділів НАУ там абсолютно немає. Ті цифри, які зараз полюбляють показувати ЗМІ про зловживання - це абсолютне маніпулювання, передусім направлене на те, аби якимось чином недоплати у покупці літаків покласти на проректорський склад команди, яку я звільнив", - резюмував Хращевський.

У свою чергу, голова Вченої ради НАУ Ярослав Козачок зауважив, що співробітники вишу неодноразово мали розмову з міністерством, у якій намагалися викласти свої аргументи.

"Нас навіть приїжджали заспокоювати народні депутати України, а також заступник міністра освіти і науки пан Дерев’янко, якого колектив закладу абсолютно не сприйняв, оскільки його поведінка була хамською”, - резюмував Козачок.

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки Квіт пояснив своє звільнення Хращевського з посади в.о. ректора НАУ продовженням ним фінансових схем з вимивання  коштів з університету та намір оскаржувати у суді постанову Кабміну по передачі Державній прикордонній службі семи літаків, незаконно закуплених (без проведення тендера) кілька років тому.

Київ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією