Популярне

Нараховані субсидії за газ склали майже 60 % вартості всього спожитого газу на Київщині

З початку року субсидії на газ, отримані мешканцями Київської області склали майже 60% від загальної вартості всього спожитого газу на Київщині за категорією «Населення». Це означає, що більшу половину виручки постачальника газу - ТОВ «Київоблгаз Збут» складають не гроші, а  лише бюджетні зобов’язання, оформлені паперовими протоколами.

Діюча система субсидіювання позбавляє газову компанію можливості повноцінно обслуговувати клієнтів, платити зарплату, а головне у постачальника виникає величезний борг за розподіл природного газу перед газорозподільною компанією ПАТ «Київоблгаз», внаслідок чого під загрозою може опинитись стабільність газопостачання Київщини.

Нова система субсидіювання дозволила споживачам Київщини отримати цього року субсидію на газ, яка подекуди в 10 разів перевищила минулорічні нарахування та в середньому в півтора-два рази перевищує реальні потреби споживача.

Окрім того, що такий підхід до соціальної допомоги аж ніяк не сприяє економії дорогого ресурсу, він ще й призвів до дефіциту обігових коштів у газових компаній. За відсутності живих грошей не має можливості повноцінно виконувати свою господарську діяльність, платити зарплату, розраховуватись з підрядниками, вчасно та в повному обсязі проводити ремонти газових мереж, встановлювати лічильники  і т. д..

Здорожчання вартості газу не призвело до значної економії блакитного палива, тому що в економії не зацікавлені отримувачі субсидій. Більше того, деякі субсидіанти умисно нарощували витрати газу, щоб в майбутньому їм «не зменшили субсидію». За підсумками 1 кварталу цього року домогосподарства області використали тільки на 4% менше газу у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом, тоді як, скажімо, деякі категорії споживачів скоротили споживання майже на 40%.

Такі «віртуальні» розрахунки за субсидії загрожують газовій компанії втратою платоспроможності. Якщо систему субсидування не буде приведено в адекватний стан, може скластися ситуація, коли газорозподільна компанія через відсутність коштів буде не в змозі вчасно зреагувати на аварійні ситуації для забезпечення стабільного газопостачання.
 

Anna Glyatsevich
Всі статті автора

Київ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Чер
12
Знайшовши якість і захист: де купити найкращі плівки для ламінування

Чи часто ви знаходите себе у пошуку ідеального рішення для збереження і захисту ваших важливих документів та фотографій? Ламінування є надійним способом зберегти документи від зносу, забруднень та вологості. Якщо ви шукаєте найвищу якість плівок для ламінування, то ви потрапили за адресою! У цій статті ми розкажемо вам про найкращі місця, де можна придбати плівки для ламінування, які гарантовано забезпечать вам бездоганний результат.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією