Популярне

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ у Луганську

20-21 серпня СММ здійснила 32 патрулі у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припинення вогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією.

 У Луганській області СММ зафіксувала більше вибухів (понад 250) 20 серпня і меншу кількість вибухів 21 серпня (понад 30), якщо порівнювати з 19 серпня. Уночі 19 серпня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 125 вибухів за 5–10 км на південь і 100 вибухів за 3–7 км на схід від своєї позиції. Причиною всіх вибухів, за оцінками спостерігачів, були удари та вихідні артилерійські постріли. Перебуваючи 20 серпня в підконтрольному «ЛНР» н.п. Золоте–5 (60 км на захід від Луганська), СММ чула 11 вибухів невизначеного походження за 10 км на захід від своєї позиції. Перебуваючи в підконтрольному урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), 21 серпня, з 05:23 до 05:44, СММ чула 18 вибухів (два з яких, за оцінками спостерігачів, сталися від пострілів з мінометів калібру 82 мм), що супроводжувалися численними чергами з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3-5 км на південь і південний захід від позиції спостерігачів. Під час запуску свого міні-БПЛА неподалік підконтрольного урядові с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) СММ чула п’ять пострілів зі стрілецької зброї за 100–150 метрів на схід від своєї позиції.
На ділянці між зруйнованою частиною моста і нульовою південною передовою позицією ЗСУ за 100 м на північний захід від р. Сіверський Донець, біля моста в Станиці Луганській, члени патруля Місії бачили мінометну міну, що лежала на ґрунті на узбіччі дороги за 30 см від дорожнього огородження, і визначили, що це була мінометна міна калібру 82 мм, яка була випущена з північного напрямку і не розірвалася. Члени патруля також бачили ракету з озброєння невстановленого типу, яка лежала на ґрунті на відстані 50 см від мінометної міни. Починаючи з 10:00 21 серпня Місія сприяла дотриманню режиму припинення вогню і здійснювала його моніторинг для забезпечення проведення робіт із розмінування. Об 11:15 було припинено пішохідний рух і члени «ЛНР» розпочали роботи з розмінування, які вони закінчили об 11:35. Згодом на місці проведення робіт СММ завважила, що мінометну міну було видалено, а ракета залишилася на місці.
У підконтрольному «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) СММ проаналізувала одну порівняно свіжу воронку, розташовану на відстані 50 м від житлового будинку, і визначила, що вона утворилася внаслідок попадання артилерійського снаряда калібру 152 мм, випущеного із західного напрямку. СММ помітила осколкові пошкодження дерев, що росли довкола воронки. Мешканець цього будинку повідомив спостерігачам СММ, що обстріл стався в ніч із 17 на 18 серпня.
Перебуваючи 20 серпня в підконтрольному урядові смт Комишуваха (68 км на захід від Луганська) СММ бачила свіжу воронку у відкритому полі на відстані 70 м від житлового будинку і визначила, що воронка утворилася від удару артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного з південно-східного напрямку. СММ зафіксувала осколкові пошкодження лінії електропередачі і фруктових дерев.
СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання важкого озброєння «ЛНР», розташування якого відповідає лініям відведення. Спостерігачі відзначили, що п’ять буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм) як і раніше відсутні, а відсутність однієї реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) було зафіксовано вперше.
Члени патруля Місії здійснювали моніторинг п’яти непідконтрольних урядові ділянок кордону, у тому числі підконтрольних «ДНР» прикордонних пунктів пропуску в смт Успенка і с. Маринівка (73 і 78 км на схід від Донецька відповідно) 20 серпня, у підконтрольному «ДНР» с-щі Улянівське (61 км на південний схід від Донецька) і в підконтрольному «ЛНР» смт Сєверний (50 км на південний схід від Луганська) — 21 серпня, а 20 і 21 серпня — у підконтрольному «ЛНР» смт Ізварине (53 км на південний схід від Луганська). З-поміж усіх відвіданих прикордонний пункт пропуску, найбільший потік транспорту було зауважено в Ізвариному, де 20 серпня СММ зафіксувала чергу із 95 автомобілів (з яких 79 були з номерними знаками України та 16 з номерними знаками Російської Федерації) і п’ять автобусів (усі з номерними знаками України), які перетинали кордон у напрямку Російської Федерації, а також 92 автомобілі (73 з номерними знаками України і 19 — Російської Федерації), які стояли на автомобільній стоянці поблизу прикордонного пункту пропуску. Три–чотири групи людей (десять чоловіків та жінок різного віку), які очікували в черзі, порізно розповіли членам патруля СММ, що вони очікують на проїзд уже протягом 14 годин із минулого вечора. Наступного дня на тому самому прикордонному пункті пропуску члени патруля Місії бачили чергу з 20 пішоходів і 131 автомобіля. Розподіл за номерними знаками був такий: 105 українських, 25 російських і один транспортний засіб мав табличку «ЛНР». Один 50-літній чоловік зазначив, що він чекає в черзі вже понад 12 годин.
19 серпня поблизу залізничної станції у підконтрольному «ЛНР» н.п. Золоте–5 два озброєні чоловіки не дозволили членам патруля Місії запустити БПЛА в цьому районі, заявивши, що вони не отримали на це згоди від свого «командира». Про це було повідомлено в СЦКК.
20 серпня СММ не змогла проїхати з підконтрольних урядові районів Золотого до підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) через наявність протитанкових мін на дорозі на північ від позицій «ЛНР» у Золотому (див. Щоденний звіт СММ від 11 серпня 2016 року).

Прес-служба СММ ОБСЄ
Всі статті автора

Луганськ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією