Популярне

У Львові на обліку з активними формами туберкульозу перебуває близько 800 осіб, з них 19 – діти

У Львові на обліку з активними формами туберкульозу перебуває близько 800 осіб, з них 19 – діти. Про це сьогодні, 5 грудня, на прес-конференції повідомив головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров’я ЛМР Роман Вереснюк.

Як зауважив головний лікар Львівського обласного центру здоров’я Юрій Островерха, в Україні епідемію туберкульозу проголосили в 1995 році, втім, в Європі її проголосили ще в 1993 році. «Тобто це не є проблема, яка стосується лише України і країн колишнього Радянського Союзу», – наголосив він.

Роман Вереснюк відзначив, що наразі в Львові є певна стабілізація захворювання. Єдиним, що, за його словами, насторожує, є ріст мультирезистентних стійких форм туберкульозу. Вони дуже важко лікуються, тривалість цього процесу зростає в 2-3 рази. А вартість лікування одного пацієнта може складати 15-20 тис. грн місяць, при чому лікуватися слід 24 місяці. Він додав, що ці пацієнти знаходяться на повному державному забезпеченні, бо самі б вони цього не потягнули.

«На ранніх стадіях захворювання туберкульоз є малосимптомним, і людина може себе почувати здоровою», – розповів Роман Вереснюк. Він зауважив, що мало хто звертає увагу на легкий кашель, люди приписують це або хронічному бронхіту, або наслідкам куріння, хоча такий кашель може бути ознакою туберкульозу. За словами фтизіатра, через це й варто регулярно проходити профілактичні огляди . Так, флюорографію варто проходити 1 раз в2 роки (якщо нема скарг), туберкулінодіагностику дітям –1 раз в рік.

Інформує "Гал-інфо"

Львів

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією