Популярне

Львівська громада стала на захист університету «Львівський Ставропігіон»

Члени Львівського осередку Комітету Народного Контролю долучилися до акції на підтримку вимог Університету «Львівський Ставропігіон», яка днями відбулася біля Львівської міської ради.

Спільними зусиллями активісти КНК та громада міста вимагають від влади сприяти відновленню діяльності університету та виконувати надіслані керівникам області та міста вимоги. На меті – спасіння української історичної спадщини.

«Львівський Ставропігіон» є наймолодшим із відроджених університетів України (Університет «Києво-Могилянська Академія», Університет «Острозька Академія»), засновниками якого є відомі професори різних вищих навчальних закладів України та Європи (дізнатися більше можна на сайті http://stavropigion.at.ua).

На заваді стоїть злочинна халатність керівництва міста Львів та Львівської області. Активісти переконують: чиновницький апарат, мер міста Андрій Садовий, заступник голови ЛОДА Юрій Підлісний та директор вищого Ставропігійського училища Валентина Буряк, гальмують процес відродження унікальної освітньої перлини української нації. Громада міста Львів написала відповідний лист-звернення до керівництва області: Андрія Садового, Голови ЛОДА Сенютки Олега, Голови ЛОР Колодія Петра.

Портал knk.media публікує його текст:

ЛЬВІВСЬКА СТАВРОПІГІЯ СЬОГОДНІ - НА ВУЛИЦІ!

Громада м. Львова звертається до Вас з наступним.

Львівське Ставропігійське Братство та його школа, сьогодні Університет «Львівський Ставропігіон», в історичних джерелах згадується вже у 1453 році. Ставропігія була формою самоорганізації громади Львова з метою захисту інтересів українського населення і забезпечення його духовного і культурного розвитку. Отже ми повертаємось до витоків Львівського Успенського Братства, яке було першим серед братств, створених в наступні роки в Україні, і в результаті свого історичного розвитку привело до створення Львівської братської Ставропігійської школи, а згодом (в 1788 р.) – Ставропігійського Інституту. З 2001 року у Львові почав діяльність приватний Університет «Львівський Ставропігіон».

Проголосивши себе духовними спадкоємцями національної традиції  Львівського Успенського Ставропігійського Братства Львівське Братство та Ставропігійський Університет змагають до утвердження традицій та ідеалів української гуманістики в навчально-виховному процесі та передачі їх сучасним спудеям Університету  «Львівський Ставропігіон».

До цього часу Львівське Ставропігійське Братство та Університет не отримали ніякої муніципальної та державної підтримки, не має відокремленого майна (будівель, споруд, землі), а сьогодні є викинутий на вулицю.

Університет «Львівський Ставропігіон» уже протягом декількох років намагається отримати в довгострокову оренду приміщення в будинку № 9 по вул. Федорова та навчальний корпус по вул. Замкненій, 9. Історична споруда Ставропігії належала колись Ставропігійському братству і у Львівському державному архіві збереглася вся документація з цього питання. З цього приводу ректорат університету неодноразово звертався до різних державних інституцій та представників преси. Але дане питання ніяк не вирішується на користь Львівського Ставропігійського Братства та Університету «Львівський Ставропігіон».

У підтримку передачі в оренду згаданих приміщень виступили представники еліти Львова, отримана підтримка і позитивне рішення комісії комунального майна Львівської міської ради. Для радикального вирішення цього питання сьогодні вимушена включитись і громада Львова, яка буде звертатись до всієї України з проханням підтримати активне, повне відродження Львівського Ставропігіону, як всеукраїнського явища і безцінного національного бренду.

Громада Львова вимагає Вашої підтримки і патронату над цим національним феноменом України на міському та обласному рівнях та негайного вирішення питання оренди історичного приміщення по вул. Федорова, 9 для Львівського Ставропігійського Братства та його університету чи тимчасово вільне приміщення для розміщення майна Львівського Ставропігійского Братства та Університету «Львівський Ставропігіон» - бібліотеки, архівів, наукової документації.


 

Ректор Університету «Львівський Ставропігіон»,

голова ГО «Львівське Ставропігійське Братство»,

голова комісії освіти і науки громадської ради при ЛОДА,

заступник голови Правління

міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО

Ярослав Кміт.

---------------------------------------------------

Комітет Народного Контролю, та його представники у Львові, будуть і надалі контролювати дії місцевих чиновників, задля того, щоб змусити їх виконувати свою роботу на благо громади. 

Поліна Опухла
Всі статті автора

Львів

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією