Популярне

Конкурс «Полтавський Великдень» пройшов у місті

Наближається світле й величне християнське свято – Великдень,

яке не лише нагадує нам про воскресіння Ісуса Христа, а й символізує оновлення землі та природи, відродження життя і надій. Це свято неможливо уявити без традиційної пасхальної випічки, яку кожна господиня чи заклад харчування намагається зробити особливою. Тож щоб споживачам було легше визначитися, кому із хлібопекарних підприємств області довірити виготовлення пасок до свого святкового столу, державне підприємство «Полтавастандартметрологія» вже сьомий рік поспіль провело обласний конкурс-дегустацію «Полтавський Валикдень».

 

   Подібний захід мав на меті об’єктивно та неупереджено визначити, паски яких місцевих хлібопекарів найсмачніші та найоригінальніші та заохотити хлібопекарні підприємства до здорової конкуренції і стимулювати у них бажання вдосконалювати свою роботу, освоювати прадавні перевірені часом рецептури наших предків і розробляти нові.

 

   Конкурсна продукція була представлена в 2 категоріях: «Масове виробництво» (великі партії) і «Немасове виробництво» (ексклюзивні вироби та нестандартно оформлена випічка, що надійде у продаж у невеликій кількості. Переможців визначали в двох номінаціях: «Краща продукція за смаковими якостями» та «Краще оформлення паски». До участі в цьому змаганні з професійної майстерності традиційно запросили всі хлібопекарні підприємства Полтавщини, від великих хлібозаводів до фізичних осіб- підприємців. Щоправда, сміливість позмагатися з конкурентами і на практиці довести, що їхня продукція найкраща, виявили далеко не всі суб’єкти господарювання.

 

   Цього разу таких сміливців відгукнулося 7, вони представляли 14 видів продукції (10 масового виробництва та 4 немасового). Зокрема, ФОП Ляшко (м. Лубни) представив паску «Великодня», ПП «Хорольська механізована пекарня» здобу великодню «Оригінальна» та кулічі «Святковий» і «Мозаїка», ТДВ «Миргородський хлібозавод» здобу «Пасхальна», ТОВ «Полтавський хлібокомбінат «Кулиничі» паску «Великодня», ТОВ «Фудмережа» (м.Полтава) паску та кекс «Царський», ТОВ «Полтавахліб -3» кекс «Царський», ПП «Полтавський хлібозавод «Південний» паску звичайну та «Елітну».

 

   До складу конкурсної комісії, яку очолила генеральний директор ДП «Полтавастандартметрологія» Алла Миронова, крім дегустаторів з державного підприємства «Полтавастандартметрологія», увійшли представники санепідемслужби, Полтавського університету економіки і торгівлі та досвідчені фахівці закладів громадського харчування. Родзинкою цьогорічного конкурсу стало те, що він отримав благословення Високопреосвященного Владики Філіпа та Преосвященного Владики Федора.

 

   На дійство особисто завітав отець Іван, він подякував хлібопекам за те, що вони без перебільшення «вклали у священий хліб душу». Чимало пасхальних виробів без перебільшення являли собою шедеври кулінарного мистецтва: величезні та смачні храми, писанки, казкові персонажі із солодкої мастики… Дехто оформив свою випічку у національному стилі, зокрема, прапори України тут можна було побачити не лише у так би мовити традиційному вигляді, а й у вигляді смачної випічки з логотипом «Україна єдина» та викладеним з барвистих крашанок.

 

   Спершу компетентне журі оцінило зовнішній вигляд конкурсних виробів, а потім найсмачнішу випічку визначали методом, так званої «сліпої» дегустації - коли шматочки від кожної паски закодували під певним номером і дегустатори не знали, чию продукцію вони куштують. Звернули увагу члени комісії і на правильність оформлення споживчого маркування продукції, чи правдиво зазначив виробник перелік інгредієнтів, передбачених рецептурою тощо.

 

   За доброю традицією не обійшлося і без спеціальної номінації «Паска журналістських симпатій», переможця у якій, теж «наосліп» визначали представники ЗМІ, які фактично представляли пересічних споживачів продукції. Як правило, конкурс «Полтавський Великдень» - це добра можливість для виробників не лише «себе показати», а й у інших повчитися, порівняти свою продукцію з товаром конкурентів, вислухати точку зору незалежних компетентних дегустаторів і, при потребі, вдосконалити власне виробництво, внести зміни до рецептур, запровадити нові технології чи навпаки відродити прадавні ще дідівські традиції виготовлення святкової випічки. А найголовнішою нагородою для виробників є визнання споживачами, які неодмінно оцінять їх сміливість та старанність.

 

 

reporter.pl.ua

Полтава

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією