Популярне

Віра Русицька вже 10 років випікає долю рівненським молодятам

Віра Русицька з Волині вже 10 років поспіль займається випіканням короваїв на весілля. Каже, що справа це нелегка і відповідальна, бо ж який коровай – така й доля молодят. Залюбки поділилась секретом випікання та прикрашання короваїв.

Пані Віра — самоучка. Ніде не навчалась цій справі, але багато років присвятила коровайному мистецтву.

- Я ніде спеціально не вчилася випікати короваї. Колись працювала в кондитерському цеху, саме в тому, де пекли і прикрашали весільні хлібини. А вже потім почала сама випікати. Печу на весілля, інколи на виставки. Мої короваї об’їздили не тільки Україну, але й побували закордоном – в Чехії, в Болгарії, в Німеччині – розповідає пані Віра.

Цього року вже вчетверте представила свій коровай на фестивалі українських традицій «Український коровай – сузір’я», який щороку проходить у Володимир-Волинському. Пані Віра каже, що її короваї найкращі на фестивалі, проте ще жодного разу призового місця не вибороли. Незвичайний коровай спекла й цього року для фестивалю, і назвала його символічно «На щастя, на долю, на довгий вік». Вона,як ніхто інший точно знає чого варто бажати молодятам і як правильно випікати коровай.

Випікає свої короваї господиня лише в печі, адже вважає, що випечені на дровах короваї – найсмачніші. По часу випікання однієї хлібини для короваю займає близько двох годин, а ось щоб повністю випекти і оздобити коровай потрібно три дні. Кожну квіточку і пташечку робить власноруч, для кожного короваю окремо. Чим завгодно прикрасити коровай не можливо, бо ж треба добре знати, що означає кожна прикраса.

- Прикрашаю короваї трояндами, колосками, россохами, волошками, барвінком. Всі елементи мають своє значення. Пташечки та янголята на короваї – то до щастя й добробуту, а от калина символізує красу та кохання. Барвінок використовую, щоб щаслива доля була в молодят, він ніколи не в’яне, то нехай і доля такою буде – нев’янучою і щасливою – каже коровайниця.

Господиня запевнила, що особливих секретів не має, але все ж випікає короваї традиційно, як належно, за українськими традиціями. Перед тим як замішувати тісто для короваю обов’язково молиться, і коли тричі проговорить різні молитви – тоді й коровай випечений. Окрім цього, наголошує, що в хаті нікого не повинно бути під час випікання весільного хлібу. Досвідчена господиня знає, що краще всього випікати короваї в чоловічі дні тижня – у вівторок та четвер, а продукти мають бути лише домашні.

- На трьохповерховий коровай треба 3 кг. борошна, 200 гр. дріжджів, 10 домашніх яєць, 200 гр. маргарину, 4 пачечки ваніліну, півлітра сметани, склянка меду, 1 літра молока домашнього, півкілограма цукру, – ділиться рецептом своїх короваїв господиня. – Довго замішую тісто, але перед тим як розпочати вимішувати прошу в Бога для молодят щастя. Кажуть, що як коровай випечеться – такою й доля молодят буде, повірте мені, що то правда. Я нікому не розповідаю цього, але буває, що по кілька разів випікаю коровай, а тісто падає, не підходить – так потім і живе подружжя, розлучаються, не мають щастя в родині – розповідає пані Віра.

Помічників у господині багато – пані Віра має троє дітей, 6 онуків, але найбільше допомагає донька, яка з нею живе. Та й чоловік допомагає – їздить у ліс за барвінком, зимою дістає його навіть з-під снігу. Енергії і завзяття у господині багато, надіється і просить Бога, щоб усім своїм онукам ще випекти короваї на весілля, щоб доля в них була щасливою, а вік довгим.

Людмила Мізюк "Рівненська газета"

Рівне

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією