Популярне

Рівняни півроку живуть у напіврозваленому гуртожитку без газу

 Залишені напризволяще мешканці рівненського гуртожитку на вулиці Льонокомбінатівській, 15 борються зі своїми бідами вже не перший рік. У будинку вода підмила фундамент, тріщать стіни. Півроку тому комунальники перекрили газ, а мешканці живуть навіть без можливості приготувати їжу.

 Колишній гуртожиток Льонокомбінату лоскоче нерви мешканцям не перший рік. Колись успішне підприємство за часів української незалежності почало розвалюватися, і до гуртожитку разом з мешканцями більше нікому діла не було. Пізніше, на початку нового тисячоліття, підприємство мало не продали разом з гуртожитком і мешканцями. Зрештою за безгосподарністю будівля потихеньку руйнувалась. Тріщини у споруді з 80-х років. Ще у 90-х власник гуртожитку Льонокомбінат замовляв проектну документацію для проведення ремонтних робіт. Втім, робити їх було уже нікому. 

— Все почалося з того, що з водопровідних колодязів все почало випливати, заливати будинок, — розповів мешканець будинку Олександр Повар. — У душові і туалети все лилося, заливало підвал. Навіть штукатурка на стінах почала руйнуватися від вологи. А ще ліфт у нас не працює вже років десять. На останніх поверхах живуть сім’ї з дітьми. Їм важко щодня підніматися. Ми вже подали заяву на те, щоб засувки у підвалі відремонтували. Нам сказали стати в чергу. А це ж все що завгодно може статися. Прорве каналізацію, вода потече, і ми вже не зможемо її зупинити.
— У нас навіть двері та вікна ще з часів побудови будинку у 1978 ріці не замінювали. Вони розламуються по частинах, — додає мешканка Лариса Гаврилюк. — Живемо, як не знаю хто. Бомжатня. Вже відправляли запити у ЖЕК, а вони нам кажуть, що двері хороші. На останньому поверсі стіни та стеля "цвітуть", протікає все. У туалеті з парасолею треба сидіти.
Критична ситуація у будинку трапилась у червні 2012 року. Тоді вода з каналізації почала підмивати несучі стіни будинку. І тріщини з’явились серйозні. Комунальники тоді заметушились опломбували тріщини та почали розробляти плани ремонту. А тим часом перекрили у будинок постачання газу, щоб попередити аварію та вибух. З того часу минуло майже півроку. Роботи ремонтні незначні провели та запевнили, що небезпеки немає. Однак газ ніхто такі не включив. Яким чином гуртожитківцям готувати їжу — ніхто й не подумав. 
— На кожній кухні стоїть електроплита, а хтось навіть приносить газові балони. Балон невеличкий в середньому коштує 60 гривень, — зауважив Олександр Повар. 
Зрештою рівняни не витримали нелюдських умов та почали бунтувати. У лютому 2013 року зібрали збори мешканців. Щоправда, комунальники туди так і не з’явились. Переживаннями людей перейнялись лише депутати.
— Ми говоримо про наслідки. Вода тече в підвалі, те не зроблено, те. А нам потрібно вирішити проблему в комплексі. На що дивляться чиновники? На будинок, і на те, хто в ньому живе. Прості люди, чи які мають великих статків, — наголосив перший заступник голови громадської ради при УМВС України у Рівненській області Олександр Зайчук. — Ми створимо ініціативну групу і доб’ємось того, щоб ваш будинок був відремонтований. 
— На сьогодні рішенням депутатів Рівненської міської ради на ваш будинок виділено 990 000 гривень. За це мали зробити проектно-кошторисну документацію, — звернулась до мешканців депутат Рівнеради Марія Конощук. — Говорила з міським головою — вона вже виготовлена. Зв’язок у нас з вами налаштований, проект є, гроші з бюджету виділені, підрядник є. Єдина проблема — завтра я буду знати суму, у понеділок-вівторок мають бути гроші. Але ви мусити побороти байдужість мешканців та самоорганізуватися. 
— Є приклад гуртожитку на Фабрична, 20. Там дах протікав багато років. І поки ініціативна група не зібралася, не пішла з плакатами, не стала перед депутатами, поки не сказала, що ми там жити нормально не можемо, бо тече дах… Тільки з наполегливості вони досягли своєї цілі. Минулого року було зроблено два дахи, їх відремонтували. Про вашу проблему, яка почалася ще з червня місяця, всі знають. І в бюджет міста закладені гроші на ремонт вашого будинку, — підсумувала депутат Рівнеради Лариса Зелінська.

Рівне

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією