Популярне

У Рівному визначили лаурета премії Уласа Самчука

За роман у новелах "Лови кажанів" рівненський письменник Петро Велесик отримав визнання літературного бомонду. За талант майстру слова вручили диплом та нагрудний знак. Також його майстерність відзначили і матеріально. Сума чимала – 5 тисяч гривень.  

 Люфт:

- Кликала Настя додому свою кровиночку не тому, щоб та подивилася на всі біди, а тому, що зловила момент здійснити свою материнську мрію, віддати доню. А в Бойках якраз все складається так, що донці заміж можна вискочити та ще й за того, за кого захоче.

Це уривок із книги рівненського письменника Петра Велесика "Лови кажанів". Саме її цьогоріч у Рівному визнали найкращою та гідною Літературної премії імені Уласа Самчука. І не даремно, запевняють літературознавці.

Вікторія Гупалюк, директор Рівненської централізованої бібліотечної системи:

- Перечитала з першої до останньої новели і жодна з новел не залишила мене байдужою. Після того, як закінчувала читати одну новелу, відразу хотілося перейти до іншої, але доводилося робити перерви, аби переосмислити прочитане.

Віктор Мазаний, письменник, журналіст:

- Чому автор має успіх і на поетичні й на прозовій ниві? Якщо проаналізувати його творчість, глибину з якої іде слово, ми побачимо, що людина в душі має широкий художній світ, що є запорукою того, що виводяться образи, які беруться на основі реальності, але одухотворяються і митець в цьому майстер.

На здобуття літературної премії цьогоріч претендували троє письменників. Втім першість віддали саме Петру Велесику. Сьогодні у залі засідань міськвиконкому йому й вручали заслужену нагороду. Відзнаці Петро Велесик щиро радіє. Втім каже, він більше поет, аніж письменник.

Петро Велесик, письменник, лауреат Літературної премії Уласа Самчука:

- Я зроби собі прозові канікули, попрацював над прозою, але вже в шухляду працюю над поезією. Я поет, я в літературою прийшов поетом. Більше 40 пісень написано на мої слова видатними композиторами. Я щаслива людина. В мене немає автомобіля, немає нічого, а я щасливий.

На що витратити 5 тисяч гривень Петро Велесик вже знає. Незабаром він планує видати нову збірку віршів. Очільник Рівного Володимир Хомко пишається тим, що у міста є можливість підтримати своїх митців.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Дуже важливо, щоб всі зараз відчули, що наше місто живе нормальним життям, все функціонує нормально. Ми любимо свою державу, цінуємо своїх митців і думаю, все буде добре. Це не остання премія. Які б не були скрутні часи, ми найдемо і кошти, і можливості, щоб ця премія існувала в подальші роки.

Незабаром у Рівному будуть визначати і лауреата міської премії у галузі образотворчого мистецтва імені Георгія Косміаді. Окрім того Володимир Хомко нещодавно підписав розпорядження про створення ще однієї премії. Носитиме вона ім’я Василя Павлюка, а вручати її будуть за розвиток та підтримку національного мистецтва.

 

sfera-tv.com.ua

Рівне

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією