Популярне

За «прощений» банком борг прийдеться сплатити податок

На сьогодні досить поширеною стала процедура анулювання банківського боргу. Це коли банк списує борг, який виник від взятого і своєчасно не сплаченого (або сплаченого не в повному обсязі) кредиту фізичними особами. Мова йде про анулювання частини боргу – штрафних санкцій (штрафу, пені), що були нараховані у результаті порушення термінів сплати.

На перший погляд, здавалося б усе чудово, адже банк вирішив піти на зустріч безнадійному боржнику та списав заборгованість  і претензій до фізичної особи більше не має. Ось тут і виникають так звані «підводні камені» прощеного боргу, в тонкощі яких пересічні платники не вникають.
 В Державній податковій інспекції у м. Сумах акцентують увагу на тому, що за так званим «прощенням боргу» криється чимала сума сплати податку. Адже анульована банком сума вважається доходом. І платнику доведеться сплатити ще й податок у розмірі 15 або 20 % в залежності від суми, прощеної банком.
 Ситуацію коментує начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Державної податкової інспекції у м. Сумах Валерія Москальчук, - «Відповідно до положень Податкового кодексу України до загального оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо, прощеного чи анульованого за рішенням кредитора, не пов’язаним з процедурою банкрутства. Якщо процедура проведена до закінчення строку позовної давності і у разі якщо сума прощеного боргу перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.
Кредитор зобов’язаний офіційно повідомити платника податку - боржника про прощення/анулювання боргу та включити його до податкового розрахунку суми доходу на користь платника податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.
При цьому екс-боржник самостійно сплачує податок з такого доходу та відображає його у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів ( п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ)».
 

ДПІ у Сумах
Всі статті автора

Суми

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією