Популярне

Божественну «Карміну Бурану» зіграли у Тернополі

 У Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Т.Шевченка минулого тижня прозвучала загадкова та унікальна «Карміна Бурана» Карла Орфа. Повна зала шанувальників класичного мистецтва зібралася, щоб насолодитися цим шедевром. З перших акордів виконання «Карміни Бурани» відразу ж виникли асоціації із багатьма фільмами, буремними подіями в Україні та важким періодом у житті Німеччини у 1935-36 роках. Саме тоді Карл Орф і написав цей унікальний твір.

 Перше відділення концертної програми розпочалося із виступу академічного камерного хору «Чернівці». Гості із Буковини порадували тернополян вишуканими взірцями класичного і народного хорового мистецтва. Зокрема прозвучали композиції корифея Буковини ХІХ століття Сидора Оробкевича. Цього вечора тернопільські глядачі отримали змогу почути молитву «Татал Нострум» («Отче наш») із «Румунської літургії», опублікована у Відні у 1869 році. Не менш вишуканою була і обробка Сидора Оробкевича пісні на вірш Тараса Шевченка «Тече вода з-під явора».

Тернополяни ознайомилися із творчістю ще одного талановитого чернівчанина - Євгенія Мандрачевсього. У Європі він був відомим музикознавцем, композитором, а також почесним доктором Лейпцігського університету і другом Йоганеса Брамса. Австрійці називали його живою музичною енциклопедією. Переважна більшість творів композитора зберігається в архівах Відня. Зі сцени драматичного театру прозвучала композиція «Херувимська», яку віднайшли у 2010 році в архівах Національної бібліотеки України імені В.Вернадського.
Багато хто відкрив для себе творчість нашого земляка Андрія Кушніренка, з яким пов’язане століття розвитку академічного мистецтва Буковини. Саме він був керівником Буковинського ансамблю пісні і танцю, який тепер носить його ім’я. Андрія Кушніренка досить часто називають буковинським Леонтовичем. Глядачам сподобалося виконання в його обробці пісні на вірш Тараса Шевченка «Плавай, лебедонько», українських пісень «Ой, на горі та й імбер» та інших.
Чималу підбірку обробок народних і авторських пісень чернівецької композиторки Олена Чмут виконали хористи з Буковини. У світі хорової класичної музики її доробок має неабияку популярність. У 2012 році Олена Чмут отримала диплом міжнародного композиторського конкурсу в Санкт-Петербурзі. Цього вечора прозвучали обробки таких пісень: «Коло мої хати», «Пливе качка біла», «Ой ти, місяцю», «Ой, на горі два дубочки» (вірш Миколи Бучка), «Виноградна лоза».
У другому відділенні кантату Карла Орфа «Карміна Бурана» виконали симфонічний оркестр та камерний хор Тернопільської обласної філармонії, академічний камерний хор «Чернівці» та народна хорова капела «Зоринка». Диригент - заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль.
Перша постановка твору відбулася 8 червня 1937 року у Франкфуртській опері. Робота Карла Орфа базується на 24 поемах зі збірки середньовічної поезії, названої «Carmina Burana».
«Сьогодні симфонічний оркестр у відмінній музичній формі. Якщо артисти осягли такий потужний твір, як «Карміна Бурана», то їм під силу зіграти усе. Кантата прозвучала у нашому місті вдруге, але цього року ми ще не один раз здивуємо глядачів творчими експериментами», - зазначив диригент Мирослав Кріль.

http://t-v.te.ua/

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією