Популярне

Мощі багатьох святих зберуть у Тернополі

Мощі багатьох святих будуть зібрані у храмі-каплиці на честь святого великомученика і цілителя Пантелеймона, преподобного лікаря Печерського, цілителя Агапіта, святих Луки Войно-Ясенецького і Миколи Чарнецького, у якому нещодавно провели освячення і монтаж куполів.

 Ідея будівництва храму у колективі Тернопільського районного територіального медичного об’єднання давно, згодом її підтримали українські козаки. Відтак 23 серпня 2010 року, у день відкриття відділення швидкої медичної допомоги ТРТМО, на території лікарні заклали наріжний камінь храму-каплиці. У 2012 почали будувати фундамент і зводити стіни лікарняної церкви.

«Від початку ми планували, що храм буде неконфесійним, – зазначив головний лікар ТРТМО Ігор Вардинець. – Оскільки в лікарні лікуються недужі різних віросповідань».

Не випадково храм-каплицю зводять на честь одразу чотирьох цілителів: святих Пантелеймона, Агапіта Печерського, Луки Войно-Ясенецького та Миколи Чарнецького. Це добре відомі в Україні цілителі. Зокрема, святий великомученик Пантелеймон воскрешав людей молитвою, був охрещений святим Єрмолаєм з іменем Пантелеймон, що у перекладі означає «все милостивий». Святитель Лука Войно-Ясенецький – відомий лікар-хірург, який, будучи єпископом, проводив хірургічні операції. За його прикладом і я навчався хірургії. Блаженний Агапіт увійшов в історію українського монашества як чернець, який молитвою зцілював тілесні і душевні хвороби. Він вважається засновником лікарської справи у Києво-Печерському монастирі. Всі, хто знав блаженного Миколу Чарнецького, одностайно свідчать, що він повсякчас виявляв глибоку покору і святість, тож не дивно, що відразу після його смерті багато людей зверталися до Миколи Чарнецького у своїх молитвах та отримували поміч за його заступництвом.

Як зазначив Ігор Вардинець, у будівництві церкви допомагає фірма «Тернопільбуд», приватні підприємці, громада ТРТМО. Проект будівництва храму розробили фахівці ДП «Тернопільський промбудпроект» під керівництвом Володимира Ізбянського. Всі організаційні роботи перебувають у компетенції Тернопільського міського благодійного фонду «За духовне відродження і добробут нації».

До відкриття та освячення церкви-каплиці необхідно виконати ще великий об’єм робіт. Зокрема, встановити вікна і двері, провести відповідні внутрішні роботи, пише Номер один. Тут на свята та у вихідні священнослужителі різних конфесій відправлятимуть Богослужіння. А ось цілодобово будуть відчинені двері для вірян у так званій підземній церкві. Помолитися будь-коли, запалити свічку в ній зможуть не лише хворі, які лікуються у лікарні, та їх рідні, а й жителі Тернополя.

Для храму вже зібрали багато ікон, церковний інвентар, які пожертвували відвідувачі Тернопільського районного територіального медичного об’єднання. У день освячення куполів директор «Клініки мікрохірургії ока «Медікус» Андрій Швед подарував храму ікону Святителя. Вже доставлено мощі святих Варвари, Миколая, Володимира, Агапіта, Києво-Печерських святих, які згодом будуть встановлені у новозбудованому храмі-каплиці…

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією