Популярне

Незвичайний календар придумав тернополянин

 Перед вами — аркуш формату А4, на якому розташувалися акуратні стовпчики чисел від 1 до 30/31. Внизу ліворуч — інша табличка, де вписано день, на який припадає 1 січня кожного року. Поміж стовпцями чисел — рухомий блок днів тижня. Один зирк на табличку, один нескладний зсув блоку — й перед вами календар на який хочеш рік. З одного боку макета — календар і блок днів тижня на звичайний рік, із другого — на високосний. Розрахований екземпляр до 2050-го, хоча за методикою можна розробити його на бажану кількість років уперед. Цей незвичний винахід створив мешканець Петрикова Тернопільського району Йосип Гнатик.

 За фахом чоловік — учитель математики. «Календарною» темою захопився ще зі школи: «Коли був у другому класі, вчитель одного разу взявся пояснювати, як заповнювати щоденник. Я був здивований, коли він на дошці написав список днів тижня, а навпроти них почав ставити дати. Я тільки очима тоді кліпав: як він так робить, з пам’яті? Уже коли пішов на роботу, знайшов одну закономірність у журналі «Знание — сила». І так все життя в голові трималося, аж поки не придумав той календар. Нині, знаючи всі його закономірності, можу в пам’яті вирахувати число і день, адже бувають випадки, коли календаря під руками немає». Основне, каже Йосип Онуфрійович, знати, в який день тижня припадає 1 січня року. Тоді можна легко вирахувати й день для будь-якої іншої дати. «Коли мені потрібен, наприклад, календар за 1953 рік, то я дивлюся в таблицю, в який день тижня випало 1 січня того року, тоді підбираю відповідний блок днів тижня, пересуваю його на видиме місце — і календар 1953-го готовий». Має Йосип Гнатик ще один запатентований винахід — календар у вигляді годинника. Але, каже винахідник, він швидше сувенірна річ, хоча теж має практичне значення.

http://zaxid.te.ua/

 

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією