Популярне

Кутю готують тернопільські волонтери для бійців

 Жодна українська сім’я у Святвечір не обходиться без куті. Смакуватимуть нею і наші бійці на Сході, обіцяють волонтери. Тернополянки за принципом сухого борщу розпочали готувати та пакувати головну різдвяну страву.

 Допомагати бійцям, розповідає волонтер Оксана Бучковська, вони разом із іншими небайдужими тернополянками розпочали ще восени. Спершу передавали на Схід солодкі смаколики й сухі борщі, а тепер вирішили подбати і про кутю. Але, каже пані Оксана, їм потрібні кошти. Для цього волонтерки вирішили піти вже звичний шляхом – жінки випікають та продають солодощі.

ОКСАНА БУЧКОВСЬКА, координатор акції «Смаколики для АТО» в Тернополі

«Всі кошти, які ми виручаємо на благодійних ярмарках, ми тратимо на свої основні потреби. Це, в першу чергу, пакети для вакууматора, в які ми пакуємо сухий борщ, кутю і узвар. Також томатну пасту до борщу, спеції, і отакі пакувальні матеріали власне, щоб запакувати випічку. Вони призначенні для того, щоби вакуумувати, тобто витягувати зсередини повітря, і забезпечити те, щоб цей висушений продукт буде зберігатись впродовж тривалого часу».

Саме на це, розповідають тернополянки, і витрачають найбільше грошей. Зате впевнені, в таких вакуумних пакетах ані борщ, ані кутя не зіпсуються. Приготування останньої, до слова, тільки розпочали. Волонтери кажуть, залишити бійців на Святвечір без традиційної куті не можуть. І хоч посмакувати багато не вдасться, тернополянки все ж прагнуть подарувати крихту домашнього затишку.

ОКСАНА БУЧКОВСЬКА, координатор акції «Смаколики для АТО»

«Це якраз власне наш перший пакет, який ми сьогодні запакували. І сюди входить 3 кілограми вареної куті, 300 грм. цукру, горіхи, ізюм, мед і мак. Мак купляємо польський вже перетертий, що його не треба вже більше для того, аби приготувати кутю, якось обробляти. Все готово. Тобто хлопцям для того, щоби зварити в польових умовах цю кутю, достатньо закип’ятити 3 л кип’ятку, викинути туди весь вміст цього пакету. І кутя готова. Вміст пакету, отакий весь пакет важить майже 4 кілограми».

Зараз усі сили, розповідають жінки, акумулюють, аби зібрати гроші. Відтак, допомогти і мамі, і бійцям на Сході прийшов Віталік.

ВІТАЛІК, допомагає мамі пекти смаколики

«Я намагаюсь підтримати їх. Вони довго не бачили своєї сім’ї і сумують. А це печиво дарує їм шматочок домашнього тепла і затишку».

Солодкі смаколики, розповідає Віталік, готує не вперше. Уже кілька місяців вони з мамою печуть їх для бійців. Тому хлопчик навіть встиг придумати свій рецепт.

ВІТАЛІК, допомагає мамі пекти смаколики

«Це печиво ванільне і пряне. Потрібно 2 яйця, 200 грм. цукру, 200 грм. масла і півкілограма муки, розпушувач для тіста. В ванільне печиво додається ванільний порошок і цукати або горіхи. Пряне печиво – різноманітні спеції як кардамон, кориця».

Сприяють тернополянкам також активісти із «Самопомочі». Останні надали жінкам приміщення для пакування смаколиків, а також допомагають інформаційно.

АНДРІЙ ГРИЦИШИН, керівник міської ГО «Об’єднання «Самопоміч»

«Тому ми, десь долучаючись до ініціативи «Поділись кутею з солдатом», хотіли би привернути в черговий раз увагу тернополян до цієї проблеми. А нашим захисникам, які зараз в доволі непростих умовах, з допомогою такого традиційного для всіх новорічно-різдвяного атрибуту до столу як кутя ще раз нагадати, що ми про них пам’ятаємо, що ми про них піклуємось і їх не забули».

Будуть раді, кажуть жінки, якщо допомогти їм вирішать й інші тернополяни. Бо хочуть приготувати якомога більше партій куті до Святвечора.

http://intb.te.ua/

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією