Популярне

У Тернополі навчали економити на опаленні

У рамках проекту Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) «Енергоефективність у житловому секторі України» журналістів Тернополя, Хмельницького та Чернівців 25 листопада навчали, як можна з легкістю економити власні кошти, тепло та енергію.

Ще від Майдану Україна впевнено обрала Європейський вектор розвитку, але по сьогоднішній день займає чи не останню сходинку у рейтингу енергоефективності. А більшість людей так і не знають, що можуть самі активно впливати на процес інтеграції та покращувати своє життя вже сьогодні. Адже вперше за роки незалежності в Україні запровадили Державну програму з підвищення енергоефективності житлового фонду країни.

На перший погляд, про створення ОСББ та утеплення будинків чули всі. Та поради А. Яценюка з телеканалів так і залишились незрозумілими для більшості тернополян. Про дію проекту на практиці та приклади економії з досвіду тернополян розкажуть журналісти «Народного контролю», що були присутні на навчальному семінарі.

Почнемо з хибного стереотипу, закарбованого у пам’яті людей. Більшість вважає: все, що поза квартирою – не моє і мене не стосується. «Народний контроль» майже щодня стикається з незнанням мешканців своїх прав та обов’язків. З цієї помилки і починається більшість невирішених комунальних проблем тернополян. Насправді ж нам належить не лише квартира, а й сходова клітка, вхідні двері, ліфти, дахи, поручні, зрештою – весь будинок. І поки ми не почнемо дбати про своє житло, цього не зробить ніхто.

На сьогодні наша держава впроваджує успішну Європейську практику – створила всі умови для комфортного та легкого утворення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) та закликає усіх українців підтримати ініціативу. Що ж таке ОСББ? Коротко кажучи, це неприбуткова юридична особа, створена мешканцями для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією. Якщо ж у Вашому будинку нерегулярно прибирають, у підвалі тече вода, дах потребує ремонту і Вам набридло платити в ЖЕК за комунальні послуги, то утворення ОСББ зможе врятувати Вас від цих проблем.

Як це працює? Мешканці самостійно обирають голову ОСББ, самостійно розпоряджаються куди та скільки коштів витрачати, як доглядати за будинком. Всі рішення приймають спільно на зборах. Також ОСББ не є платником ПДВ, тому ці 20%, які ми платимо ЖЕКу, в ОСББ залишаються в повному обсязі і ми можемо їх спрямовувати на обслуговування будинку. Як бачимо, суцільні переваги. Ще досі сумніваєтесь? Ми – ні. Адже згідно нового Закону України (№ 417-VIII від 14 травня 2015 року), якщо до 16 липня 2016 року мешканці не створять ОСББ, то місцева влада самостійно призначить управителя будинку. Тому варто поквапитись, адже кому, як не нам знати, кого ж обрати головою ОСББ – управлінця нашим майном.  Не будемо зупинятися на деталях, іншу корисну інформацію про створення та діяльність ОСББ можете знайти на сайті www.osbb-inform.com.ua

А тепер про найголовніше – як зекономити в умовах, коли високі тарифи ставлять нас в постійні рамки та змушують жити від зарплати до зарплати?.. Вихід є – це довели люди, що вже скористались вигідною програмою від держави! Серед них тернополянка Галина Ткач, голова ОСББ «Мрія-2006», що на вул. Лисенка, 6. Жінка розповідає, жила у холодній кутовій квартирі та протягом багатьох років витрачала майже всю зарплатню на оплату за опалення. Каже, набридло викидати гроші на вітер, тож виявила ініціативу утеплити будинок. І тут у нагоді стали вигідні умови державних банків, що пропонують кредити на утеплення будинків. А держава, за умовами програми енергозбереження, відшкодовує 40% коштів від використаних на утеплення матеріалів. Більше того, за новою «Програмою енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду» міська рада Тернополя готова фінансувати ще 30% витрат, тобто самі мешканці будинку повинні надати лише 30% коштів.

Галина Ткач розповідає: «Було дуже важко домовитися з мешканцями, адже у нашій країні є недовіра до банків. Проте ми спростували цей стереотип. Банк запропонував нам справді вигідні умови, при яких мешканці можуть провести утеплення виключно за кредитні кошти без жодних вкладів. Експертиза показала, що на повне утеплення нашого будинку необхідно 1 млн. гривень. Брати такий кредит ми не ризикнули, тому взяли лише 200 тисяч. Результат перевершив всі сподівання. Тепер мешканці вдячні мені за таку ініціативу, а я шкодую, що не взяли кредит на більшу суму та не провели ще більше необхідних заходів утеплення». Жінка каже, раніше використовувала 240 кубів газу на місяць, зараз – лише 60. І додає, наступного року планують брати ще один кредит на заміну усіх вікон сходової клітки будинку.

Чи можливо провести утеплення лише за кошти ОСББ без оформлення кредиту? Так, але тоді держава не компенсує 40% витрат.

Розглянемо ще один приклад енергозбереження (встановлення у Луцьку ІТП - індивідуального теплового пункту)

 

ОСББ Явір (м. Луцьк)

Мета………………………………………………....Встановлення ІТП

Сума кредиту……………………………………….220 000 грн.

Строк кредиту…………………………………..…..5 років

Процентна ставка………………………………….17,5%

Щомісячне Погашення кредиту……………….…5 316 грн.

Економія за 4 міс. опалювального сезону………99 715,41 грн.

Середньомісячна економія………………………10 809 грн.

Як бачимо, всього за 4 місяці опалювального сезону мешканцям вдалось зекономити майже 100 тис. грн., а це майже половина кредитних коштів, які окупилися найближчим часом…

Отже, брати участь у програмі енергозбереження, чи ні – вирішувати Вам. Європа ще давно зробила свій вибір, тож справа за нами. Або ми станемо справжніми хранителями будинку, будемо економити енергію України та власні кошти, або і надалі віддаватимемо останні копійки за втрачене тепло.

Бажаєте знати більше?

ОСББ-інформ www.osbb-inform.com.ua

«Твій будинок – твоя власність» https://www.youtube.com/channel/UCblz1-0jA-CYFLiGkkLZQDw/videos

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України http://saee.gov.ua

Твоє ОСББ http://tvoeosbb.com.ua/

Наталя Литвин
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією