Популярне

Публічне «недозвітування» Тернопільських чиновників по ремонту доріг

17 серпня в Тернопільській облдержадміністрації відбувся захід: публічне звітування про ремонт доріг загального та місцевого значення. Чиновники анонсували, що вони готові відповісти на будь-які запитання від журналістів та активної громадськості та закликали до ативності та ініціативності. В результаті активність від громадськості та журналістів вони отримали, але відповідей на усі поставлені запитання громада так і не отримала, ба більше громадські активісти так і не змогли поставити усіх запитань.

Представляти звіт від чиновників взялися начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик, заступник голови Тернопільської ОДА – Іван Крисак та начальник Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк.

Богдан Юлик розповів усім присутнім про хід виконання робіт із ремонту та будівництва доріг державного значення, навіть продемонстрували короткий ролик як працює одне з найбільших дорожніх підприємств Тернопільщини ТОВ «ТБЦ». За словами начальника САДу, вже до кінця року в області буде завершено чотири головних об’єкта, зокрема повністю відремонтовано напрямки, що сполучають Тернопільську область з Львівською обл. (дорога М-09), Хмельницькою обл. (дорога М-12), Рівненською обл. (дорога М-19), а також дорогу Р-41 Обхід Тернополя.

Заступник голови ОДА Іван Крисак доповів про загальний розмір фінансування на ремонт та утримання дорожнього господарства в цьому році, та зазначив що цьогоріч на ремонт доріг із держбюджету спрямовано найбільше фінансових ресурсів в порівнянні з останніми роками.

Після цього, присутнім було запропоновано поставити запитання, і тут почалося найцікавіше, адже на передодні Тернопільщину «накрило» декілька гучних скандалів пов’язаних саме із витрачанням коштів на ремонт доріг. Варто згадати, хоча б скандал із поділом доріг на 40 м, внаслідок чого до виконання робіт були залучені підрядники без проведення тендерів (публічних закупівель), або ж махінації із проведенням тендерів УКБ, де ненадання однакових документів учасниками торгів для одного учасника слугували причиною відхилення тендерної пропозиції, а для іншого учасника – ні.

40 метрів – все в межах Закону?

 

Чи не найпершим прозвучало питання щодо скандалу з поділом доріг по 40 метрів з метою «уникнення» тендерних закупівель, на що начальник місцевого САДу дав відповідь, що все в межах чинного законодавства. Зокрема Богдан Юлик повідомив, що він не мав права вносити корективи в об’єкти ремонтів які були поділені Тернопільською ОДА та передані для визначення підрядників. Саме ОДА розділило дороги на ділянки по 40 м., проте Богдан Юлик, розуміючи що це схема уникнення від тендерних закупівель (хоча й законна), все ж таки не вжив жодних спроб щоб запобігти оборудці.

Більше того, у пресі з’явилися припущення, що фірми з якими уклали прямі договори мають відношення до оточення Б. Юлика та С. Барни, тому цілком зрозуміло чому реакції після гучного скандалу від Степана Барни не було.

Що таке дискримінація?

Ще однією проблемою з якою доведеться розбиратися ОДА – це не проведення тендерів УКБ на ремонт доріг місцевого значення. З початку року УКБ оголосило п’ять тендерів, три з яких відмінено Антимонопольним комітетом відповідно до поданої скарги учасника ТОВ «Техно Буд Центр». У висновку Антимонопольний комітет зазначив, що скасувати тендер потрібно через те, що УКБ упереджено поставилося до розгляду документів учасників тендеру, у зв’язку із чим відбулася дискримінація окремих учасників. Відтак Антимонопольний комітет виніс рішення про скасування трьох тендерів. Ще два тендера рекомендує УКБ скасувати Державна аудиторська служба, котра здійснила моніторинг закупівель та виявила значні порушення які на даному етапі усунути не можливо.

Проте Іван Крисак та Віктор Кузяк стверджували, що саме ТОВ «Техно Буд Центр» винен у їхніх невдачах, та практично відкрито повідомили, що будуть намагатися не допускати даного підрядника до подальших закупівель на ремонт доріг місцевого значення в Тернопільській області. Така позиці чиновників звучить дивно, більше того вона має відтінок намагання влади перешкоджати здійсненню діяльності суб’єктам приватного бізнесу. Адже конкуренція можлива лише там, де влада не дискримінує учасників та чітко дотримується антикорупційного законодавстві і законодавства в сфері публічних закупівель.

За 7,5 місяців – 0 договорів.

В кінці прес-конференції, представник Автомайдану звернувся із конкретним запитанням: скільки від початку року було успішно проведених тендерів та яка кількість договорів на ремонт доріг укладена Управлінням капітального будівництва? Віктор Кузяк уникав відповіді на запитання, тому відповідь довелося озвучувати самому активісту – 0 проведених тендерів за 7,5 місяців та 0 укладених договорів, з відповіддю В. Кузяк погодився. Таким чином, УКБ Тернопільської ОДА із запланованих 315 млн. грн. на ремонт доріг місцевого значення не уклало жодного договору та не провело жодного тендеру. Відтак побоювання громадськості щодо провалу ремонту доріг мають цілком конкретне підґрунтя. Водночас Автомайдан вимагає звільнення Віктора Кузяка за бездіяльність, провал запланованих ремонтів доріг місцевого значення та дискримінацію учасників що призводить до зниження конкуренції на ринку будівництва та обслуговування доріг.

 

Таким чином, проведений захід в ОДА спричинив до виникнення ще більшої кількості запитань. Відтак сьогодні про анонсовано круглий стіл, котрий проводитиметься уже громадськістю. Планується, що саме на круглому столі що проводитиметься 22 серпня Коаліцією ГО «Тернопільський центр реформ», захід відбудеться Тернопільському Прес-Клубі об 11:00

royalescortclub.com

Пасічник Тернополя
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Чер
12
Знайшовши якість і захист: де купити найкращі плівки для ламінування

Чи часто ви знаходите себе у пошуку ідеального рішення для збереження і захисту ваших важливих документів та фотографій? Ламінування є надійним способом зберегти документи від зносу, забруднень та вологості. Якщо ви шукаєте найвищу якість плівок для ламінування, то ви потрапили за адресою! У цій статті ми розкажемо вам про найкращі місця, де можна придбати плівки для ламінування, які гарантовано забезпечать вам бездоганний результат.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією