Популярне

Тернопільські дошкільнята далі відвідуватимуть садки безкоштовно, а іногородні – будуть платити

Плата за дитячі садки іногороднім дітям буде нараховуватись надалі.

По-перше, рішення суду про скасування наказу про оплату іногороднім не набрало законної сили. По-друге, цим самим судовим рішенням в такий спосіб було відновлено інший наказ управління освіти і науки «Про становлення плати в закладах дошкільної освіти за перебування дітей, які не зареєстровані у місті Тернополі». По-третє, обов’язок оплати випливає з рішення сесії міськради від 24 лютого 2017 р «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг».

Відтак, діти, які зареєстровані у Тернополі, надалі відвідуватимуть дитячий садок без додаткової оплати, а за іногородніх повинні оплачувати батьки або їх сільська, районна рада або ОТГ.

«Державна влада обрала курс децентралізації. В рамках проведення реформи місцевого самоврядування відбувається реформа міжбюджетних відносин, що впроваджує нову модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів. Реформоване освітнє законодавство покладає на органи місцевого самоврядування обов’язок щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері дошкільної освіти лише на відповідній території. За закладами дошкільної освіти закріплюють так звані «території обслуговування». Оскільки міська рада реалізує свої повноваження в інтересах своєї територіальної громади, відповідно, забезпечувати дошкільною освітою вона зобов’язана лише членів своєї громади. Тернопільські садки повністю фінансуються за рахунок коштів міського бюджету, який не є безрозмірним. Відповідно до закону, видатки міського бюджету повинні спрямовуватись на задоволення потреб саме своєї територіальної громади» - розповідає юрист Олена Олійник.

Наказ управління освіти і науки, який суд I інстанції скасував  (але це рішення ще на набрало законної сили), давав іногороднім дітям можливість без реєстрації потрапити у садок в Тернополі. Для цього батькам, або сільським, районним радам чи ОТГ потрібно укласти відповідні договори, без яких дорога до тернопільських садків для всіх іногородніх дітей буде закрита.

До речі, подібна практика є у інших містах. Наприклад, відвідувати дитячі садки у Львові можуть виключно діти, які зареєстровані у Львові.

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Чер
12
Знайшовши якість і захист: де купити найкращі плівки для ламінування

Чи часто ви знаходите себе у пошуку ідеального рішення для збереження і захисту ваших важливих документів та фотографій? Ламінування є надійним способом зберегти документи від зносу, забруднень та вологості. Якщо ви шукаєте найвищу якість плівок для ламінування, то ви потрапили за адресою! У цій статті ми розкажемо вам про найкращі місця, де можна придбати плівки для ламінування, які гарантовано забезпечать вам бездоганний результат.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією