Популярне

Школярі на Закарпатті не вивчають іноземних мов

У четвер, 21 червня, відбулась колегія обласного управління освіти та науки. На порядку денному два важливих питання – стан викладання іноземних мов у навчальних закладах та надання якісних освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами І-ІІ ступенів з малою наповнюваністю учнів.

Про результати вивчення роботи шкіл І-ІІ ступенів, у яких навчається до 100 учнів, доповів головний освітянин краю Михайло Мотильчак. Під час перевірок враховували чимало аспектів: умови навчання (стан класів, коридорів, санвузлів, бібліотек, актових залів, спортзалів, спортмайданчиків, обладнання харчоблоку та їдальні), контингент учнів, наповнюваність класів, організація роботи груп продовженого дня, виховна та гурткова робота у школі, рівень викладання та багато іншого. Найбільше малокомплектних шкіл функціонує у Міжгірському районі – 15, у Великоберезнянському – 13, по 12 – у Берегівському та Ужгородському районах. Водночас закладів із наповнюваністю до 40 і менше учнів налічується 8. У більшості навчальних закладів розподіл тижневого навантаження здійснюється із порушенням. Вчитель одного фаху викладає 5-7 предметів, довантаженням слугує факультативна, гурткова та індивідуальна робота в школі. – Разом з тим, переважна кількість шкіл із малою наповнюваністю працюють у пристосованих приміщеннях, без належних санітарно-гігієнічних умов, необхідної кількості приміщень та якісного складу педагогічних працівників. Більшість цих закладів потребує термінової реорганізації, – зазначив Михайло Мотильчак. Варіанти оптимізації мережі у конкретному районі, місті можуть бути різними залежно від місцевих умов. Фахівці-освітяни підрахували: завдяки запровадженню енергозберігаючих технологій, реорганізації шкіл та заходам з оптимізації штатної чисельності вдасться заощадити понад три мільйони гривень. Їх планують використати на відновлення роботи 10 дитсадків, створення 12 НВК, поновлення та відкриття майже 70 груп у дошкільних закладах. Ще одне актуальне питання – якість викладання та рівень знань іноземних мов. Аби об’єктивно оцінити реальну ситуацію, управління освіти провело контрольні зрізи знань у школах. Знання перевірили у 13569 учнів 515 шкіл краю. Більше 9 тис. учнів складали тести з англійської, майже 3 тис. дітей – з німецької, ще 1,5 тис. – з французької. За результатами моніторингового дослідження виявлено тільки 8 навчальних закладів із 515, у яких усі учні, котрі виконували завдання, підтвердили свої знання за рівнями (відповідно до оцінок у шкільних атестатах). У більшості ж шкіл, результати оцінювання, на жаль, не втішні – часто дітям було складно виконувати завдання навіть середнього рівня.

zakarpatpost.net

Закарпаття

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією