Популярне

Правила при купівлі транспортних засобів

Державтоінспекція неодноразово зверталася до автолюбителів з проханням бути уважними при купівлі авто. Однак і далі є непоодинокі випадки, коли ошукані власники невдовзі залишаються й без грошей, й без жаданого транспортного засобу. Або ж роблять малоприємне відкриття – його автомобіль має підроблені (сфальсифіковані) реєстраційні документи, номерні знаки, ідентифікаційні номери агрегатів.

При цьому злочинці, під час виготовлення документів та номерних знаків, використовують дані реальних транспортних засобів, що зареєстровані в реєстраційних підрозділах ДАІ. Без відповідного фахового досвіду виявити підробку часто просто не можливо. Так, 18 січня інспекторами ДПС ДАІ на автодорозі сполученням «Мукачево – Рогатин - Львів» для перевірки було зупинено автомобіль марки «ВАЗ-21011» під керуванням 28-річного мешканця міста Хуст. При перевірці документів свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу за своїм зовнішнім виглядом викликало підозру у його справжності. Попередньо, експерти також підтвердили підозру інспекторів ДАІ.

 

Як пояснив водій, автомобіль він купив годину назад на авторинку. Державтоінспекція дає водіям прості, але дієві поради, які допоможуть вам при купівлі автомобіля, що раніше знаходився в експлуатації:

* Перш за все зверніть увагу на вартість авто: його ціна не повинна бути нижча за середню ринкову.

* Не полініться проїхати з власником до найближчого підрозділу ДАІ. Там ви маєте змогу перевірити реєстраційні документи та номери агрегатів машини за наявними інформаційними базами.

* Ретельно перевіряйте документи у самого власника: перепишіть паспортні дані, перевірте номер його робочого та домашнього телефону - чи справді він проживає за вказаною адресою і чи можна його розшукати за вказаними телефонами.

* Якщо у вас виникла підозра щодо легальності авто, ви можете звернутися до науково дослідного експертно-криміналістичного центру для проведення відповідних експертиз та досліджень.

* Не купуйте авто за довіреністю: без відповідної перевірки ви можете найближчим часом почути неприємну звістку щодо підробки номерів агрегатів, документів тощо від працівника ДАІ, або на станції технічного обслуговування при наданні сервісних послуг.

 

Набуття права власності на транспортні засоби здійснюється при їх реєстрації (перереєстрації) тільки у підрозділах реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ. Якщо ви дотримаєтеся простих правил, й будете діяти за принципом «довіряй, але перевіряй», різноманітні історії про ошуканих автолюбителів обійдуть вас стороною.

 

Довідково: Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. У разі митного оформлення транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, які ввозяться на митну територію України, за електронною вантажною митною декларацією така декларація, засвідчена електронним цифровим підписом відповідальної посадової особи митного органу, передається за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем органам МВС.

 

Для державної реєстрації транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зняті з обліку в підрозділах Державтоінспекції, крім зазначених у цьому пункті документів, що підтверджують правомірність їх придбання, подається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою підрозділу Державтоінспекції про зняття транспортного засобу з обліку (Постанова Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 № 1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»)

 

УДАІ УМВС України в Закарпатській області

 

uzinform.com.ua

Закарпаття

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією