Популярне

В апеляційному суді Закарпатської області буде розглядатися апеляційна скарга ПАТ «Закарпатгаз» на відшкодування завданої шкоди

Публічне акціонерне товариство «Закарпатгаз» подало апеляційну скаргу на рішення Виноградівського районного суду у справі щодо відшкодування завданої Товариству шкоди на суму понад 250 тисяч гривень.

Інтернет мережа, телебачення та газети рясніють випадками, в яких сторони намагаються владнати спір за допомогою суду. У більшості випадків це щоденна рутина, якої не уникнути жодному підприємству, яке надає послуги величезній кількості клієнтів.

Але саме цей випадок має право на підвищений контроль з боку суспільства та ЗМІ, як регіонального, так і національного рівня.

Це особливо актуально сьогодні, коли держава переживає складний етап трансформації суспільства, часи коли практично всі громадяни відчувають вплив загального підняття цін на всі види товарів та послуг.

«В нас, як у підприємства, яке надає послуги різним категоріям споживачів не може бути подвійних стандартів. Так, іноді ми зобов’язані вдаватися до таких непопулярних методів, як припинення газопостачання нашим боржникам та клієнтам, які грубо порушують правила надання послуг і ставлять під загрозу своє життя та життя оточуючих. Але на це є об’єктивні причини. В даному  випадку з нашого боку виникає питання – чому пересічна людина, яка потрапила у ситуацію, коли не має змоги вчасно оплатити за надані послуги повинна знайти вихід з цієї складної життєвої ситуації, а громадяни, які мають змогу скористатись своїм фінансовим становищем намагаються вийти «сухими з води»,- коментує провідний юрисконсульт ПАТ «Закарпатгаз» Тетяна Естінко.

В серпні 2013 року в.о. начальника Виноградівської філії ПАТ «Закарпатгаз» Степан Нюл спільно з начальником відділу обліку та розрахунків з газопостачання районної філії повідомив оперативного чергового районного відділу міліції про виявлення факту несанкціонованого відбору природного газу в селі Ботар, Виноградівського району. За адресою, де виявлено порушення знаходився цех по виготовленню фруктових соків та джемів, власником якого є громадянин Т.

Працівники Товариства при обстеженні провели фотозйомку за допомогою чого зафіксовані факти порушення з боку власника цеху, а прибувших на місце працівників Виноградівського РВ УМВС України власник «солодкого» підприємства не допустив до проведення огляду.

8 серпня 2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено повідомлення начальника Виноградівської філії ПАТ «Закарпатгаз» про кримінальне правопорушення  за ч.1 ст.185 КК України за фактом крадіжки природного газу шляхом несанкціонованого підключення до системи газопостачання в господарському володінні фермерського господарства «ТіЗЕШ».

За період з серпня 2013 року  і по теперішній час, тобто впродовж більш ніж півтора року, по даному кримінальному провадженню проведено тільки 5 слідчих дій. За вказаний проміжок часу слідчий тричі виносив постанови про закриття кримінального провадження відкритих за ініціативи Товариства, а не наглядових органів. Тричі провадження скасовувались як незаконні.

Представники ПАТ «Закарпатгаз» неодноразово звертались з клопотаннями про проведення слідчих дій. Однак, дані клопотання слідчим ігнорувались, про результати розгляду до ПАТ «Закарпатгаз» не надійшло жодного повідомлення. Все це відбувалось всупереч діючому законодавству, адже потерпілий у кримінальному провадженні має право заявляти клопотання про виконання будь-яких процесуальних дій, які слідчий, прокурор зобов’язані розглянути в триденний термін з моменту подачі клопотання.

Ігнорувались правоохоронними органами і  незаперечні покази свідків - працівників Товариства, якими виявлено і належним чином задокументовано порушення, ігнорувались матеріали про діяльність цеху з виробництва консервованої продукції у ЗМІ, проведення рекламної кампанії про діяльність цього підприємства, фотозйомка, яка додатково підтверджує несанкціонований відбір газу.

До речі, незаперечні факти активного ведення господарства підтверджується неодноразовими запрошеннями журналістів та представників місцевих органів влади. Так, на численних фото у засобах масової інформації присутні особи схожі на голову Виноградівської районної державної адміністрації, виконуючого обов’язки керівника апарату, начальника фінансового управління Виноградівської райдержадміністрації, які разом з власником фермерського господарства позують для журналістів на фоні ємностей для виготовлення продукції.

Згодом, таємничим чином з мережі інтернет «випадково» починають зникати матеріали про діяльність цеху з виробництва соків та джемів, що є додатковим доказом «замітання слідів» з боку власників.

На сторінках провідних електронних ЗМІ краю можна знайти фотографії, на яких власник господарства хизується виготовленою продукцією на фоні промислового газоспоживаючого обладнання. При чому, під час слухання справи у суді, власник міні-заводу не заперечував використання природного газу для виробництва консервованої продукції.

Не маючи надію на слідчі органи у виконанні ними передбачених кримінальним процесуальним кодексом обов’язків щодо притягнення винних до кримінальної відповідальності та вжиття заходів щодо відшкодування заподіяної злочином шкоди, ще 27 лютого 2014 року Товариством подано позовну заяву до Виноградівського районного суду про стягнення завданих збитків з власника фермерського господарства. 14 березня 2014 року суд відмовив у відкритті провадження. 24 квітня 2014 року Апеляційний суд,  все ж таки, зобов’язав розпочати слухання у справі і лише 30 березня 2015 року, тобто майже рік потому, розпочато слухання у Виноградівському районному суді. 2 лютого 2015 року рішенням суду було відмовлено у стягненні збитків з власника господарства «Тізеш».

Станом на сьогодні винні у крадіжці природного газу до кримінальної відповідальності не притягнуті. Заподіяна газопостачальному підприємству шкода не відшкодована.
Що заважає слідству допитати свідків, про яких Товариство заявило у клопотанні, задля встановлення істини? Чому слідчі органи виносять постанову про закриття кримінального провадження при «кричущих» фактах, які свідчать про порушення з боку власника господарства? Які ще докази та скільки часу необхідно правоохоронним, наглядовим та судовим органам щоб остаточно, але при цьому неупереджено поставити крапку у цій справі?

Сьогодні, коли український ринок енергетичних послуг поступово трансформується під європейські стандарти ми особливо розраховуємо на підвищену увагу до даного випадку з боку правоохоронних органів, суспільства та засобів масової інформації і сподіваємось що законність і справедливість у цій справі незабаром буде визнана справедливим рішенням українського суду.

P.S. 18 березня 2015 року в апеляційному суді Закарпатської області буде розглядатися апеляційна скарга ПАТ «Закарпатгаз» на рішення Виноградівського районного суду щодо відшкодування завданої шкоди Товариству в результаті  господарської діяльності фермерського господарства «Тізеш», яке розташовано в селі Ботар, Виноградівського району.  Про результати розгляду справи у суді ми повідомимо громадськість додатково.
 

Закарпаття

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією