Популярне

«Тепла» незалежність. «Лісгоспи Закарпаття уже забезпечили заклади соціальної сфери дровами на 50 % до осінньо-зимового періоду», - Валерій Мурга

 За альтернативною енергетикою у світі вбачають майбутнє. Природа вже не встигає відновлювати свої ресурси, зокрема воду, повітря й біосферу загалом. Тому будь-які енергоносії, які замінюють викопні вуглеводні, мають перспективу. Коли корисні копалини вичерпуються, забезпечити енергією можуть природні стихії. Натомість застосовувати блага потрібно з розумом, застосовуючи комплексний підхід і зважаючи на екологію. Як еко-альтернатива блакитному паливо на Закарпатті - дрова чи брекети.

 З цього приводу, у вівторок, 6 вересня, під керівництвом начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги, відбулася нарада з директорами державних лісгоспів краю про стан забезпечення твердим паливом державних соціальних установ. Керівники господарств прозвітували головному лісівнику області по вищезазначеній тематиці засідання і, поінформували про можливості подальшого забезпечення дровами державних установ до початку опалювального сезону.

Валерій Мурга запевняє, що наразі основна увага роботи лісогосподарських підприємств Закарпаття націлена на забезпечення дровами паливними шкіл, дитсадочків, лікарень та інших соціальних закладів: «Дрова — традиційне, перевірене століттями, джерело тепла та форма відновлювальної енергії, що використовувалась закарпатцями переважно у формі спалювання деревини для забезпечення виробництва теплової енергії. У зв’язку з переведенням котелень Закарпаття ще починаючи з 2013 року на альтернативні види палива енергії, зокрема, тверде паливо, потрібні немалі зусилля щодо забезпечення якісної заготівлі дров на зиму. Тому в нинішньому році починаючи з літнього періоду всі лісогосподарські підприємства вже активно працюють над заготівлею дров, вчасною і якісною підготовкою палива для здійснення опалення в осінньо-зимовий період. А проблем із їх придбанням немає, оскільки у всіх підприємствах здійснюється планова лісогосподарська діяльність: проводяться рубки догляду, санітарні рубки, оздоровлення лісів та інші заходи. І це дає можливість заготовляти значні обсяги дров. Опісля ж рубок лісівники відновлюють вирубані площі молодим здоровим лісом».

Також він додав, що наразі по всіх районах проходять тендера, опісля через укладання договорів, буде забезпечено твердим паливом соціальні об’єкти Закарпаття в загальній кубомасі 21 тисяча м³. Станом на 6 вересня уже поставлено 10,5 тисяч м³ дров Великоберезнянським, Рахівським, Великобичківським, Воловецьким, Мукачівським, Ясінянським лісгоспами. Невідкладного вирішення потребують питання постачання дров також іншими лісгоспами, щоб до 15 жовтня всі заклади на 100% були забезпечені дровами і діти здобували освіту в теплі.
«Україна – енергетично залежна держава. У вирі ж останніх подій можна сказати, що, купуючи газ від північного експортера, ми піддаємо країну небезпеці, адже енергетична безпека напряму залежить від внутрішніх джерел, балансу експорту/імпорту енергії, структури надходження і споживання, геополітичної й внутрішньої стабільності. Тому, з точки зору економії коштів, екології та національної безпеки, використання котлів, які працюють на твердому паливі є значним кроком уперед до «теплої» незалежності. А без опалення нас чекають холодні домівки, школи, лікарні, зупинене виробництво і безробіття. Закарпатці мудрі і розуміють що за биоенергетикою майбутнє», - підсумував Валерій Мурга.
 

 
 
 
 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ
Всі статті автора

Закарпаття

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією