Популярне

Чесний і ще чесніший...

Серед народних депутатів України, які так чи інакше пов’язані з Вінниччиною не знайшлося жодного, хто б повністю відповідав шести критеріям доброчесності Громадського руху «Чесно».

Нагадаємо, днями результати відповідного моніторингу діючих парламентарів було оприлюднено на офіційному сайті руху «Чесно». Рівень «чесності» депутатів визначався за шістьма критеріями:

- Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

- Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

- Непричетність до корупційних дій;

- Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;

- Особисте голосування в парламенті;

- Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів;

Як не прикро, із 450 народних обранців тільки троє, за оцінкою руху «Чесно», відповідають усім названим критеріям. Вінничан серед них не виявилось…

Натомість, найбільш «чесною» серед вінницьких депутатів названо Катерину Лук’янову (фракція НУНС) – вона відповідає 4-м із 6-ти «критеріїв доброчесності». Єдине, що експерти руху закидають пані Лук’яновій – випадки неособистого голосування у парламенті та порушення принципу участі у засіданнях парламенту і комітетів.

По 3 «критерії доброчесності» на рахунку нардепів-вінничан Анатолія Матвієнка, Миколи Катеринчука, Валерія Бевза та Василя Чернія. Усім їм, окрім Миколи Катеринчука закидають непрозорість задекларованих доходів (відмовились надати експертам руху копії декларацій).  Крім того, Матвієнка і Катеринчука ще й звинувачують у діях. Що містять ознаки корупційних.

Так, посилаючись на публікацію у пресі, офіційний сайт руху «Чесно» пише: «У травні 2012 року народний депутат України Матвієнко Анатолій Сергійович відвідав селища Теплик, Чечельник, Тростянець, міста Гайсин, Бершадь і Ладижин (Вінницька область), де в будинках культури збирав місцевих школярів і проводив конкурс на найкращу писанку. Переможці нагороджувались мобільними телефонами „Самсунг” вартістю близько 250 грн. Щоправда, депутат відзначив, що “це робив не для того, щоб підкупити виборця, а щоб відроджувати культурну самобутність”. У грудні 2011 року Матвієнко Анатолій Сергійович організував свято з нагоди дня Святого Миколая для вихованців Жулинської школи-інтернату і нагороджував окремих вихованців телефонами, цифровими плеєрами, радіогодинниками. Під час перебування на посаді Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Матвієнко Анатолій Сергійович розпочав переговорний процес з компанією “Гольф-сіті” з метою пошуку “інвестора для комплексного освоєння території від Сак до Євпаторії“. Згідно з результатами журналістських розслідувань, компанія “Гольф-сіті” була зареєстрована за адресою однієї з квартир у місті Саках, статутний капітал компанії складав 23 700 грн., вона не мала досвіду успішної реалізації інвестиційних проектів (хоча під інвестиційний проект компанії планувалось залучити 9,5 млрд. дол. США).

Що ж до Миколи Катеринчука, то корупційні ознаки експерти руху вбачають у тому, що він «Протягом строку перебування на посаді першого заступника Голови Державної податкової адміністрації України продовжував здійснювати депутатські повноваження, тим самим порушуючи вимоги статей 78 та 120 Конституції України».

Окрім «традиційних» чи не для всіх депутатів порушень принципів особистого голосування та участі у засіданнях парламенту та роботі комітетів, комуністу Валерію Бевзу експерти «Чесно» закидають ще й «факти порушення прав і свобод людини».

«22 лютого 2011 року народний депутат Бевз Валерій Ананійович та народний депутат Симоненко Петро Миколайович внесли на розгляд Верховної Ради України законопроект №8148, у якому пропонували повернути в Україні смертну кару як міру покарання. Верховна Рада замінила покарання у вигляді смертної кари на довічне ув’язнення у 2001 році. З 1995 року діяв мораторій на її застосування. 30 грудня 1999 року Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції України. Окрім цього, Верховною Радою України 22 лютого 2000 року був ратифікований Протокол № 6 до Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, а 22 листопада 2002 року Протокол № 13 до Європейської конвенції про права і основні свободи людини, якими передбачається повна заборона смертної кари. Таким чином, згаданий законопроект може бути оцінений як такий, що суперечить Конституції України, її міжнародним зобов’язанням та спрямований на грубе порушення основоположного права людини, а саме – права на життя», – зазначають експерти руху «Чесно».

Далі за «чесністю» вони поставили Григорія Калетніка (Партія Регіонів): він відповідає 2-м із 6-ти критеріїв: має незмінну політичну позицію і прозоро декларує своє майно та доходи. Натомість, йому «інкримінується» порушення прав і свобод людини та причетність до корупційних дій.

«Національна спілка журналістів України у 2008 році віднесла Калетніка Григорія Миколайовича, який на той час обіймав посаду голови Вінницької обласної державної адміністрації, та його сина – народного депутата України Калетніка Ігоря Григоровича до переліку “Ворогів української журналістики – 2008″. Підставою стало подання ними 8 позовних заяв до вінницької газети “33 канал” із загально сумою вимог щодо компенсації моральної шкоди 710 000 гривень у зв’язку із  висловленими у газеті оціночними судженнями щодо діяльності цих політиків та листами трудового колективу газети до голови Верховної Ради та народних депутатів України з приводу тиску на видання». – зазначають експерти.

А як ознаки корупційних дій вони називають факти, коли  «у січні 2012 р. активістами громадянського руху „Спільна справа” було встановлено факт поширення серед виборців у місті Могильові-Подільському від імені Григорія Миколайовича Калетніка товарно-матеріальних цінностей. Закидають Калетніку і те, що будучи губернатором Вінниччини, він продовжував здійснювати депутатські повноваження.

А найменше «балів чесності», за підсумками моніторингу, набрав нардеп-регіонал Степан Глусь. Він відповідає лише одному критерію – відсутності фактів порушень прав і свобод людини.

«24 вересня 2008 року Глусь Степан Карлович вніс на розгляд парламенту законопроект № 3207 “Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (щодо реалізації спирту його виробниками)”. У пояснювальній записці до законопроекту відзначалось, що його цілі та завдання полягали у створенні належних законодавчих засад здійснення виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. 2 лютого 2010 року парламент цей законопроект в порядок денний сесії Верховної Ради України не включив. Зазначена інформація не є підтвердженням вини народного депутата України Глуся Степана Карловича у вчиненні правопорушень, однак дає вагомі підстави припустити та зробити оцінку про високу вірогідність його причетності до вчинення дій, що могли призвести до конфлікту особистих інтересів Глуся Степана Карловича як одного із співвласників компанії Nemiroff та його публічних інтересів», – зазначають експерти руху «Чесно».

Пощастило трійці депутатів – невінничан Олександру Гудимі, Володимиру Лановому і Микола Томенку. Їх рух «Чесно» спочатку назвав такими, що відповідають усім 6-ти «критеріям доброчесності». Втім, Олександр Гудима вибув з трійки чесних депутатів – перевищив витрати на перельоти. Про це на своїй сторінці у Facebook написав журналіст Мустафа Наєм. «А Володимира Ланового підозрюють у порушенні прав і свобод – за його судовим позовом був накладений арешт на майно однієї з регіональних газет», – зазначив Мустафа Наєм.

Отже, про «чесних», нехай і в «лапках» депутатів  залишається тільки мріяти?

Сергій Маламура

vinnitsaok.com.ua

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією