Популярне

24 серпня у Вінниці на площі ім. Стуса відбудеться велике святкове дійство у національному стилі

24 серпня у Вінниці на площі ім. Стуса відбудеться велике святкове дійство у національному стилі – фестиваль українських мистецтв та культури «Подільська пектораль».

Вінничани зможуть долучитися до творчої лабораторії-виставки та навчитися виготовляти ляльки-мотанки, ліпити з глини, плести з лози та зможуть взяти участь в майстер-класах з гопака. Крім того, любителі українського кінематографу зможуть насолодитися українськими короткометражними фільмами у Сінема-наметі. Також цього дня для вінничан та гостей міста виступатимуть Національний Академічний Оркестр Народних Інструментів України, хор «Глорія» (м. Львів), Академічний Симфонічний оркестр «INSO-Львів», солісти всесвітньовідомих опер та народні артисти України.

Цьогоріч відсвяткувати День Незалежності України у Вінниці організатори фестивалю -Вінницька облдержадміністрація, Вінницька міська рада, БФ «Велика родина» та БФ «Подільська громада», - вирішили провести у незвичному для вінничан форматі. 24 серпня у місті вперше відбудеться фестиваль сучасного мистецтва «Подільська пектораль», відтак у обласному центрі цього дня заплановано цілу низку різноманітних заходів для усіх, хто цікавиться українським мистецтвом та культурою свого краю.

Так, зокрема святкування 21-ї річниці Незалежності розпочнеться ще 23 серпня о 10:00 з церемонії підняття Державного прапора на майдані перед мерією, а о 14:00 кращі працівники різних організацій, установ та підприємств будуть нагороджені грошовими преміями та грамотами Вінницької міської ради. Наступного дня в обласному центрі розпочнеться національний фестиваль українських мистецтв та культури «Подільська пектораль». Фестиваль об’єднає  в собі музичні, виставкові та культурні дійства.

Зокрема, о 15:00  на площі імені Василя Стуса розпочне виступати Національний Академічний Оркестр Народних Інструментів України (НАОНІ) під диригуванням народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка професор Віктор Гуцал. НАОНІ підготував цікаву програму із розмаїттям народних інструментів. Найкращі виконавці-віртуози на народних інструментах покажуть у супроводі оркестру свою майстерну гру на бандурі, кобзі, сопілці, цимбалах, скрипці, басолі, козобасу, бухало, дримбі, зозульці, козацькій сурмі, свирілі, трембіті та ще більш ніж на 40 інструментах.  У другому блоці фестивалю який розпочнеться о 18:00  на головній сцені,  вінничани зможуть насолодитися виступом хору «Глорія» та академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів». Для вінничан лунатимуть твори Миколи Лисенка «Кантата «Радуйся ниво не полита», а також три солоспіви на тексти Тараса Шевченка. Диригент оркестру – Герой України, народний артист України, лауреат премії України імені Т.Г. Шевченка Мирослав Скорик.

Як повідомила заступник міського голови Валентина Балицька, у третьому блоці, який носить назву «Поезія Т.Шевченка для бельканто» для вінничан співатиме солістка Дюссельдорфської опери Наталія Ковальова у супроводі Академічного Симфонічного оркестру «INSO-Львів». «В програмі популярні романси, пісні, арії та хорові фрагменти з опер Лисенка, Дворжака, Монюшка, Людкевича, Барвінського, Скорика на тексти Тараса Шевченка та його сучасників», - говорить Валентина Балицька.

Під час перерви на основному майданчику фестивалю, на малій сцені, яка розташується біля Дошки пошани, буде відбуватись не менш цікаве дійство. Зокрема, о 14:40 виступатимуть фольклорні колективи, а о 17:00 усі бажаючі зможуть долучитися до майстер-класу з гопаку від зразкового ансамблю пісні і танцю «Барвінок» та «бойового гопаку» від вихованців школи ім. Д.Нечая з м. Гнівань. О пів на шосту вечора тут відбудеться показ колекції  подільської вишиванки в сучасному виконанні від ТМ «Рута». А вже о 19:15  з малої сцени лунатиме фольк та рок в національному стилі від рок-гуртів «Ясон», «Ларус» та інших фольклорних колективів.

За словами директора департаменту культури Вінницької міської ради Ірини Френкель, ще однією складовою фестивалю є художня виставка «Наш Тарас». «Виставка відбудеться в залі Торгівельно-промисловій палати о 16 годині, - повідомила Ірина Френкель. -  Головним ініціатором цього проекту є Благодійний фонд «Велика родина» у партнерстві із Національною спілкою художників України. Спільними зусиллями вони презентують художню виставку «Наш Тарас», присвячену 200-річчю від Дня народження Великого Кобзаря. Тут будуть представлені твори  відомих українських художників,  присвячені Тарасові Шевченку, його життєвому та творчому шляху».

Крім того, 24 серпня на площі Василя Стуса буде розміщено декілька мистецьких локацій, зокрема творча лабораторія-виставка просто неба з різноманітними майстернями - плетіння із лози; ліплення з глини; різьбярства; виготовлення ляльок-мотанок; писанкарства; вуличного розпису. Також на площі біля «Книжки» розташується трипільське містечко із традиційним одягом східного Поділля. А для любителів українських короткометражних фільмів працюватиме «Сінема-намет», де вінничани зможуть переглянути фільми «Тарасові шляхи», «Думи мої, думи мої», «І мертвим і живим, і не народженим».​

vmr.gov.ua

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією