Популярне

Представники вінницького Єврорегіону «Дністер» поїздили Європою, вивчаючи досвід «Карпат»

З 15 по 21 квітня делегація Єврорегіону «Дністер» переймала досвід роботи Карпатського Єврорегіону, відвідавши з цією метою Угорщину, Словаччину та Румунію.

Навчальна поїздка відбулася в рамках проекту Міжнародного центру демократичних  перетворень (ICDT) «Підвищення потенціалу Єврорегіону «Дністер» за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду.
У склад делегації увійшли: з молдовського боку – Віце-голова Єврорегіону «Дністер», голова Сорокського району Віктор Сеу, голова району Дондушень Анастасій Павлов, голова району Шолданешти Олександр Реліцкі; з українського – начальник відділу зовнішніх зв’язків та промоції Вінницької обласної Ради, директор Координаційного центру Єврорегіону «Дністер» Володимир Мережко, голова постійної комісії обласної Ради з питань євроінтеграції Олексій Гаврилов; а також – представники Придністров’я, зокрема Кам’янського і Рибницького районів, співробітники Координаційного центру Єврорегіону «Дністер».
Під час візиту українсько-молдовська делегація відвідала території, які входять до складу Карпатського Єврорегіону, а саме: м. Кішварда, м. Захонь, с. Фенешлітке, м. Вашарошнамень, м. Ніредьхаза, м. Шарошпатак (Угорщина), м. Кралевскі Хлмец, с. Вельке Капушани (Словаччина), м. Сату-Маре (Румунія).
Під час перебування в м. Захонь (Угорщина) 16 квітня, офіційна делегація Єврорегіону «Дністер» зустрілася з командувачем управління прикордонної охорони пункту пропуску «Захонь» Жозефом Галлом, директором Інституту транскордонного співробітництва, послом Сергієм Устичем, керівником департаменту доріг та інфраструктури угорської транспортної адміністрації Белою Фельмері, директором логістичної компанії Kelet-Trans Ltd Ласло Шолтесом.
У ході зустрічі учасникам були представлені проекти будівництва мостів в рамках транскордонного співробітництва, логістичні проекти, надано аналітичну інформацію про роботу митних і прикордонних служб Угорщини (до і після вступу в зону Шенген). Також було презентовано проект «Кордони очима людей» за програмою Євросоюзу ENPI, який спрямований на формування соціального сервісу транскордонного співробітництва сусідніх регіонів Угорщини, Словаччини, Румунії та України.
Крім транскордонних та логістичних проектів, представники делегації ознайомились з діяльністю та реалізованими проектами розвитку села Фенешлітке. Наприклад, збагачення матеріально-технічної бази школи та реконструкцію дитячого садка.
17 квітня відбулася офіційна зустріч з мером м. Кішварда (Угорщина) Тібором Лелесі. У ході переговорів мер представив план реконструкції центру міста за допомогою коштів ЄС та ознайомив з майбутніми проектами розвитку міста до 2020 року. Крім того, під час зустрічі підіймалося питання міжрегіональної співпраці між органами місцевого самоврядування Угорщини, України та Молдови.
У рамках перебування в містах Кралевськи Хлмец і Вельке Капушани (Словаччина) українсько-молдовська делегація ознайомилася з словацькими проектами транскордонного співробітництва, в тому числі і туристичними ідеями. Зокрема, працівники туристичного центру міста Вельке Капушани, який є найуспішнішим центром із залучення туристів та розвитку транскордонного туристичного співробітництва Словаччини, представили власні проекти і розповіли про проблеми, пов’язані із залученням туристів.
У місті Вашарошнамень (Угорщина) делегація Єврорегіону «Дністер» ознайомилася з реалізацією двох транскордонних проектів, серед яких будівництво нового мосту через річку Тиса та проект із розробки системи запобігання паводків, який ініційований і реалізується угорською стороною.
Колеги із Єврорегіону «Карпати» наголосили, що на даному етапі важливою темою їхньої діяльності є охорона навколишнього середовища. Відтак, вони презентували у місті Сату-Маре (Румунія) угорсько-румунсько-українські проекти в цьому напрямі.
Директор управління з охорони навколишнього середовища м. Сату-Маре Ержебет Бекеши зупинилася на трьох успішних проектах. А саме: створення екологічного комплексу «Зелений Дім», «Навігація річки Сомаш» та проект Карпатсько-Арданянскої організації, яка займається захистом природи і розвитком туризму, пов’язаний із заповідником «Raul Tur».
Вінничани й молдовани не оминули познайомитися з історією та діяльністю Карпатського Єврорегіону загалом. Губернатор Асамблеї області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскар Шестак та його колега Бригітта Майорне розповіли про основні напрямки діяльності даної області та Карпатського Єврорегіону, свої стратегічні цілі, реалізовані проекти та про можливі напрямки співпраці з Єврорегіоном «Дністер».
Варто відзначити, що під час візиту були також проведені зустрічі з депутатом Угорського парламенту Ріхардом Хьорчиком, Надзвичайним та Повноважним Послом Угорщини в Республіці Молдова Матяшем Сіладі та колишнім Надзвичайним та Повноважним Послом Угорщини в Республіці Молдова Дьордем Варгою.
Для молодого Єврорегіону «Дністер» даний візит був знаковим, адже члени Ради Єврорегіону та співробітники Координаційного центру змогли наочно ознайомитись з успішною роботою їхніх європейських колег, які вже існують 10 років.

Довідка.

Єврорегіон Карпати - міжнародна асоціація. Міністри закордонних справ Польщі, України та Угорщини підписали договір про його створення в місті Дебрецен 14 лютого 1993. Єврорегіон Карпати включає в себе 19 адміністративних одиниць п’яти країн з Центральної та Східної Європи: Польща, Словаччина, Угорщина, Україна і Румунія. Сумарна площа становить близько 154.000 кв. км, на цій території проживає близько 16 мільйонів чоловік. Єврорегіон Карпати покликаний об’єднати людей, які живуть у Карпатах, і сприяти їх співпраці у галузі науки, культури, освіти, торгівлі, туризму та економіки.

Великі міста:

Румунія - Ботошани, Сучава, Бая-Маре, Орадя, Сату-Маре

Польща - Жешув, Перемишль

Словаччина - Прешов, Кошице, Молдава-над-Бодвоу

Україна - Ужгород, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці

Угорщина - Дебрецен, Ніредьгаза, Сольнок


повідомляє www.vinnitsa.info/

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією