Популярне

Ірина Зленко: Майже 55% вінничан повідомили про отримання доходів від продажу сільгосппродукції

-Ірино Володимирівно, утворення Міндоходів об’єднало в одну структуру два відомства. Яких змін очікувати вінниччанам?

- Зосередження податкового та митного контролю в одному Міністерстві несе низку переваг для наших клієнтів - це і мінімізація документообігу, зменшення бюрократичної тяганини при реєстраційних процедурах, сплаті податків і зборів, митних платежів, єдиного соцвнеску, звітуванні. Зміни стосуються структури, штатної «сітки», а пріоритети незмінні – якісний сервіс, прозоре, прогнозоване та стабільне партнерство. Об’єднання дасть ефект синергії: інтелектуальний потенціал кадрів двох відомств у поєднанні із новітніми інформаційними технологіями працюватимуть задля потреб бізнесу та інвесторів.
Окремо хочу прокоментувати передачу Міндоходів функції адміністрування єдиного соцвнеску. Переконана, це логічний крок в інтересах бізнесу. Що маємо наразі? Як і раніше, ведення реєстру та персоніфікації страхувальників, нарахування виплат залишаються за Пенсійним фондом. А ось адміністрування, контрольно-перевірочна робота - завдання Міністерства. І ми вже працюємо, щоб спростити для підприємців низку процедур. Незабаром, звіт про сплату внеску буде об’єднано зі стандартною декларацією форми 1ДФ. Більш того, такий звіт, як і всі інші, подаватиметься в електронному вигляді.
- Тривали дискусії щодо доцільності існування податкової міліції…
- Податкова міліція продовжує функціонувати у складі Міндоходів – як оперативне управління. Але підхід до їх роботи кардинально змінився. Певна, що підприємці, із якими Ви, журналісти, спілкуєтесь, відзначають, що протягом останніх років кількість перевірок зменшилась. Це тому, що акцент ми зробили на аналітичних методах моніторингу ринків та виявлення порушень. Наявна інформаційна база дозволяє нам знаходити факти зловживань, жодним чином не зачіпаючи при цьому сумлінних бізнесменів. Збір доказів, необхідні експертизи, правова оцінка виявлених порушень проводяться дистанційно, без тиску на платників. Відтак, неприємних сюрпризів слід очікувати лише тим, хто поки що не відмовився від звички працювати за «тіньовими» схемами.
- У зв’язку з об’єднанням вінницька митниця має «переселиться» до «Книжки»?
- Ні, дислокація митних органів не зміниться. Хочу, щоб Ви зрозуміли… В регіоні наразі функціонує Головне управління Міндоходів у Вінницькій області та Вінницька митниця. І саме ці територіальні органи Міністерства координуватимуть роботу митних пунктів і податкових інспекцій.
Враховуючи зміни, прийнято рішення про скорочення 4 податкових інспекцій. Але реорганізація ніяким чином не погіршить умов обслуговування платників! Процес об’єднання відбудеться максимально швидко, щоб бізнес не відчув дискомфорту.
- І яка ж користь буде платникам від цих нововведень?
- Найперше – сервіси для платників покращаться, збільшаться. Все, що платники мали від сервісної податкової служби активно поширюється і на митні процедури: вже видаються електронні ключі, діє телефон довіри Пульс Міністерства доходів і зборів, функціонує Єдиний сайт Міндоходів, формується Єдина база.
По-друге, зі створенням Міністерства бізнес отримав єдиного адресата - від імені держави він відповідатиме за рівну конкуренцію, помірне оподаткування, сервіс в адмініструванні податкових та митних платежів. Раніше ці функції подекуди дублювались, що створювало незручності платникам. Наприклад, податковий та митний аудит - із створенням Міністерства доходів і зборів ми їх об’єднаємо.
По третє, моніторинг он-лайн: нове відомство зможе чітко дослідити діяльність суб’єктів підприємництва від моменту ввезення товару до його реалізації на внутрішньому ринку. Відтак, зникнуть прогалини, які використовували несумлінні платники податків між податковою та митною службами. Адже якщо декому вдавалось ухилятись від сплати податків при ввезенні товарів, він обов’язково потрапить в поле зору при реалізації. Такий тотальний контроль – найдієвіший спосіб боротьби із контрабандою. Ми створимо такі умови, щоб звести нанівець економічний сенс контрабанди, зробити її нерентабельною. Легально працюючий бізнес нам тільки дякуватиме.
Ще один позитив – прискорення та ефективність прийнятих рішень, оскільки центр управління буде єдиним.
- До речі, у своїх інтерв’ю Ви неодноразово відзначали, що 98% податків на Вінниччині сплачується добровільно. Скільки коштів поклали вінничани у державну та місцеві скарбнички?
- Вінниччина на четвертому місці в Україні за індексом виробництва промислової продукції, яскрава ілюстрація регіональної динаміки. За 4 місяці 2013 року до Зведеного бюджету від Вінниччини надійшло понад 1,4 млрд. грн. податкових платежів. Це на 100 млн. грн. більше минулорічного.
Із загальної суми надходжень, Державний та місцеві бюджети отримали приблизно порівну (714 млн. грн. –Державний бюджет та 721 млн. грн. – місцевий).
Як і раніше, в лідерах приросту податкових платежів на Вінниччині податок на прибуток підприємств (+75 млн. грн.), податок на доходи фізичних осіб (+39 млн. грн.), єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва (+34 млн. грн.), плата за землю (+ 15 млн. грн.).
- Ви запевняєте, що кількість перевірок бізнесу значно скоротилась. Чи не відбивається податкова поблажливість на рівні наповнення казни?
- Підрозділів Міндоходів Вінниччини майже втричі зменшили кількість планових перевірок бізнесу, свідчення того, що ми прагнемо рівноправного партнерства із підприємницькою спільнотою, конструктивної співпраці.
Минулоріч за планом ми провели документальні перевірки на 61 підприємстві регіону. А за аналогічний період 2013 року – перевірили всього 23 платника. І, уявіть, послаблення податкового тиску спрацювало на самосвідомість платників! Отримавши податкові звітності, наші аналітики чітко визначили для перевірок лише потенційних порушників. І вже до них було застосовано санкції. Для прикладу, сума донарахованих узгоджених податкових зобов’язань за однією плановою перевіркою в січні - квітні 2013 року перевищила 252 тис. грн., що на 31,5 тис. грн. більше, аналогічного періоду минулого року.
У січні-квітні завершено 415 позапланових перевірок. Понад 35% з них ініціювали платники - у зв’язку з реорганізацією, банкрутством або зняттям із обліку. Майже половину або 205 проведено за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства. Порушено 24 кримінальних справи на суму податків майже 70 млн. грн.
- Рік тому в області було створено 14 Центрів обслуговування платників податків. Як Ви оцінюєте їхню роботу і чи багато нарікань?
- ЦОПП – це душевне питання. Важко оцінити те, що «виростила» фактично як «дитину». Я побувала у кожному Центрі і перед відкриттям, і під час урочистостей і згодом не раз. Намагаюсь контролювати сама, як надаються послуги. Інколи заходжу у Центри не як керівник, а як звичайний платник податків. Пересвідчитись, як працівники дотримуються єдиних стандартів податкового сервісу – від посмішки на обличчі до інформаційного наповнення стендів та якості консультацій.
Наші аналітики підрахували, що за рік у Центрах платникам податків надано близько 900 тисяч різноманітних послуг - видача довідок, свідоцтв, надання консультацій, прийом звітності. Це майже 2 з половиною тисячі послуг на день! Враховуючи, що до роботи у Центрах залучено 350 працівників, обслуговування платників відбувається і у вихідні, і у святкові дні.
У Центрах є скриньки, де кожен бажаючий може надати пропозиції, скарги та заяви. Скарг майже не має, навпаки, є багато схвальних відгуків про роботу сервісних Центрів.
Створення Центрів ми не зупинили. Ведемо перемовини з головами РДА, щоб відрити Центри в кожному районі.
- Кажуть, що у Центрах переконуєте підприємців переходити на електронну звітність. Вінничани погоджуються на це?
- Судіть самі - переваги електронного звітування оцінили майже 16 тисяч платників податків. Близько 3-х тисяч долучились за 4 місяці 2013 року. Найбільше сервіс використовують платники податку на додану вартість.
Спрощує та прискорює електронне звітування наявність електронного цифрового підпису. Клієнтами регіональних представництв Акредитованого центру сертифікації відкритих ключів при Міністерстві доходів і зборів України вже є майже 6 тисяч абонентів-вінниччан. Вони отримали майже 10 тис. електронних цифрових підписів.
Наразі електронний цифровий підпис можна використовувати не лише для податкових та митних процедур, а й подання звітності до органів державної статистики України та Пенсійного фонду України.
-Ще одна новація - перехід дрібних підприємців на використання касових апаратів. Як вони сприйняли цю новину, адже раніше - «в штики»?
- Скажу так – покупці їх «простимулювали». Адже наявність чека - вагомий аргумент, коли з’являється необхідність довести факт придбання неякісного товару. 
З початку року в Україні розпочалась кампанія приєднання касових апаратів до Єдиної системи обробки даних Міндоходів України. Підприємці отримують позитив – звільняються від подання звітності щомісяця. Та й із співробітниками підрозділів Міндоходів спілкування зведеться до мінімуму.
Наразі на Вінниччині до Єдиної системи приєднано понад 600 одиниць касової техніки. Електронна касова стрічка автоматично передає дані про проведені розрахунки на спеціальний сервер Міндоходів. Сподіваюсь, цей показник зросте найближчим часом, адже підприємці мають термін лише до 1 липня. Далі підуть штрафні санкції за відсутність електронної стрічки.
- Деклараційна кампанія завершилася. Вінничани охоче відкрили свої доходи податковій?
- Певне, що так. Адже приклад показали мільйонери. Я хочу всім їм подякувати. Цьогоріч у регіоні зафіксовано рекорд – 37 мільйонерів. Цікаво, що 12 з них отримали зарплату від двох і більше податкових агентів, 6 – доходи від операцій з інвестиційними активами, 5 – заробили мільйонні статки на дивідендах .
Загалом, оцінюю деклараційну кампанію, як успішну. До районних підрозділів Міндоходів звернулось майже на 2,5 тис. більше тих, хто обов’язково мав задекларувати доходи, ніж минулоріч. Відзначу і регіональний аспект – область аграрна і майже 55% декларантів повідомили про отримання доходів від продажу с/г продукції.
За нашими попередніми підрахунками, декларанти сплатять до місцевих бюджетів понад 10 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Чверть цієї суми - частка вінницьких мільйонерів. Натомість сума податкової знижки, що підлягає поверненню з бюджету склала близько 5 млн. Ці кошти отримає майже 6 тисяч вінничан.
- За період Вашого перебування на посаді голови ДПС України у Вінницькій області служба пережила декілька гучних корупційних скандалів. Яка доля тих податківців, котрі були замішані у них і які висновки зробили Ви особисто як керівник?
- Особисто мені шкода тих, хто «зламався» і заради примари миттєвої вигоди втратив стабільну роботу і репутацію. Але це був їх вибір – їх звільнено. І подальшою їх долею я не цікавлюсь.
Як керівник, маю дбати про авторитет служби та чистоту рядів. Якщо підрахувати, то лише з початку року в службі проведено 74 профілактичних заходи - виступи, лекції та бесіди в колективах, публікації в друкованих ЗМІ, виступи по телебаченню та радіо, розміщення оголошень та офіційних застережень. Але наші найкращі «контролери» - платники податків – ми їм довіряємо.
Працює і внутрішня безпека. Протягом чотирьох місяців 2013 року проведено 36 службових перевірок та розслідувань, у т.ч. 14 – за зверненнями вінничан. Як наслідок, інформація підтвердилась у 23 з них, у тому числі й за 4 зверненнями.
До органів прокуратури направлено 16 матеріалів службових перевірок. За їхніми матеріалами наразі відкрито 4 кримінальних провадження за фактами зловживання службовим становищем та службового підроблення працівниками органів ДПС у Вінницькій області, по яким на даний час проводяться досудові розслідування.
- Наскільки контрабанда поширена, як явище на Вінниччині?
- Поставити інспектора біля кожного транзитного або імпортованого вантажу не можливо, і тому зараз робиться ставка на сучасні ІТ-рішення та дистанційний контроль, без втручання в поточну діяльність бізнесу і без зайвих перевірок. Наприклад, введення електронних замків з функцією GPS-GSM навігації. Використання звичних для контрабандистів схем обходу державного контролю має стати складнішим і дорожчим, ніж робота в легальній площині.
Створено спільну робочу групу в складі працівників податкової та митної служб, для проведення практичних заходів задіяні 53 працівники. Забезпечена ефективна взаємодія з підрозділами прикордонної служби.




повідомляє vin.sts.gov.ua/

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією