Популярне

Рейси перемін

Поки новий авіаперевізник – компанія YanAir, яка прийшла на зміну «Мотор Січ», налагоджувала нові – частіші і дешевші перельоти до Москви, депутати міськради дали старт процесу зміни права власності вінницького летовища 

Більше півтори тисячі пасажирів вилетіли до Москви з вінницького аеропорту з десятого травня по 18 жовтня цього року. Ще приблизно ж стільки – злітали в зворотному напрямку.

Показавши такий результат, компанія-перевізник «Мотор Січ» призупинила на зиму свої вінницько-московські рейси. Замість неї вінничани літатимуть з іншим перевізником – компанією YanAir.

Ціна Москви

Вартість квитка з вінницької Гавришівки до московського Домодєдово тепер складає 995 гривень. В перспективі - ціна може бути підвищена, або ж навпаки – знижена.

- Усе залежатиме від пасажиро-потоку, - каже голова правління компанії YanAir Олексій Янчук. - Сьогоднішня ціна - нижча собівартості, і згодом може бути дещо підвищена. Але це все одно буде менше, ніж та ціна, яка діяла на московські рейси влітку. Або ж, якщо на рейс до Мокви буде великий попит і ми зможемо поставити більший літак, тоді є шанс, що вартість квитків буде навпаки знижена до 900 гривень і навіть менше. Все залежатиме від самих вінничан, від їх бажання літати.

На сьогоднішній день, компанія YanAir здійснюватиме рейси до Москви (аеропорту Домодєдово) тричі на тиждень: в понеділок, середу та п’ятницю. Час в дорозі – дві години 15 хвилин. Рейси здійснюються 33-містними літаками Saab 340.

Керівництво компанії переконує – вони у Вінниці надовго і обіцяють відкрити городянам не лише Москву, а й Варшаву і Тель-Авів.

- Це буде супер, якщо так, то я в Європу тільки через Вінницю літатиму, - обіцяє відомий вінницький продюсер – один із з перших пасажирів оновленого рейсу Вінниця-Москва Олег Збаращук. – Варшава – це великий аеропорт, звідки можна вилетіти фактично, куди завгодно.

Плани, плани

- Хотілося, щоб усі повірили в нас, - каже Олексій Янчук, ми прийшли не на один день, а надовго і будемо робити все для того, аби вінницький аеропорт став нормальним регіональним аеропортом, забезпечивши максимально можливу кількість рейсів. Так, з грудня, якщо не буде підводних каменів, ми запускаємо регулярні рейси до Варшави та Тель-Авіва.

Обидва рейси здійснюватимуться двічі на тиждень, проте дні відльоту ще не затверджені. Як каже генеральний директор YanAir Ігор Возняк, дні рейсів вибиратимуться таким чином, щоб вінничанам було зручно не тільки дістатися до зазначених міст, а й у випадку необхідності – пересісти на інші рейси. Попередня вартість квитка з Вінниці до Варшави – 995 гривень (рейс виконуватиме літак Saab 340), до Тель-Авіва – 1300 гривень (здійснюватиме літак “Аеробус -320”). Усі ці рейси будуть регулярними.

Крім того, компанія висловлює готовність здійснювати і літні чартері рейси. Серед варіантів, які розглядаються – Анталія (Туреччина) та Крим (у випадку реалізації задуму – вартість квитка буде приблизно такою ж як до Москви). Але вирішення цього питання, за словами директора КП «Аеропорт Вінниця» Ярослава Мазурця, значною мірою залежатиме і від позицій туристичних компаній міста – від того, наскільки вони зможуть консолідувати зусилля навколо цієї задачі.

І ще один перспективний рейс: Вінниця – Київ.

- Ми розглядаємо такий варіант, якщо буде потреба в ньому, - каже Олексій Янчук. – Але потрібно розуміти, що ціна на цей рейс може бути порівняно високою, через розцінки, які бере київський аеропорт. Навіть якщо компанія нічого не візьме за цю послугу – вартість квитка складе не менше 500 гривень.

Новий власник?

Тим часом, у п’ятницю, 25 жовтня, з вінницького аеропорту компанія YanAir відправляла/приймала свої перші рейси: Вінниця-Москва-Вінниця, депутати міськради на сесії фактично поклали початок процедурі зміни права власності самого аеропорту.

Рішення «Про надання згоди на безоплатне прийняття у комунальну власність територіальної громади Вінниці цілісного майнового комплексу КП «Аеропорт Вінниця», прийняте одноголосно. Його мета – показати готовність міста взяти у власність аеропорт.

Наступним етапом буде розгляд цього ж питання депутатами обласної ради. Якщо і ті проголосують "за", аеропорт уже в найближчий час може стати міським комунальним підприємством.

- При цьому, ми зі свого боку гарантуємо, що аеропорт збереже своє цільове призначення і не буде проданий третім особам, - каже директор департаменту комунальних ресурсів міськради Ігор Шутак. - Місто, зацікавлене в летовищі. І рішенням, яке виноситься на сесію, ми висловлюємо готовність його розвивати, адже, відповідно до недавно прийнятої стратегії "Вінниця-2020", туристичний напрямок визначається як один із пріоритетних. Якщо аеропорт буде в комунальній власності міста, ми зможемо оперативніше вирішувати ті чи інші питання, пов’язані з його розвитком та розвитком туристичного потенціалу нашого міста.

Як кажуть в мерії, з вінницького летовища щотижня буде три-чотири рейси в тиждень в різні країни – це було б чудово.

Тим часом, область, схоже, проблеми в зміні власника аеропорту не бачить.

За словами директора департаменту транспорту облдержадміністрації Анатолія Вакара, бажання депутатів міста є слушним.

- І якщо місто відчуває, що має можливість обслуговувати таке підприємство і якщо це піде на користь справі – ми можемо тільки вітати таку ініціативу, - каже він.

Duty free

Якщо нові літні чартерні рейси – поки що лише перспектива, то про зону Duty free, керівництво аеропорту говорить як про практично вирішене питання.

- На сьогодні ідуть узгодження по митниці і прикордонній службі, подана документація на проектування приміщення, тому маю надію, що до кінця року ми запустимо таку торгівлю, - каже директор Вінницького обласного комунального підприємства «Аеропорт Вінниця» Ярослав Мазурець. – Оператор буде український – компанія “Duty free – Україна”.

Таким, чином, за його словами, щоб купити товар в спеціальній зоні – без мита та без акцизу, людина повинна пред’явити на касі квиток або карту члена екіпажу і польотне завдання.

Як і у інших українських аеропортах, при яких діють Duty free магазини, вінничанам обіцяють можливість придбати алкогольну, парфумерну, косметичну, тютюнову та іншу продукцію. Площа вінницького безмитного магазину складе близько 50 метрів квадратних.

Довідка. Товариство " Янейр ЛТД" зареєстроване 15 червня 2012 року в Житомирі, а 26 липня 2013 компанія отримала сертифікат на здійснення діяльності. Флот компанії налічує два літаки Saab 340 і літак Airbus A320. Засновник компанії росіянин Олексій Янчук. Зараз літаки компанії літають по маршрутах Чернівці-Київ та Вінниця-Москва. Крім того, компанія також отримала призначення на маршрути Ужгород-Київ, Маріуполь-Київ, Запоріжжя-Київ.

Saab 340 - пасажирський турбогвинтовий літак шведської фірми «Saab AB». Крейсерська швидкість - близько 467 км/год. Кількість місць – 33-37. Експлуатується 20 років, з 1983 року.1 Кількість аварій за цей час по всьому світу – 10.

Airbus A320 - сімейство вузькофюзеляжних літаків для авіаліній малої і середньої протяжності, розроблених європейським консорціумом «Airbus SAS». Випущений у 1988 році, він став першим пасажирським літаком, на якому була застосована електродистанційна система управління. Розвиває швидкість до 828 км/год. Кількість місць – 180. Експлуатується з 1988 року.

 

20minut.ua 

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією