Популярне

Нововведення в оподаткуванні фізичних осіб

1 січня 2016 року набув чинності Закон України  від 24.12.2015 р. №909-VIII  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу та Закону про ЄСВ.

Найголовніша зміна, що стосується оподаткування доходів фізичних осіб – це введення єдиної ставки ПДФО 18 відсотків замість колишніх 15 і 20 відсотків.

За ставкою 18 відсотків оподатковується більшість видів доходів, визначених розділом IV Податкового кодексу України. А це заробітна плата, виплати за цивільно-правовими угодами, додаткове благо, матеріальна допомога, доходи підприємців на загальній системі оподаткування. Вісімнадцять відсотків доведеться сплачувати також при отриманні спадщини чи подарунку, якщо одна із сторін договору є нерезидентом України.

Зниження ставки чекає при отриманні пасивних доходів. Якщо раніше банківські проценти, дивіденди від неплатників податку на прибуток  оподатковувались за ставкою 20 відсотків ПДФО, то відтепер встановлюється: 18 % - для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування; 5% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Також, для доходів, нарахованих як виграш чи приз на користь платників податку  - фізичних осіб застосовується ставка податку  18 відс. (замість раніше встановлених 15 (30) відсотків).

Ставка податку 15 відс. залишилася лише для пенсій, в частині перевищення їх над триразовим розміром мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня (у розрахунку на місяць) (у 2016 році – це  4 134 грн.).

Без змін залишився перелік доходів, які оподатковуються за 0 ставкою: це дарунки і спадщина платників 1-го ступеня споріднення, продаж 1 раз в рік легкового автомобіля, нерухомості, що перебуває у власності більше 3-х років та інші

Податкова соціальна пільга надаватиметься в розмірі 50% від прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (689 грн.). Гранична сума доходу, яка дає право на застосування податкової соціальної пільги в 2016 році складає – 1930 грн.

Для фізичних осіб - підприємців скасовано обов’язок сплати авансового внеску з ПДФО у відсотках до минулого року, а кінцеві терміни сплати податку суттєво перенесено - на 20 квітня, 20 липня і 20 жовтня. Також у Законі з’явилося застереження про те, що авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Військовий збір на поточний рік залишається без змін -  1,5  відсотка бази оподаткування.

А от відрахування із заробітної плати працівників єдиного соціального внеску з 1 січня скасовується.
 

ГУ ДФС у Вінницькій області
Всі статті автора

Вінниця

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією