Популярне

На запорізькій Хортиці випустили 400 врятованих кажанів

У Запоріжжі на острові Хортиці випустили на волю 400 кажанів, що цієї зими були врятовані волонтерами.

Понад дві сотні містян, родинами та з дітьми, минулої суботи підвечір зібралися на найвищому пагорбі Хортиці – Зоровій Могилі. Це унікальне місце на острові, і не тільки тим, що тут розташований музей просто неба «Скіфський стан» з кам’яними бабами та стародавніми курганами. Вважається, що Зорова Могила має надзвичайно сильну позитивну енергетичну силу, що межує з містикою. А отже, за задумом організаторів, це найкраща умова для першого польоту зграї кажанів, яких називають вампірами та розповідають всілякі страшилки. 

Фото Олексія Толмачова

Насправді ж, летучі мишки дуже милі. Бажаючих їх потримати в руках та випустити в небо було дуже багато, люди навіть вишикувались в чергу. Кажанів вистачило всім. Щоправда, перед польотом, їх годували личинками. Це на той випадок, щоб в найближчі дві-три години, поки мишки знайдуть собі їжу на волі, не були голодними та мали сили літати. Не випадково для цього був вибраний вечірній час, по сьомій годині, адже кажани – тварини нічні, вдень вони сплять.
Щоб не пораниться від пазурів мишок, їх саджали на руки в рукавичках. А ось, злітали не відразу. Кілька хвилин тулились до долонь. Їх можна було навіть погладити. А коли мишки здіймались в небо, їхній перший політ люди весело супроводжували вигуками. Емоції зашкалювали. Найбільше раділи діти.
Кажанів, що випустили на волю, дивом врятували цієї зими від загибелі. Під час ремонту балкону пошкодили їхнє кубло. Господарі квартири відразу ж викликали міських зоозахисників. Частина мишок загинула, вціліло лише чотири сотні ссавців. Їх забрала до себе додому Олеся Кулик. Разом з помічниками-волонтерами опікувалась кажанами. Реабілітаційному процесу тварин сприяли фахівці харківського центру рукокрилих «Фельдман Екопарку».

Фото Олесі Кулик

Два місяці врятованих кажанів тримали в холодильнику, в спеціальних коробках. А щоб випустити на волю, на Хортицю привезли в полотняних мішечках. Це вперше в Запоріжжі відбулась така подія. «Справжнє диво, до якого ми готувалися два місяці», - каже Олеся. Тож, у себе на сторінці «Фейсбук» запропонувала всім, хто випускав на волю врятованих кажанів, поділитися світлинами. Запоріжці охоче відгукнулись на цю пропозицію і уже у соцмережах масово постять свої «селфі» з мишками.
Запоріжці врятували кажанів з різновиду вечорниць, що включені до Червоної книг України, а також охороняються згідно з низкою міжнародних угод. Фахівці вважають, що влітку через спеку кажани з Хортиці емігрують до північних, більш прохолодних регіонів. А взимку повернуться назад. Як воно буде насправді, дізнаємося згодом, адже всі випущені на Хортиці ссавці мають на лапках спеціальні маркувальні кільця, що дозволить визначити географію їхнього переміщення.

Петро Олійник
Всі статті автора

Запоріжжя

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією