Популярне

На легендарній Хортиці прокинулись змії

У Запоріжжі на легендарному острові Хортиці прокинулись змії – водяні вужі та жовтобрюхи. «Не бійтесь їх! Та не ображайте!» - закликають зоозахисники.

За народними легендами, по Воздвиженню змії лягають спати, ховаються на зиму у підземних нірках, а після Благовіщення прокидаються, виходять на землю. Тож, зараз – саме та пора, коли на скелях Хортиці можна побачити зміїв, що вигріваються після холодів на сонечку. Вчора відома запорізька зоозахисниця Олеся Кулик таких зустріла та поділилася світлинами на своїй сторінці «Фейсбука».


Зоозахисниця наполегливо закликає туристів, всіх, хто мандрує Хортицею, не боятися та не ображати змій. «Вони не жах і не гидота. Зовсім навпаки, змії – це життя. Будь ласка, не турбуйте їх! Не чіпайте! Якщо побачили, йдіть собі далі. Не ображайте змій!» - закликає Олеся, і має рацію. Змії – не отруйні, це не гадюки, тож, ніякої шкоди людині не можуть завдати.


Вужі, можна сказати, боягузи. При зустрічі для початку, якщо їх потурбувати, шипять-гримають, й тут же відповзають. Пересуваються зигзагоподібними рухами. На Хортиці їх декілька різновидів, різних за забарвленням тощо.


Змії, або полози жовточереві, фактично – це удави. Вважається, найбільшою змією Європи, або ще називають – європейським удавом. Змії в довжину сягають до двох метрів. Харчуються падаллю. Особливо агресивні, коли мають виводки. Якщо опинитись біля кубла та потурбувати, змій може накинутись. Причому, стрибає високо, і завжди лучить в обличчя. Якщо вкусить, то це все-одно, що собака. Втім, після такого укусу ранку треба промити.
На відміну від зигзагоподібних рухів вужа, змій повзе не звиваючись, йде прямо. Як кажуть в народі, коли йде змій, то й земля гудить. За переказами краєзнавців, зокрема, запорозького відомого дослідника Якова Новицького, змії в довжину сягали до восьми метрів, котились степами колесом, навіть душили телят. З часом видозмінились і тепер, як уже було сказано, не довші за два метри. Буває, що рухаються по степу колесом. Телят не душать. Переважно харчуються рибою, ящірками та мишами. Тому, до речі, їх можна стріти й біля осель, де водяться миші.
Отруйними є тільки гадюки, але їх на Хортиці ніколи не було. Гадюку відрізнити від вужів та змій дуже просто. В вужів та змій очі крапкоподібні, у гадюки зіниці, як у кішки, щілочкою.


Але повернемось до розповіді про змій. На Хортиці вони мають особливий статус, навіть є сакральними. Певно, варто сказати, що той, хто на Хортиці вб’є змія, або навіть образить, пошкодить свою карму, і матиме серйозні проблеми в житті. І це не містика. Таких прикладів чимало. З давніх давен на Хортиці шанували змія. За часів запорозького козацтва, за переказами Якова Новицького, змій виходив на Хортицю вночі, очі в нього світились, але козаків не чіпав. І ще раніше, коли тут мешкали скіфи, змія вважали божеством. Скіфи, як відомо, люби золото, прикрашали ним свій одяг і коней, зброю.  А змії на сонці виблискують ніби золоті ланцюги. Це красиво. Через це й здобули шану у скіфів. «Батько історії» Геродот нам повідав про змієногу діву Єхидну, що від Геракла народила трьох синів. Один з них, Скіф, за завітом батька, зміг натягнути лук та застібнути пасок, та став царем цієї землі, що на його честь й була названа Скіфією.
Крім того, на Хортиці є Зміїна печера, що в урочищі Чорної скелі, це неподалік музею, на північній частині острова. За приданням, саме тут й мешкала змієнога діва Єхидна.
А неподалік печери, серед скель, що визирають з Дніпра перед греблею Дніпрогесу, дві з них мають назву – Гераклові стопи. Тож, стародавні легенди, мають певне підґрунтя щодо сакральності тутешніх змій. Та, власне, як і весь острів Хортиця, що з прадавніх часів повитий легендами.


Мандруючи Хортицею, не треба забувати, що це заповідник. Причому, єдиний такий, що розташований середмістя, у центрі Запоріжжя. Тут – тисячі різновидів флори і фауни, серед яких є рідкісні, червонокнижні, та охороняються Законом. Не виключення й полози.  

Петро Олійник
Всі статті автора

Запоріжжя

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією