Популярне

Нардеп від Житомирської області ініціює внесення змін до закону «Про оперативно-розшукову діяльність»

Народний депутат від Житомирської області Віталій Журавський зареєстрував законопроект «Про внесення змін до статті 9-2 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо підстав для закриття оперативно-розшукових справ».

 

У пояснювальній записці до проекту закону зазначено, що необхідність його прийняття викликана змінами, які відбулися в Законі України «Про оперативно-розшукову діяльність» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв`язку з прийняттям Кримінального процесуального кодексу України» № 4652-VI від 13.04.2012.

«У частині другій статті 7 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» (зі змінами, внесеними згідно із Законом N 4652-VI від 13.04.2012) зазначено, що у разі виявлення ознак злочину оперативний підрозділ, який здійснює оперативно-розшукову діяльність, зобов’язаний невідкладно направити зібрані матеріали до органу досудового розслідування для початку здійснення досудового розслідування. Оскільки розкриття злочинів вже не є обов’язком оперативних підрозділів, відповідні оперативно-розшукові справи підлягають закриттю після направлення цими підрозділами зібраних матеріалів до органу досудового розслідування для початку здійснення досудового розслідування (з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань). Однак, для таких випадків Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність»  (частина перша ст. 9-2) відповідної підстави для закриття оперативно-розшукової справи не передбачає. Таким чином, законопроектом пропонується передбачити, що підставою для закриття оперативно-розшукової справи є початок досудового розслідування», - пояснює народний депутат.
Проект Закону має на меті доповнити перелік підстав для закриття оперативно-розшукових справ новою підставою - «початку досудового розслідування за матеріалами, зібраними під час проведення оперативно-розшукової діяльності у цій справі».

«Зараз склалася ситуація, за якої виконання оперативно-розшукових заходів завершене, підстав для проведення оперативно-розшукової діяльності (ОРД) вже немає, а для закриття таких оперативно-розшукових справ правова основа фактично відсутня. Така ситуація може потенційно негативно вплинути на забезпеченість в ході ОРД прав, свобод людини і громадянина, а вирішити цю нагальну проблему та попередити можливі негативні наслідки її існування дозволить прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до статті 9-2 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо підстав для закриття оперативно-розшукових справ», - наголошує Віталій Журавський.

Нагадаємо, що депутат-мажоритарник від округу №66 у Житомирській області Віталій Журавський обіймає у парламенті посаду секретаря Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

повідомляє  www.zhitomir.info

Житомир

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією