Популярне

Школяр винайшов порятунок для енергетики України

Український школяр став одним із найрозумніших юних винахідників світу.

Батьки Самуїла Кругляка згадують, що хлопець із самого дитинства цікавився фізикою. Це захоплення вилилось в те, що згодом десятикласник з Олександрії (Кіровоградська область) переміг в національному етапі міжнародного конкурсу Intel ISEF 2015. Конкурс проводиться серед школярів та покликаний знайти найрозумнішого юнака з найкращим науково-технічним винаходом. Перемога в цьому конкурсі дозволила Самуїлу поїхати до міста Освего (штат Нью-Йорк, США) та взяти участь в Олімпіаді геніїв. Результати Олімпіади виявилися досить приголомшуючими: Самуїл Кругляк виборов бронзу.

Проект Самуїла має назву «Отримання електроенергії з атмосфери». Суть проекту полягає в тому, що електроенергію будуть добувати з атмосфери за рахунок штучної іонізованої хмари, на яку буде діяти потужне електричне поле іонізуючої вежі. Не дивлячись на складну назву та суть проекту, він коштуватиме копійки. Установка не лише допоможе у виробництві великої кількості електроенергії, але й зробить цю здобуту електроенергію досить дешевою, а це важливо для України. Припускається, що один кіловат коштуватиме всього три копійки. Для порівняння: зараз за 1 кіловат електроенергії зі споживача беруть 23,7 коп. Різниця досить відчутна!

«Це дуже цікава ідея, актуальна і перспективна, адже зменшення енергоресурсних витрат – це одне із найболючіших питань України. При вмілому використанні такої установки, енергетика України може перейти на новий рівень.  Шкода лише, що наразі складно знайти людей, які насправді зацікавлені у подібних ідеях. Можливо, через кілька десятків років, коли зміниться декілька урядів, ми зможемо побачити наших українських геніїв за роботою над такими проектами. Шкода, що українські винахідники все частіше їдуть працювати над своїми проектами за кордон.  Але зрозуміло, що в нинішніх умовах вони не дочекаються належної підтримки», – висловився кандидат технічних наук Сергій Бур’ян.

Сам Самуїл Кругляк запевняє, що для запуску установки потрібна невелика кількість електроенергії, а далі вона сама зможе забезпечувати свої потреби. При цьому незаперечним плюсом такої установки є те, що вона буде очищувати атмосферу та виробляти дешеву електроенергію та структуровану воду. Втілений у життя проект зможе майже повністю забезпечити Україну електроенергією.

Втілити проект в життя допомогли викладачі Малої академії наук Світлана Піскова та Сергій Камінський. Наразі вже зібрана міні-модель установки, наступним етапом буде використання труби покинутої ТЕЦ в Олександрії, яка виступить у ролі генеруючої вежі. Та на реалізацію задумки потрібні кошти, яких у науковців немає. Тому на даному етапі доля проекту знаходиться в руках спонсорів, які можуть своєю допомогою змінити принцип видобутку електроенергії.

Світлана Піскова відверто каже про своє розчарування, адже на винахід хлопця в Україні звернули увагу лише тоді, коли він здобув успіх у США. Рятівний проект для виробництва електроенергії в Україні не помічали, хоча про нього розповідали не лише на місцевому рівні. Тоді так ніхто і не зміг розгледіти унікальність винаходу, який може неймовірно зекономити державні кошти на виробництві електроенергії.

Своєю задумкою хлопець здобув собі не лише диплом, але й безкоштовне навчання в будь-якому ВНЗ Америки. До того ж хлопцю виплачуватимуть стипендію, що складає близько 700 доларів.

Сумно, що Україна котрий раз оминає увагою унікальні винаходи своїх громадян, які потім мають успіх за кордоном. Досі незрозуміло, чому зарубіжні науковці виявляються більш далекозорими та беруть під своє крило найрозумніших, в той час, коли українська влада просто не звертає на них увагу? За допомогою серйозної підтримки держави даний проект міг вже бути втілений у життя та добувати електроенергію, за яку наразі українці переплачують майже в 7 разів. Перспективи установки неймовірні, але високопосадовці України ніби спеціально оминають її своєю увагою…

Посипкіна Анастасія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією