Популярне

Що ховають чиновники за пустими деклараціями?

У понеділок громадські активісти привезли під Верховну раду 10 розкішних автомобілів, які приховали білими полотнами – «пустими деклараціями». Журналісти КНК теж приєднались до цієї акції, щоб з’ясувати: що ховають чиновники у своїх бідних на цифри деклараціях?

Цією театралізованою виставою учасники імпровізованого мітингу вимагали відкрити державні реєстри нерухомості, автопарки та земельні ділянки чиновників. Акцію організували активісти «Центру протидії корупції» та Автомайдану. Що характерно – до них долучився міністр юстиції України Павло Петренко,який мабуть вирішив таким чином або провітритись поблизу ВР, або ж прогуляти свій робочий день .

Та насправді міністр та активісти разом провели акцію проти блокування законопроекту №2423 та внесення його до порядку денного наступного зібрання. Як повідомив журналістам КНК Павло Петренко, цей законопроект надасть можливість повного доступу до інформації з державних реєстрів про майно, машини та земельні ділянки чиновників. За його словами Міністерство юстиції вже готове відкрити таку інформацію, та закликає своїхколег з інших відомств, а в першу чергу – Міністерство внутрішніх справ, долучитися до цього процесу.

Як зауважив Павло Петренко днем раніше у своєму блозі, відкриття цих реєстрів дозволить покласти край лицемірству чиновників. «Живучи у розкішних пентхаусах, роз’їжджаючи на дорогих автомобілях, чиновники публікують напівпорожні декларації та розповідають казки про орендовані комірчини та успішний бізнес дружин і дітей, до якого вони нібито не мають відношення. Усе це буде сходити їм з рук, допоки реєстри власності будуть топ-секретом бюрократичної машини», - виказав свої думки міністр.

Комітет Народного Контролю підтримує прийняття законопроекту №2423 та вважає, що він зможе запустити справжні антикорупційні процеси в українському суспільстві. Зараз діють норми, за якими подання неправдивої інформації в декларації карається позбавленням волі на два роки. А розбіжності задекларованого з реальним рівнем життя – кваліфікується, як незаконне збагачення(а це до восьми років тюрми з конфіскацією майна!).

Тож усе, що треба для здійснення народного контролю вже зараз, – доступність інформації для простих громадян. Відкриті реєстри дадуть змогу швидко перевірити чи співпадають статки державних чиновників, прокурорів, народних депутатів та суддів з їхніми деклараціями. При цьому перевіряти у реєстрах можна буде також статки тих, на кого корупціонери традиційно переписують свої скарби: дітей, чоловіків/дружин, і навіть кумів з тещею та свекром.

Як зауважив активіст «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, в Україні є 800 тисяч чиновників, і перевірити таку велику кількість декларацій не зможе жоден державний орган (навіть якщо припустити, що він теж не просякне корупцією). «Відкриття реєстрів є запуском всієї системи, бо будь-хто зможе перевірити певного чиновника, суддю, прокурора, народного депутата чи міністра. Аби побачити всю нерухомість, яка йому належить, достатньо буде просто ввести прізвище», - сказав активіст.

Активісти КНК таку технологію вітають, адже це повністю корелюється з тими завданнями, які ставляться перед законопроектом №2737. Лише тотальний народний контроль зможе подолати корупцію – від самого низу і аж до адміністрації Президента. Лише люди, які хочуть жити у цивілізованій країні, без чиновників-хапуг та корупціонерів у судах, міліції та прокуратурі, - можуть навести порядок!

Ігор Тихолаз
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією