Популярне

Олександр Квіташвілі розповів про зміни в системі охорони здоров’я

13 липня відбувся брифінг Олександра Квіташвілі, щодо законодавчого врегулювання актуальних питань системи охорони здоров’я України. Міністр МОЗ спробував відповісти на злободенні питання, які нещодавно ми розглядали.

КНК вже писав про повну відсутність у МОЗу деяких життєво важливих вакцин, наприклад, проти ботулізму. За останні три роки було зареєстровано аж 286 випадків захворювання ботулізмом, а лікувати їх було просто нічим! Міністр охорони здоров’я заспокоїв, що МОЗ отримало дозвіл на ввезення в Україну не лише вакцин проти ботулізму, але й проти стовбняка та укусів гадюк, з якими також були проблеми. Він запевнив, що замовлена кількість медичних виробів повинна забезпечити потреби населення.

Також він розповів, що наразі вже затверджено 30 номенклатур лікарських засобів та медичних виробів. До кінця липня мають бути оголошені торги. Програма Розвитку ООН в Україні забезпечить присутність незалежних експертів, які будуть контролювати весь тендерний процес. Таким чином, сподіваємось, закупки будуть повністю прозорими.

Для України прозорі закупки можуть стати порятунком, адже саме непрозорість та зривання тендерів стояли на заваді забезпечення населення лікарськими засобами. Комітет Народного Контролю нагадує про тогорічний скандал зі звільненням з посади міністра охорони здоров’я Олега Мусія та його заступника Руслана Салютіна, які зірвали терміни проведення тендерів на закупівлю вакцин та медичного обладнання. Результат - дефіцит вакцин для проведення планових календарних щеплень. Зараз частину дефіциту намагаються покрити міжнародні організації своєю гуманітарною допомогою, та цього все одно недостатньо.

Квіташвілі також розповів про деякі нововведення, які описані в законопроектах «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» , «Про внесення змін до Податкового кодексу України», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я». Деякими особливостями цих нововведень є певна автономія лікарень, яким буде надано власний бюджет; впровадження тарифікації медичних послуг та електронного документообігу. Квіташвілі покладає великі надії на народних обранців та швидке прийняття ними цих законопроектів. З прийняттям нововведень, міністр охорони здоров’я обіцяє неймовірні результати: система буде ефективно фінансуватися, лікарі отримуватимуть велику зарплатню, а пацієнти – доступ до якісної медицини. Якщо ж в системі охорони здоров’я не робити змін, то вона повністю зруйнується за півроку.

Квіташвілі не раз говорив, що хоче зробити ці закупки лікарських препаратів показовими, а всю систему охорони здоров’я сучасною та ефективною.  КНК сподівається, що міністр не буде наступати  на граблі своїх попередників, та дійсно дотримається своїх слів. Україна стомилась від пустих обіцянок, вона потребує дій – для кращого майбутнього!

Посипкіна Анастасія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією