Популярне

"Патріотизм, чорт забирай, це не фарбувати асфальт у жовто-сині кольори, а час від часу цей асфальт ремонтувати. Нехай він навіть буде просто сірим"

Свою думку стосовно того,  що справді можна вважати патріотизмом висловив поет та громодський активіст Сергій Жадан.

Прекрасно, якщо людина любить свою Батьківщину. Дивно, якщо не любить. Але коли любов стає трендом, це викликає як мінімум недовіру. Тенденції міняються, Батьківщина ж вимагає любові завжди. Любов взагалі вимагає зусиль і наполегливості, а любов до Батьківщини - особливо. Хоча б у силу своєї безнадії. Ось тут і з’ясовується, любиш ти, умовно кажучи, театр в собі чи себе в театрі. 

Патріотичні настрої в принципі насторожують. Особливо тих, у кого хороша пам’ять. Як і будь-які інші настрої, патріотизм переживає коливання і перепади. Будь хвиля рано чи пізно спадає, а на зміну натхненню та ентузіазму обов’язково приходить апатія, і той, хто вчора фарбував в національні кольори дерева, починає нити: всі надії виявилися марними, мрії розбиті, а ілюзії розвіяні. Втім, відбувається це трохи пізніше, а поки, на хвилі душевного підйому, людина легко і безапеляційно ділить народонаселення на патріотів і всіх інших, без винятків, натяків і півтонів. Тільки чорне і біле, ніякого сірого, ніяких п’ятдесяти його відтінків.

Бійтеся патріотів, про яких нічого не можна сказати, крім того, що вони патріоти.Обставини сьогодні не тільки складні, але і надзвичайно суперечливі. Поки одні намагаються щось робити, якось допомагати, поки щодня гинуть цивільні і військові, поки країна виснажується і вимотується нескінченної війною, хтось справно і Навчання прилаштовується до ситуації, підхоплюючи ура-патріотичну риторику і заробляючи іміджеві бонуси і фінансові дивіденди на гарячій темі.Гламурні вишиванки, войовничі автомобільні номери, бойова "антідонбасская" риторика, патріотичний туризм та патріотичні страви в меню мирних затишних ресторанів.Політики, як завжди, реагують першими, з ходу змагаючись у радикалізмі та непримиренності. І поки ми за них голосуємо, звично ділять бабло, а в разі небезпеки або уваги з боку суспільства посилаються на війну і складні фронтові обставини.

Патріотизм, чорт візьми, це не фарбувати асфальт в жовто-блакитні кольори, а час від часу цей асфальт ремонтувати. Нехай він навіть просто буде сірим. З відтінками.

 

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією