Популярне

Громадські активісти в Україні стають жертвами чи не щодня

Останнім часом побиття активістів, які домагаються дотримання законних прав громадян, стає цілком «нормальною» практикою – чомусь до цього суспільство вже починає звикати. При чому нападниками стають як невідомі бандити, так і правоохоронці. 

Редакція knk.media підготувала найбільш резонансні приклади таких інцидентів лише за останній рік. Більше того: ми плануємо створити окрему сторінку на нашому сайті присвячену цій проблематиці в Україні і на ній скласти реєстр скандальних випадків побиття, чи навіть убивства, громадських активістів - за часи незалежності.

Ми впевнені, що таких випадків у рази могло би бути менше, якби повноваження представників громадянського суспільства були більш широкими та активісти були реально захищені законом.

А посилити повноваження громадських активістів можна дуже просто – прийнявши Законопроект «Про народний контроль в Україні», що є одним з найголовніших проектів Комітету Народного Контролю.
Ми ще раз закликаємо представників ЗМІ, таких політичних ток-шоу «Київський Ринг», «Свобода слова», «Шустер Live» та інших – давайте розпочнемо суспільну дискусію! Невже ви теж будете мовчати і лише спостерігати за тим, як б’ють та вбивають громадських активістів?
Проти ночі з 8 на 9 серпня кілька невідомих вдерлися до будинку активіста Віктора Бархоленка, захисника зелених зон Приірпіння, та побили його. Напад стався саме на наступний день після того, як він відвіз до прокуратури листа з вимогою відкрити кримінальне провадження проти конкретних посадових осіб Бучанської ради, які дерибанили зелені зони. Активіста жорстоко побили, а один з нападників знімав усе дійство на телефон.
3 серпня у Харкові під час мітингу біля управління юстиції активіста Опозиційного блоку побили і викрали невідомі люди у камуфляжній формі і балаклавах. «За словами очевидців, чоловіка заштовхали в камуфляжний позашляховик з написом «Азов». Як виявилося, його вивезли на кладовище в районі вулиці Пушкінська в Харкові, роздягнули, побили, забрали мобільний телефон», — говориться в заяві Опозиційного блоку.
24 липня сталося побиття активіста Олександра Кулібабчука. За попередньою інформацією, його дружина допомагала журналістам програми «Схеми» розслідувати діяльність мера Ірпеня Володимира Карплюка, який міг ухилятися від сплати податків з доходів, які він отримував від продажу нерухомості. Як наслідок, у потерпілого запаморочення й частково проблеми із пам’яттю.
21 липня була здійснена спроба вбити Валентину Макарову — активістку, яка впродовж трьох років відстоює парк Кіото в Києві. Спочатку її лякали по телефону нічними погрозами та спалювали машини. Пізніше жінку жорстоко побили, у неї стріляли. Після звірячого побиття у столичної активістки проламана лобова кістка, зламаний ніс та ребра, все тіло в гематомах.
20 липня в Одеській області побили одного з лідерів місцевого Євромайдану, керівника Одеської обласної організації партії "УДАР" Андрія Юсова. Про це у facebook написала дружина активіста Іванна Юсова. У її повідомленні йдеться, що в ніч на 19 липня під час прогулянки набережною у селищі Затока на них напала група молодиків. Зловмисники, які впізнали Юсова, підійшли з вигуком: «Слава Україні!». «Коли ми відповіли — запитали у Андрія, чи справді він Юсов, накинулися на нього, намагаючись збити з ніг, били по голові та тулубу, погрожували вбити ... Їх було не менше шести», — написала жінка. Інцидент стався, як зазначає Юсова, після того, як подружжя поспілкувалося з групою одеських євромайданівців.
11 липня ввечері невідомі жорстоко побили журналіста, депутата Олевської міської ради Олександра Ніколайчука. Олександр відомий тим, що активно бореться з незаконним видобутком бурштину в Олевському районі на Житомирщині. У фейсбуці активіст повідомив, що допоміг зробити близько 10 матеріалів про бурштин для загальнонаціональних ЗМІ. Він впевнений, що це помста «бурштинових» бандитів за системну боротьбу проти «бурштинової мафії».
21 травня у центрі Києва невідомі молодики спортивної статури побили громадського діяча та еколога Віталія Черняховського коли він ішов коментувати для ЗМІ свою діяльність. Про це на своїй сторінці у Facebook написала активістка Оксана Костюкевич. Нападники, обігнавши чоловіка, почали сильно бити його по голові. На думку активістки, побиття, найімовірніше, пов’язане з громадською діяльністю Черняховського, оскільки Віталій Петрович давно займається питаннями незаконних будівництва у місті, кілька місяців вимагає від голови міста звільнення з посади В’ячеслава Івановича Непопа — директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ» та депутата Київради.
11 січня у Києві міліціонери побили активіста за акцію проти Roshen — розповів Юрій Луценко у сторінці на фейсбуці. Співробітники Святошинського райуправління міліції побили затриманого неповнолітнього хлопця, якого підозрюють в пошкодженні одного з магазинів Roshen біля станції метро Житомирська. Активіст хотів повісити на магазин банер зі словами: «Як тобі смакує кров бійців АТО?», натякаючи на бізнес президента Петра Порошенка в Росії. 

Ігор Тихолаз
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією