Популярне

Чиновники проігнорували благодійний аукціон людей з інвалідністю

15 серпня 2015 року, у приміщенні Національного музею Тараса Шевченка проходив благодійний аукціон творчих робіт людей з інвалідністю. Організовано його було Благодійним фондом «Юніті» з метою фінансування розвитку власного проекту «Биття серця».

Власний кореспондент knk.media Наталія Мороцька відвідала цю подію, аби дослідити, як суспільство оцінює роботи людей з інвалідністю.

На аукціон було виставлено 62 лоти від семи учасників, які погодилися передати 10 % коштів, виручених за свої творчі роботи, на розвиток унікального проекту «Биття серця». Як повідомляв раніше knk.media, проект існує з вересня минулого року і торкається тієї сфери життя людей з інвалідністю, про яку раніше не говорили. Метою проекту є формування позитивного уявлення про поняття «інвалідність і кохання» у свідомості суспільства та людей з інвалідністю. Об’єднує він молодь не лише з особливими потребами, а й без них.

Представлені роботи були різноманітними: вироби з сірників, декоративне мистецтво, мереживні серветки, вишивки бісером, текстильні ляльки, картини, написані олівцем і аквареллю. І все це коштує митцям з інвалідністю значних зусиль, часу, а іноді й здоров’я.

Так, 36-річна Тетяна Орленко розповідає, що змушена писати свої картини за декілька разів, оскільки стан здоров’я не дозволяє довго сидіти. Ідеї картин їй приходять під час автомобільних прогулянок із сестрою або виїздів на природу. І тоді вона сідає писати з натури. Коли ж Тетяна відчуває, що закінчити роботу несила, то залишає пейзаж у пам’яті, а інколи на фотографії, і дописує картину вдома.

Попри діагноз ДЦП, який ускладнює дрібні рухи, 26-річний Михайло Горбаток уже п’ять років захоплений виготовленням виробів із сірників. Саме з цих маленьких предметів Мишко складає моделі вантажівок, водієм яких йому не судилося стати. Одна з таких моделей здобула хлопцеві звання рекордсмена України за кількістю сірників у виробі — 5985. Однак вантажівками цікавиться не кожен, тому юний митець почав робити з сірників різні сувеніри, а також опанував вишивку картин бісером. Із задоволенням Мишко розповів, що виготовляє сувеніри на замовлення, але кожна така робота займає у нього приблизно місяць.

Ще одним іменитим учасником аукціону стала триразова чемпіонка світу і абсолютна чемпіонка Європи з танців на візках Ілона Слуговіна. Світом текстильної ляльки вона зацікавилася п’ять років тому, коли її партнер з танців пішов на пенсію і у дівчини з’явилося більше часу. Ілона з посмішкою згадує, якою «страшненькою» була перша зроблена нею лялька з «синцем» під оком, тому що фарба розтіклася. Та попри це, виріб було продано на одній із міжнародних виставок лялькарів. Нині молоду лялькарку регулярно запрошують на подібні виставки, підкреслюючи високий рівень її робіт. Чемпіонка всерйоз замислюється про завершення танцювальної кар’єри, щоби присвятити себе мистецтву текстильної ляльки.

Свої картини, написані аквареллю, виставила на аукціон і 31-річна Олександра Хуторова. Її роботи є такими ж яскравими, як і вона сама. Художниця, яка страждає від спастики і гіперкінезів, каже, що для неї мистецтво — як ковток свіжого повітря.

Наймолодшою учасницею аукціону виявилася 24-річна Тетяна Яремчук. Незважаючи на важку форму ДЦП, вона малює олівцем картини, які вражають своєю точністю і свідчать про відданість їх творця мистецтву.

Представила свої творчі роботи і сама Президент Благодійного фонду «Юніті» Валентина Сухар. Через ДЦП вона змушена докладати додаткових зусиль до роботи з дрібними предметами, однак це не зупиняє її перед вишивкою бісером картин та ікон. Саме у неї з’явилася ідея благодійного аукціону. Керівник Фонду переконана, що не лише допоможе фінансово підтримати проект «Биття серця», а й дасть змогу учасникам реалізувати свій потенціал. Її досвід роботи в соціальній сфері показує, що продаж робіт майстрів з інвалідністю піднімає їх самооцінку.

Та попри всі зусилля організатора і сподівання творців з інвалідністю, на аукціон не з’явився ніхто із запрошених гостей. Обурена Валентина Сухар розповіла, що надіслала безліч запрошень політикам, чиновникам, депутатам Київської міської ради і зіркам української естради майже за місяць до події. І лише Віктор Павлік та Іван Пилипець виявили повагу до людей з інвалідністю, повідомивши, що не зможуть відвідати аукціон. Решта відповіли цинічною мовчанкою.

Президент Фонду вважає, що причина такого нехтування аукціоном — зневажливе ставлення можновладців і зірок до людей з інвалідністю. Виходить, констатує організатор, що гасло політиків «Ближче до народу» — лише порожні балачки. При цьому Валентина все одно сподівається, що справа в літньому періоді, коли більшість запрошених можуть перебувати на відпочинку.

Коли ж хвиля розчарування минула, організатори підбадьорили учасників своїм рішенням провести Інтернет-аукціон. За словами Президента Благодійного фонду «Юніті», цей аукціон не є поразкою, а лише першою сходинкою до Олімпу і загального визнання митців з інвалідністю.

З новими планами і сподіваннями учасники аукціону вже збиралися розходитися, як завітав єдиний гість. Ним виявився голова Дарницької районної організації Радикальної Партії Олега Ляшка в м. Києві Владислав Бондаренко. Аукціонних лотів він не побачив, але сфотографувався з учасниками та організаторами заходу і пообіцяв допомогти провести благодійний аукціон наприкінці вересня або в жовтні цього року.І хоч це виглядало цинічним піар-ходом, Комітет Народного Контролю слідкуватиме за виконанням цієї обіцянки.

Автор фото: Роман Громський

 

Мороцька Наталія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією