Популярне

Олександр Крикунов: реформи в Україні — біг на місці з перешкодами

Адвокат КНК, політолог та експерт Олександр Крикунов в ефірі телеканалу «112» ґрунтовно змалював справжню динаміку реформ в Україні — це своєрідний біг на місці з перешкодами. Переглянути запис ефіру можна за цим посиланням.

Зрозуміло, що за браком часу усі оголошені владою напрями реформування українського суспільства розглянути було неможливо. Але декілька важливих тем, які були підняті та проаналізовані Олександром у програмі, чітко, подібно до штрих-коду, засвідчують хід реформ в Україні. Схематично це виглядає так:
 


А тепер до конкретики.

Голова Адміністрації Президента Борис Ложкін призначив сина свого бізнес-партнера Андрія Девка на посаду керівника головного контрольного департаменту АП. Продовжується ця ганебна «кучмівсько-януковичевська» практика? Безумовно, що так.

Як мають відбуватися конкурси на зайняття вакантних посад у державних структурах вищого ешелону? Створюється комісія. Претендент складає відповідний іспит. Якщо йдеться про керівну посаду середньої ланки — претендент надає план, своє бачення розвитку у відповідному секторі. Якщо мова йде про вищі керівні посади — претендент подає план реформ. Конкурс має бути абсолютно прозорим і обов’язково публічним. І це, як дуже слушно зауважив Олександр Крикунов, має бути затверджено відповідним документом — «порядком проведення конкурсу на вакантні посади» — у кожному міністерстві, у кожному відомстві. Складно? Навряд! Але чомусь і досі майже всі призначення проходять узгодження насамперед за політичними вподобанням та зі свалення вищого керівництва — Кабміну та АП.

Міністерством юстиції та Генеральною прокуратурою підготовлено проект Закону України «Про національне агентство з питань розшуку, та розпорядження активами, одержаними від корупційних та інших злочинів». Чудова ідея! Проте, як справедливо зазначає Крикунов, не зрозуміло яким чином діяльність цього органу планується поєднувати з існуючим Кримінально-процесуальним кодексом України? Якщо не будуть внесені відповідні зміни в КПК, цей орган буде черговою бутафорією. Реформаторською на вигляд, але лише бутафорією! Такою як і наявні на сьогодні розслідування з корупційної діяльності представників попередньої влади та повернення до державного бюджету їх злочинним шляхом набутих активів. Їх і справді повернули, але, станом на 1 липня 2015 року, аж… 7865 гривень 77 копійок.

Абсолютно вірно зазначає Олександр Крикунов, що головною причиною таких «невдач» є незмінна з часів Януковича вертикаль влади. Система не змінюється! Міняються обличчя, персоналії, а стиль, методи та форми державного управління — ніби закам’яніли. Справжні професіонали відторгаються системою, як дієві ліки раковою пухлиною.

Викликає тривогу, що ц у такому важливому питанні, як забезпечення вкрай необхідного Україні миру, зберігається такий самий підхід. Олександр Крикунов зауважує, що при підписанні Мінських домовленостей були сформульовані певні поетапні процедури, але… ніхто не розробив, не кажучи вже про впровадження, механізмів виконання цих процедур. Ні про відведення важкого озброєння, ні про місцеві вибори тощо. Знову фахівці залишилися за бортом вкрай важливого процесу і наслідки від нехтування професіоналами з боку влади просто трагічні. Біг на місці? Але чи довго ми будемо бігати, коли в нас стріляють терористи?

Абсолютно погоджуємося з висновками Олександра Крикунова: те, що сьогодні влада проголошує як «реформи», у переважній більшості лише профанація. Зміни системи не відбувається! Фахівці та експерти до процесу реформування владної вертикалі фактично не залучаються. Часто-густо використовуються старі, напрацьовані командою Януковича корупційні схеми. Продовжує панувати у владі кумівство та лобіювання власних бізнес-інтересів.

Медики кажуть, що така фізична вправа, як біг на місці, корисна для здоров’я. Але тут, як співав Володимир Висоцький, «немає перших та переможених, біг на місці примиряє всіх». Та чи змириться з цим українське суспільство? Чи потрібні нам такі реформи?
 

Олександр Скрипник
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією