Популярне

Вітаємо: кримчани повернули собі статус резидентів України!

Хороша звістка для українців з кримською реєстрацією: відтепер це не стане на заваді отримати у будь-якому банку України грошовий переказ з-за кордону, здійснити розрахунок або ж користатись іншими банківським послугами. Адже з початку року таких скандалів було хоч греблю гати. Журналісти knk.media особисто розбирались з цією проблемою.

1 вересня Київський апеляційний адміністративний суд частково задовольнив апеляційну скаргу членів Громадської організації «Регіональний центр прав людини» та Української Гельсинської спілки прав людини (далі, відповідно, — ГО «РЦПЛ» і УГСПЛ) у справі за адміністративним позовом кримчан до Національного банку України. Своєю Постановою апеляційна інстанція визнала незаконним і скасувала п. 1 Постанови НБУ від 3 листопада 2014 р. № 699 (далі — Постанова № 699). Комітет Народного Контролю побував на цьому засіданні.

Проблеми у кримчан з українськими банками розпочалися, коли Нацбанк прирівняв тих, хто має реєстрацію на території окупованого Криму, до нерезидентів (за інвестиційними операціями — до іноземних інвесторів). Як наслідок такі особи не могли користуватися банківськими послугами нарівні з іншими резидентами України. Отже, громадяни України мають неоднакові права залежно від місця їх реєстрації. Такі дії Нацбанку є дискримінаційними.

Щоправда, Постановою НБУ від 16 грудня 2014 р. № 810 резидентами України було визнано фізичних осіб, які отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (далі — довідка про внутрішнє переміщення) із зазначенням у ній адреси проживання на території України. «Ми вважаємо, що це — наша перемога, — розповідає голова правління Громадської організації «Кримська діаспора» Анатолій Засоба. — Нехай вона не відновлює прав усіх кримчан, але принаймні переселенцям, які живуть на материковій частині України, ми повернули права».

Та це не вирішило ситуацію для тих кримчан, які переїхали з АРК на іншу територію України до окупації, але досі зареєстровані в Криму. Вони не можуть отримати довідку про внутрішнє переміщення. Згідно із ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні та покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту і тимчасової окупації.

Тому деякі громадяни з кримською реєстрацією, а також ТОВ «Аудиторська фірма «Лекс-Сервіс, ЛТД», яке знаходиться у Севастополі, звернулися до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до НБУ. Позивачі просили: визнати дії відповідача дискримінаційними за ознакою місця проживання або знаходження (для юридичних осіб); визнати Постанову № 699 протиправною і скасувати в частині, зокрема, визнання осіб, зареєстрованих на території ВЕЗ «Крим» нерезидентами; стягнути з НБУ кошти на відшкодування моральної шкоди.

Серед позивачів був адвокат Сергій Заєць, який з літа 2014 року мешкає і практикує в Києві, а оскаржувана Постанова створила перешкоди до подальшої практики, адже рахунки адвоката були закриті. Як третю особу з боку позивачів було залучено громадянку України, яка проживає в Києві з 2011 року, але досі зареєстрована в Криму.

Відповідач наполягав на тому, що оскаржувану постанову винесено на виконання положень статей 9 і 12 Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» № 1636-VII (далі — Закон про ВЕЗ «Крим»). Однак цими статтями передбачено повноваження НБУ встановлювати режим безготівкових переказів з ВЕЗ «Крим» на іншу територію України чи в зворотному напрямку, а також особливості функціонування платіжного та валютного режимів під час тимчасової окупації. Компетенції Нацбанку визначати кримчанам статус резидентів чи нерезидентів Законом не передбачено.

Однак суд першої інстанції в позові відмовив повністю. Дії Нацбанку не визнано дискримінаційними і такими, що виходять за межі повноважень, оскільки Постанову № 699 винесено на підставі Закону про ВЕЗ «Крим», а оцінка його правомірності не входить до компетенції адміністративного суду. Оскільки ж НБУ діяв законно, тому у відшкодуванні моральної шкоди теж було відмовлено.

Розглядаючи апеляційну скаргу позивачів, Київський апеляційний адміністративний суд звернувся до Верховного Суду України (ВСУ) з ухвалою про вирішення питання стосовно внесення до Конституційного Суду України подання щодо конституційності п. 5.3 ст. 5 і п. 6.5 ст. 6 Закону про ВЕЗ «Крим».

3 липня 2015 року ВСУ у внесенні конституційного подання відмовив, але при цьому підкреслив, що Постанова № 699 ніякого зв’язку зі статтями 9 і 12 Закону про ВЕЗ «Крим» не має. Пункт 1 оскаржуваного акта насправді відтворює положення п. 5.3 ст. 5 і п. 6.5 ст. 6 Закону про ВЕЗ «Крим», що стосуються податкового та митного режимів, а не платіжного і валютного. З цим матеріали справи і було повернуто до Київського апеляційного адміністративного суду.

Перед засіданням журналістам knk.media вдалося поспілкуватися з адвокатом Сергієм Зайцем, який, крім себе, представляв декого з позивачів. Прогнозувати рішення суду він відмовився, але підкреслив, що ВСУ встановив порушення Нацбанком ст. 19 Конституції України. Нею закріплено обов’язок державних структур та їх посадовців діяти в межах повноважень, передбачених законом.

Представник НБУ від коментарів відмовилася, сказавши мотивуючи це тим, що вона не уповноважена і що все є на сайті Нацбанку.

У засіданні представник відповідача заперечувала, посилаючись на відмову ВСУ у внесенні конституційного подання. Також було наведено рішення Вищого адміністративного суду України від 30 липня 2015 р. в аналогічній справі, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Однак апеляційна інстанція взяла до уваги висновки ВСУ і винесла зазначене вище рішення. При цьому у відшкодуванні моральної шкоди позивачам було відмовлено. Це суперечить ст. 1175 Цивільного кодексу України про відшкодування моральної шкоди, заподіяної неправомірним нормативно-правовим актом. Сергій Заєць назвав таке рішення компромісом і сказав, що воно не є фіналом.

Зате з 1 вересня кримчани знову мають статус резидентів України, оскільки відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України ця постанова набрала чинності з моменту її проголошення.

Мороцька Наталія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією