Популярне

Питання газу остаточно вирішиться завтра

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що в п’ятницю Кабмін планує зібратися на нараду з питань забезпечення закупівлі палива, зокрема газу, і запросити на неї ключових кредиторів країни. Глава уряду завтра хоче поставити в цьому питанні остаточну крапку, повідомляє КНК Медіа.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що в п’ятницю, 16 жовтня, Кабінет Міністрів України планує зібратися на нараду з питань забезпечення закупівлі палива, в першу чергу газу, і запросити на цю нараду представників ключових кредиторів країни – Міжнародного валютного фонду, Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку, повідомляє УНІАН.

Він підкреслив, що одним з основних питань стане виконання умов кредитування НАК «Нафтогаз України» обсягом 300 млн дол. з боку Європейського банку реконструкції та розвитку на закупівлю палива у європейських постачальників.

«Плануємо завтра провести нараду, у тому числі з приводу отримання 300 млн дол. на закупівлю газу на західних кордонах, – сказав Яценюк. – Позиція Міненерговугілля поставила не просто під питання, а під ризик отримання 300 млн дол. для України. Завтра я планую нараду – ми поставимо в цьому питанні крапку».

Раніше Міністерство палива та енергетики України висловило ряд зауважень до запропонованого ЄБРР плану реформування НАК «Нафтогаз України», який є однією з складових частин плану кредитування держхолдингу.

Глава відомства Володимир Демчишин розкритикував положення плану про перехід акцій «Укртрансгазу», «Укрнафти», «Укргазвидобування» з власності держави у власність «Нафтогазу України».

На його думку, такі зміни є ризикованими через велику заборгованість НАК і можливі стягнення з компанії.

Тим часом голова державного енергохолдингу «Нафтогаз України» Андрій Коболєв прогнозує досягнення понад 17 млрд кубометрів запасів природного газу в підземних сховищах до кінця жовтня, що дозволить комфортно пройти зимовий період 2015-2016 роки. Про це він заявив на засіданні антикризового штабу при Кабінеті міністрів у Києві 15 жовтня.

«За нашими розрахунками, до кінця місяця запаси газу в ПСГ перевищать 17 млрд кубометрів, що буде більше, ніж минулого року», – сказав Коболєв.

«Це дає нам право на відносно комфортну перспективу проходження цього осінньо-зимового сезону», – додав він.

За словами голови «Нафтогазу», на сьогоднішній день у ПСГ України накопичено близько 16 млрд кубометрів газу.

Коболєв також зазначив, що після досягнення з «Газпромом» домовленості про ціну на російський газ у 227,36 доларів за тисячу кубометрів, Україна з 12 жовтня, після здійснення передоплати, почала активне закачування цього виду палива.

За його словами, імпортом газу з ЄС із 1 жовтня зайнялися приватні компанії. На сьогоднішній день «Нафтогаз» імпортує європейський газ через територію Словаччини, а приватні компанії – через Угорщину та Польщу.

Як повідомлялося, Україна напередодні опалювального сезону 2015-2016 роки із 13 жовтня здійснює імпорт природного газу за всіма діючими напрямками.

За даними «Укртрансгазу», вранці 13 жовтня було отримано заявку на імпорт газу з Польщі обсягом 0,3 млн кубометрів. Одночасно з цим газ надходив зі Словаччини та Угорщини в обсягах 16,1 і 0,8 млн кубометрів.

З 13 жовтня Україна збільшила закупівлю російських вуглеводнів порівняно з попереднім днем удвічі - до 104,091 млн кубометрів із 50,35 млн кубометрів.

Як повідомляло КНК Медіа, 30 вересня Рада директорів одного з основних кредиторів України – Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) схвалила виділення нашій країні кредиту обсягом 300 млн дол. для закупівлі Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» природного газу на європейському ринку і закачування його до підземних сховищ, що дозволить провести опалювальний сезон 2015-2016 років.

У ЄБРР підкреслили, що поряд із закупівлею палива кредит також дозволить профінансувати ряд суміжних проектів, які сприятимуть посиленню енергетичної безпеки України за рахунок диверсифікації постачальників і маршрутів постачання природного газу.

Як підкреслив керуючий директор ЄБРР з енергетики та природних ресурсів Ріккардо Пуліті, кредитні кошти дозволять реалізувати ідею створення незалежного регулятора на паливному ринку, удосконалити тарифну методологію, запровадити кодекс газових мереж.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 вересня 2015 року банк взяв на себе зобов’язання щодо надання 11 мільярдів євро у рамках 346 проектів у країні.

Крім того, 28 вересня «Нафтогаз України» Андрій Коболєв отримав на свій рахунок 500 мільйонів доларів на закупівлю газу в Російській Федерації (РФ).

12 жовтня «Газпром» відновив постачання газу в Україну після отримання передоплати в сумі 234 мільйона доларів.
 

Савицький Валерій
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією