Популярне

7 найоригінальніших методів боротьби з корупцією

  9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією, який відзначається з ініціативи ООН з 2004 року. Для нас це дуже актуально.За даними міжнародної неурядової організації Transparency International, Україна за рівнем поширеності корупції у державному та економічному секторах знаходиться на 127 місці в рейтингу з 177 країн, пропустивши вперед такі держави, що розвиваються як Росія, Азербайджан, Танзанію, Гамбії і навіть свою сусідку по Митному союзу – Білорусь. Втім, і без рейтингу зрозуміло, що корупція в нашій країні набула загрозливого розмаху.

Велику кількість переглядів та коментарів мають публікації на тему корупції в українських медіа. Це свідчить про те, що тема корупції гостро стоїть у нашій державі. Населенням більшість державних програм, заяв, указів і навіть прийнятих законів, спрямованих на боротьбу з корупцією, сприймаються лише як імітація діяльності.

Антикорупційний портал представив 7 найоригінальніших світових методів боротьби з корупцією: 

1. В Індії, де хабарництво є практично нормою і будь-які питання вирішуються за участю посадових осіб, громадською організацією по боротьбі з корупцією "П’ята колона" в 2010 році була випущена купюра, якою пропонується розраховуватися з вимагачами. Виглядає ця банкнота так само, як звичайна, але замість напису "підробка грошей переслідується законом" мається попередження – "хабарництво переслідується законом". Купюра має номінал нуль рупій. За повідомленнями представників "П’ятої колони", товариство з ентузіазмом сприйняло цю ідею, і тираж банкнот розійшовся дуже швидко.

 

2. Незвичайний прийом використовується в Празі (Чехія). Місцева туристична компанія пропонує гостям міста взяти участь у так званому "Корупційному туру" - це тригодинна екскурсія, під час якої відвідувачам показують розкішні особняки, будинки і ділянки чиновників та інших представників влади, які мають зв’язок з гучними політичними справами про хабарі. Екскурсії не тільки користуються популярністю у туристів, але і підтримуються чеським урядом, які позначають корупцію як "найбільше соціальне зло".

 

3. Для сучасного Гонконгу чиновник, бере хабарі, - нонсенс. Але ще 30 років тому це вважалося звичайною справою і 90% службовців були корумповані. У 1974 році була організована держструктура під назвою "Незалежна комісія проти корупції" (НКПК), з дуже високими зарплатами співробітників, з офіцерами, котрі підпорядковуються тільки особисто губернатору і зі сторонніми громадськими спостерігачами, що складалися суцільно з інтелігенції і бізнесменів. Держслужбовцям, що жили на широку ногу, доводилося самим доводити, що майно було набуте ними законно. Якщо цього не вдавалося, їх чекав арешт і конфіскація майна. Також велику роль у боротьбі з корупцією зіграли громадяни, які брали участь у роботі "Незалежної комісії шляхом скарг", інформуючи влади про випадки хабарництва, а також журналісти, активно висвітлювали всі гучні процеси. Результат воістину приголомшливо - за 30 років рівень корумпованості вдалося знизити з 90% до 3%.

 

4. У Китаї, де антикорупційне законодавство вважається одним з найжорсткіших у світі, всіх чиновників, помічених або запідозрених у махінаціях, чекає суворе покарання аж до страти. Також практикується відрубування рук хабарникам. З 2003 року було публічно розстріляно 10000 чиновників, чия вина була доведена, ще 120 тисяч отримали по 10-20 років ув’язнення. Незважаючи на це, високий рівень корупції в Китаї зберігається. Це і звичайні грошові хабарі, і торгівля посадами, і перевищення повноважень, і надмірне використання бюджетних грошей.

 

5. Поряд з жорстокими способами боротьби з корупцією, в Китаї використовуються гумористичні. Центральною комісією Комуністичної партії Китаю з перевірки дисципліни було запропоновано населенню одного з найбідніших повітів Цюсянь намалювати на спеціально призначених для цього стінах будинків карикатури, що викривають чиновників в хабарах. Надалі ці комікси були розміщені на офіційному сайті Комісії, що, з комплексом інших заходів, за відомостями статистики партії, призвело до зниження повідомлень про корумпованість чиновників на 21%.

 

6. Схожий прийом, до слова, використовували багато століть назад і в Європі. Так, у місті Брюгге (Бельгія) в 1498 році на замовлення міської влади були написана картина, живопису тортури, що чекає недбайливих держслужбовців. Картина була призначена для залу ратуші, в якому відбувалися суди та засідання магістрату, вона була покликана нагадувати суддям про їх обов’язок. На полотні відомого голландського художника Давида Жерара "Суд Камбіса" зображена страта над підкупленим перським суддею Сісамн, який за хабар виніс несправедливий вирок. Коли цар Камбіс дізнався про те, що трапилося, він наказав стратити Сісамн і зняти з нього шкіру, якою оббили крісло судді. Намісником був призначений його син, який був змушений приймати судові рішення, сидячи в кріслі, обшитому шкірою рідного батька. Повчально, чи не так?

 

7. У Пакистані, що ділить разом з Росією 127 рядок у корупційному рейтингу, проводиться щорічний загальнодержавний конкурс дитячого малюнка. Роботи переможців про "поганих дядьків" публікуються на сторінках спеціальної брошури і навіть на рекламних білбордах.

 

 Корупція в державному секторі є однією з основних проблем сучасності, від успішного вирішення якої залежить успішний розвиток держави і суспільства в цілому.

Вікторія Андрусейко
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією