Популярне

Екологи попереджають: жодні ГЕС на Дністрі недопустимі!

27 листопада у Новодністровську відбулась нарада щодо підготовки проекту будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. Про цю подію стало відомо активістам Комітету Народного Контролю, представникам МБО «Екологія – Право –Людина» та Дунайсько-Карпатської програми Всесвітнього фонду природи (WWF).

Екологи та активісти були шоковані: ця територія знаходиться в межах трьох національних природних парків!

На згаданій вище нараді представники ПАТ «Укргідроенерго» провели презентацію попередніх напрацювань та обговорили першочергові питання щодо підготовки проекту будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. Участь в нараді взяли представники Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької ОДА.

Чиновників десь можна зрозуміти – питання енергозабезпечення стоять сьогодні гостро. Але ми мусимо зауважити, що русло та береги Дністра вище Новодністровської ГЕС – частково входять в межі трьох національних природних парків («Дністровський каньйон», «Хотинський», «Галицький») а також ще більше десяти об’єктів природно-заповідного фонду нижчих категорій. Тобто ніяка господарська шкідлива для довкілля діяльність, в зокрема й будівництво ГЕС, в їх межах не дозволена!

«Цілком очевидно, що плани ПАТ «Укргідроенерго» побудувати каскад ГЕС на Дністрі суперечать чинному законодавству України. Тому якщо компанія, 100% акцій якої належить державі, пропонує нереальні для реалізації проекти – то це виглядає дуже сумнівно. Ми радимо ПАТ «Укргідроенерго» не займатись «прожектами» за межами чинного законодавчого поля, а зосередитись на проектах, які можуть принести реальну користь Україні не завдаючи шкоди довкіллю. Наприклад, на модернізації каскаду існуючих ГЕС на Дніпрі», – коментує для КНК Петро Тєстов, медіа-еколог ЕПЛ.

«Необхідно звернути увагу на те, що Верхній Дністер – це унікальне оселище для десятка червонокнижних видів риб. Зокрема, тут існують популяції стерляді, вирезуба, кількох видів вусачів тощо. ГЕС просто знищить цих риб шляхом знищення місць їх існування. Такі рішення – це смертний вирок. Ми будемо боротись за те, щоб передгірський Дністер з унікальним біорізноманіттям жив. Щоб ми, наші діти і онуки, мали шанс побачити, що таке справжня велика річка!», – каже Анатолій Павелко, еколог Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні.

Треба згадати, що природна краса Дністра ціниться не тільки в Україні, але й за її межами. Зокрема Дністровський каньйон був одним з переможців конкурсу 7 чудес України. А сплави Дністром рекламуються Тернопільською та Івано-Франківською ОДА, як одні з основних туристичних атракцій регіонів. По берегам Дністра активно розбудовується інфраструктура для обслуговування туристів – туризм є одним з основних джерел прибутку місцевих мешканців.

Тому для нас виглядає дуже дивним, якщо не сказати різкіше, намагання деяких можновладців зрізати гіляку, на якій сидить весь туристичний та екологічно привабливий регіон навколо Дністра. Наші діти та внуки нам цього точно не простять!
 

Тихолаз Ігор
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією