Популярне

Лук’янівський слідчий ізолятор – територія смерті

Редакція КНК Медіа публікувала повідомлення про загадкову смерть у Лук’янівському СІЗО українського політв’язня Макара Колєснікова. Це сталось у перший день нового року – 1 січня. А вчора ввечері ми побували на акції активістів, які прийшли вшанувати пам’ять Макара.

На цій імпровізованій акції мені вдалось поспілкуватись з помічниками народних депутатів Ігоря Мосійчука та Ігоря Луценко, з громадськими активістами та колегам журналістами. Хотілось, звісно, дізнатись про реальні причини смерті ув’язненого, або хоча б проговорити версії трагічного випадку. Однак, що більше було запитань у мене – то ставало менше зрозумілим те, що ж сталось насправді

Адміністрація СІЗО не надала нардепам та журналістам, жодної інформації або ж документів, які мають відношення до загибелі Макара Колеснікова – посилаються на таємницю слідства. Вдалось лише дізнатись, що міська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом смерті Макара Колєснікова за статтею 115 КК. А це – зумисне вбивство. Тобто одна версія вже є, як мінімум.

Посилаючись знову ж таки на таємницю слідства – активістам відмовили у зустрічі з лікарем, який оглядав Макара Колєснікова, не дали можливості поспілкуватись з його співкамерниками, які вочевидь були, як мінімум, свідками його смерті.

Вдалось дізнатись, що 2 січня поспіхом було проведено розтин тіла Колєснікова. Знову ж таки, все робилось нишком та невідомо з яких мотивів. Активісти та нардепи тепер вимагатимуть проведення повторної, але тепер абсолютно незалежної судово-медичної експертизи: адвокат Віктор Смолій шукає установу, яка погодиться на проведення такої експертизи. Тим часом з джерел адміністрації СІЗО розходиться інформація, що Макар помер чи то від сердечного приступу, чи то від геморагічного панкреатиту. Хоча правозахисник та координатор групи «Комітет визволення політв’язнів» Тетяна Близнюк заявила, що ще до нового року Макар Колєсніков виглядав напрочуд добре – був здоровий і веселий. Тобто дійсно поки що запитань більше, ніж відповідей.

Хоча, якщо зважати на стан ізолятора та його санітарний вигляд, то у Лук’янівському СІЗО можна справді дуже швидко згубити здоров’я. Ось погляньте у яких камерах доводиться відбувати покарання засудженим або ж знаходитись під слідством підозрюваним. Грибок практично роз’їв стіни та стелю, обдерта фарба, старі меблі та інвентар, задуха і повна антисанітарія... Це пекло!

А ось що відповідає на запити народних депутатів, щодо використання бюджетних коштів на утримання цієї установи в 2015 році, адміністрація ізолятора. Мовляв все у нас чисто і під контролем, а ув’язнені самі засмічують свої камери, тому ми їх ще й змушуємо прибирати. І взагалі нам треба на капітальний ремонт 300 млн. грн.! Але ви подивіться скільки йде на зарплату та інші витрати цим столичним тюремним «церберам»!

Дуже рано говорити про якісь висновки щодо саме цього трагічного випадку – для з’ясування справжніх обставин загадкової смерті Макара Колєснікова піде ще багато часу. Однак вже зрозуміло, що без участі громадськості – проведення розслідувань смертей в системі виконання покарань не повинно відбуватись! Без народного контролю ця система продовжить вбивати людей або нелюдськими умовами перебування, або ж реальним фізичним знищенням – через катуванням та вбивства. Тому варто добиватись переведення медичних установ, які працюють в системі виконання покарань, у підпорядкування Міністерству охорони здоров’я.

А взагалі потрібно кардинально міняти цю систему виконання покарань, негайно реформувати її – за участі громадськості та правозахисників розробити відповідну концепцію, яка, насамперед, сприятиме гуманізації та покращенню умов відбуття покарання.

Тихолаз Ігор
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією