Популярне

Волонтери атакують. Як не попастися на вудочку шахраїв?

Зараз людей, які збирають гроші для хворих дітей та воїнів АТО просто безліч: у метро, супермаркетах, на дорогах… Та чи насправді це волонтери?

Волонтерський рух в Україні, напевно, дійшов до свого піку: сотні, тисячі благодійних фондів та організацій діють на всій території країни. Але, як не сумно, волонтери-шахраї все частіше дискредитують досить важливий суспільний рух, який допомагає українцям в такий складний час.

Про псевдо-волонтерів було сказано вже досить багато, але досі добродушні люди стають жертвами шахраїв, які бездушно апелюють трагедіями воїнів АТО чи маленьких дітей. Тому КНК зібрав основні характеристики, як розпізнати волонтерів-шахраїв та як з ними боротися.

Тож, як дізнатися, волонтер перед вами чи шахрай?

1.     За законом, волонтером може бути людина, якій виповнилось 18 років, і яка працює на безоплатній основі. Якщо за свою діяльність «волонтер» отримує заробітну плату – будьте певні, що це шахрай. Зараз на сайтах пошуку роботи є досить велика кількість оголошень про набір волонтерів. При цьому заробітна плата сягає до 6 тисяч гривень. Якщо ви побачили подібні оголошення -  не потрапляйте на вудочку такого заробітку.  Адже така «волонтерська діяльність» підпадає під ст.190 Кримінального Кодексу України, тобто шахрайство, та може каратися як штрафом так і позбавленням волі.

2.     Справжні організації не використовують волонтерів-жебраків, які зі скриньками просять гроші у людей.

3.     Задавайте волонтеру питання. Якщо людина дійсно є волонтером тієї чи іншої організації, вона буде знати про неї досить багато інформації.

4.     Просіть документи. По-перше, запитайте, чи є у волонтера посвідчення, офіційні документи організації та, якщо гроші збираються для конкретної людини, договір з цією особою. Якщо такого договору немає, то швидше за все, людина навіть не знає, що для неї збираються кошти (в результаті ніяких коштів вона і не отримає).

5.     Волонтерські, благодійні організації та благодійні фонди мають конкретне місце розташування. Переконатися у справжності фонду можна, приїхавши просто до офісу.

6.     Зателефонуйте за номерами, вказаними в інформації про фонд.

7.     Пошукайте відомості про організацію чи фонд в Інтернеті. Справжні благодійні організації створюють сайти чи сторінки у соціальних мережах, де міститься найважливіша інформація: записи про кожну зібрану копійку, на що йдуть ці гроші, кому вони йдуть тощо. Це дозволяє прослідкувати шлях кожної гривні, які люди жертвують в організацію.

8.     Варто пам’ятати, що благодійні та волонтерські організації мають свої рахунки, на які можна надсилати кошти. А тому перевіривши всю інформацію про організацію, перераховуйте гроші саме на її рахунок. Так ви будете впевнені, що гроші дійдуть за призначенням.

Часто буває так, що всі документи псевдо організації дійсно справжні. Процедура реєстрації благодійних фондів та організацій не складна. Варто лише зібрати необхідний пакет документів та зачекати, доки інформацію перевірять та зареєструють.

Наприклад, «волонтери» благодійного фонду «У ритмі серця» дійсно мають всі необхідні документи, їх фонд зареєстрований, і має від Мінсоцполітики статус «волонтерського». Тому інколи наявність документації не є стовідсотковим доказом справжності волонтерської діяльності.

До речі, ще в квітні 2015 року МВС України оприлюднило назви благодійних фондів, від яких діяли волонтери-шахраї. Запам’ятайте ці назви: «Дитячі долоні», «Сильні люди», «Знедолені діти», «У ритмі серця», «Дев’ять життів», «Людський промінь світла», «Союз матерів», «Опора Віра Любов».

Тож що робити, якщо ви запідозрили волонтера у шахрайстві?

1.     Попросити показати документи та задати якомога більше питань про діяльність організації.

2.     Якщо «волонтер» не має посвідчення та не може відповісти на ваші питання, зателефонуйте за номером «102» та викличне наряд поліції.

3.     Якщо ви знаходитесь у метро, пройдіть з «волонтером» до чергового поліцейського. Кімнати чергових є на кожній станції метро.

4.     Напишіть заяву з приводу вашої підозри у шахрайській діяльності волонтера. Пропонуємо приклад тексту заяви:

заява

Подібні характеристики розпізнання і схема боротьби стосується не лише волонтерів зі скриньками, а й волонтерів, які збирають їжу у супермаркетах. На жаль, буває так, що шахраї  просто забирають зібрану в супермаркеті їжу до себе додому. Так, наприклад, було з Черкаським центром допомоги армії, коли «волонтери» ніби від цієї організації просили продукти для передачі у зону АТО і потім носили зібране додому. Шахраї могли б і далі наживатися на доброті людей, якби до Центру допомоги армії не подзвонив сусід горе-волонтерів.  Тому не забудьте перепитати і у таких волонтерів  посвідчення та інформацію про організацію.

КНК сподівається, що дана інформація допоможе не стати жертвою шахраїв-волонтерів. А для тих, хто хоче допомогти та передати кошти тій чи іншій організації, ще раз нагадуємо, що краще це робити переказуючи гроші безпосередньо на рахунок фонду чи організації!

Посипкіна Анастасія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією