Популярне

ГПУ саботувала розслідування про гроші Ложкіна в Австрії

Австрійська прокуратура проводила перевірку за підозрою у відмиванні грошей по відношенню до глави адміністрації президента України Бориса Ложкіна і бізнесмена Сергія Курченко, але безрезультатно.

Як повідомляє Deutsche Welle, австрійська спеціалізована прокуратура робила перевірку за підозрою у відмиванні грошей стосовно Бориса Ложкіна і фігуранта списку санкцій ЄС Сергія Курченко. Це 130 мільйонів євро, які офшорними фірмами Курченко в 2013 році були переведені на рахунки офшорних фірм Ложкіна в Австрії. Відомо, що за ці гроші Курченко, який входив до найближчого оточення Януковича, купив у чинного глави президентської канцелярії Український медіа-холдинг, найбільшим активом якого є журнал "Кореспондент".

Австрійський підрозділ по боротьбі з відмиванням коштів в 2014 році зробило запит в антикорупційну прокуратуру, вказавши, що переклад 130 мільйонів має ознаки відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом. Але незаконність операцій Ложкіна і Курченко австрійська прокуратура так і не змогла довести. Як повідомили DW 11 квітня в цьому відомстві, справу закрили через відсутність будь-якої інформації від української сторони, яка вказувала б на злочин. Прокуратура Відня зробила запит в Генеральну прокуратуру України, щоб зробити перевірку не злочинні чи походження кошти, переказані Курченко на австрійські рахунку Ложкіна. Австрійське відомство відзначило, що як, виявилося, відповідь української сторони не дає підстав говорити про злочинне походження цих грошей.

В австрійській прокуратурі заявили, що в Україні у цій справі слідство не ведеться і немає обставин, які були б основою для такого розслідування. Але відповідь прокуратури України австрійським колегам не збігається з кримінальними справами, які були відкриті проти молодого українського олігарха, що ховається в Росії від слідства. У березні відносно Курченко було зроблено повідомлення про підозру "як головного злочинної організації, яка протягом 2013 року і початку 2014 вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини у банківській галузі".

За інформацією ГПУ, протягом цього часу Курченко разом з очолюваною ним організованим злочинним угрупованням заволодів грошовими коштами Національного банку України, ПАТ АБ "Укргазбанк", ПАТ "Аграрний фонд", вкладників ПАТ "Брокбізнесбанк" і ПАТ "Реал Банк" на загальну суму 5 , 6 мільярда гривень. Як заявили слідчі, після всього цього злочинне угруповання зробила легальними незаконні доходи з використанням при цьому фіктивних підприємств для прикриття злочинної діяльності.

Також, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що ще в травні 2014 компанії, які входили до холдингу Сергія Курченко ВЕТЕК, за попередні два роки за фіктивними документами завезли на територію України понад 5 мільйонів тонн нафтопродуктів на суму 36 мільярдів гривень. На даний момент, Курченко знаходиться в міжнародний розшук. Його внесли до списку санкцій ЄС навесні 2014 року через свою близькість до Януковича, який міг зіграти основну роль в збагаченні бізнесмена.

Як повідомляв KNK.media раніше, суд заарештував акції Курченко на 2 мільярди.
 

Олекса Правдич
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією